Távolból is láss mindent: Synology Surveillance Station

|

A biztonság az irodában és otthon is fontos, a Synology megoldásával hatékonyan használhatjuk ki kameráink összes funkcióját.

Hirdetés

Manapság már az otthonokban is egyre gyakrabban tűnnek fel olyan IP-kamerák, amelyekkel akár távolról is ellenőrizhetjük, minden rendben van-e, míg nem vagyunk otthon: nem rágja-e épp a tévé kábelét a kutya, nem turkál-e a titkos fiókban a gyerek, vagy épp tényleg üres-e az üresen hagyott lakás. Az irodákban pedig már alapszintű követelmény a kamerák használata, persze nem a munkatársak megfigyelésére célzunk, hanem az értékes munkaeszközök biztosítására, a raktárak ellenőrzésére, vagy a munkaidőn kívüli, betörések elleni felkészülésre.

Ahogy azonban egyre több kamera csatlakozik a hálózatra, érdemes olyan intelligens megoldást alkalmazni, amely ezeket egy felületen képes kezelni, könnyen váltani az egyes helyszínek között, felügyelni a kamerák működését, és akár rögzíteni is a különféle forrásból érkező képeket. A Synology Surveillance Station Client épp ezeket a funkciókat vonja össze egy könnyen használható felületre.

Egyszerre ott lenni mindenhol

Hirdetés

Ha egyidőben sok kamera adását próbáljuk központi helyen, élőben figyelni és kezelni, ahhoz általában izmos gép is szükséges, de a Surveillance Station Live View szerencsére kifejezetten erőforrás-hatékony ezen a téren. Egy 3 GHz-es Intel Core i7-5960x alapú gépen például akár 72 különböző forrásból származó, 1080p felbontású videócsatorna is futhat, percenkénti 720 képkockás frissítéssel. De még egy középkategóriás, Core i5-4690 alapú PC-n is 28 különálló 1080p felbontású csatornát tudunk egyszerre kezelni, 280 fps képfrissítés mellett.

A kliens intelligens DPI-skálázása abban segít, hogy a központi nézet alkalmazkodjon az éppen általunk használt megjelenítő tulajdonságaihoz. A böngésző alapú interfész betűinek, kezelőszerveinek mérete a lehető legkényelmesebbre nő vagy csökken annak függvényében, hogy egy nagyobb monitoron, vagy épp egy okostelefon kis kijelzőjén nézzük.

Az általunk használt céleszköz teljesítményét növeli, valamint a hálózat leterheltségét könnyíti meg az a funkció, amelyben a sok egyszerre nézett élő adás mindegyikét a kliens úgy "butítja" le, hogy az megfeleljen az aktuális kameranézetnek. Tehát ha van mondjuk egy fő kameránk kinagyított ablakkal, és mellette négy másik stream apró ablakocskákban, a fő kamera képét nagyobb felbontáson hagyja, míg a kis képeket gyengébb felbontással streameli, ezeken úgyis felesleges 1080p-s képet közvetíteni a nagyításig.

Látni és tárolni

Hirdetés

Ha pedig rögzítjük is a kamerák képét, a tárhelyigényt is könnyen személyre szabhatjuk. Beállíthatjuk, milyen felbontásban tárolja el a rendszer a fontosabb időszakokról készült videókat, és milyen - általában gyengébb - felbontást használjon az általános időszakok felvételeihez. Az "esemény-felismerő" funkció automatikusan nagyobb felbontásra kapcsol az előre beállított esetekben.

Azt is előre megszabhatjuk, mikor kezdjen el rögzíteni a rendszer. A raktár zárása után például megadhatjuk, hogy a kamerák csak élőképet adjanak, de rögzítésre nincs szükség. Ha azonban mondjuk valaki kinyit egy ajtót, vagy felkapcsolja a villanyt ebben az inaktív időszakban, a rögzítés máris automatikusan elindul.

Ha pedig a legnagyobb biztonságot szeretnénk elérni, rendszerbe állíthatunk olyan pót-szervert (vagy akár NAS-t), amely az elsődleges szerver hibája, áramkimaradása vagy bármilyen más üzemszünete esetén automatikusan átveszi a megfigyelési feladatokat, ráadásul a felvételek készítéséhez és tárolásához is megadhatunk több szervert illetve NAS-t, a kamerák kezelése és rögzítése ilyenkor automatikusan átirányítódik az éppen működő hardverekre. Ezáltal bármilyen hiba történik valamelyik eszközzel, a megfigyelés illetve a rögzítés egy pillanatig sem szünetel.

Még több extra készül

Hirdetés

A Surveillance Station 8.1-es változatának bétájába néhány további érdekes lehetőség is bekerült. Ilyen például a POS-terminálok megfigyelése: ilyenkor például egy kávézó vagy bolt kasszájánál lebonyolított tranzakció részletei is megtekinthetőek az élő nézetben (tehát a kameraképen felül megjelennek a kiszámlázott és kifizetett tételek szövegesen). Ezek között aztán könnyen kereshetünk is, ha például a nap végén egy adott tétellel kapcsolatban szeretnénk visszanézni egy vitatott kifizetést vagy egy véletlenül beütött kávét. A rendszerhez kapcsolódóan előre be is állíthatunk olyan eseményeket, amelyeknél azonnali figyelmeztetést kapunk, így a kasszák és terminálok minden esetben extra biztonságot élvezhetnek.

Szintén frissül a videók archiválásának lehetősége egy távoli szerverre. Testreszabhatjuk az archiválás részleteit, akár az ehhez használt sávszélességet is beállíthatjuk, és kapunk egy jól használható visszajátszó interfészt is az eltárolt felvételek közötti kereséshez.

A GPU-gyorsítás és a HTML5 alapú fejlesztések a böngésző-kompatibilitást szélesítik ki, míg a "Home mode" egy olyan gyorsbeállítási lehetőség, amely különböző előre beállított működési szabályok között vált akkor, ha otthon (illetve a megfigyelt irodában) vagyunk, és akkor, ha távozunk onnan.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.