Synology DS918+: minek szerver, ha itt van ő?



|

Régebben, mikor valaki kisvállalkozást, otthoni irodát indított, sokszor el kellett gondolkoznia egy szerver beszerzésén. Szerencsére erre már rég nincs szükség.

Hirdetés

Sőt, a Synology igazából az otthoni vállalkozásól akár a közepes méretű cégekig ajánlja a négy fiókkal rendelkező DiskStation DS918+ NAS-t, ugyanis a fájltároláson kívül egy csomó olyan funkcióval rendelkezik, ami feleslegessé teszi, hogy egy dedikált gépmonstrum zúgjon és melegítse az iroda levegőjét a sarokban.

Nézzük gyorsan az alapokat, amik már önmagukban erőt sugároznak, de a folytatás fényében kiderül, hogy ez csak az alap. Szóval, ebben az eszközben egy négymagos, 1,5 gigahertzen ketyegő processzort találunk, amely turbó üzemmódban akár 2,3 gigahertzig is felpöröghet. Alapból 4 GB DDR3L memóriával kapható, de ha szükség van rá, ez akár 8 GB-ig is bővíthető.

Szekvenciális olvasási sebessége meghaladhatja akár a másodpercenkénti 225 megabájtot, és az írási sebesség sem marad el szinte semmivel emögött a 221 MB/s értékkel. Hogy a hálózat felé se lehessen elakadás vagy belassulás, a NAS kettős gigabit LAN portot kapott.

Céges extrák a fedélzeten

A négyfiókos kialakítás az egyszerűbb (sima egy meghajtós, vagy két lemezzel RAID 1) elrendezések mellett a RAID 5-öt it lehetővé teszi, amivel gyakorlatilag biztosak lehetünk abban, hogy amennyiben az egyik merevlemezzel valami probléma történne, a NAS-on tárolt adataink továbbra is meglesznek és elérhetőek maradnak.

Aztán érdemes beszélni arról is, hogy az a négy fiók tulajdonképpen hat. Ugyanis még akkor is, ha a négy normál fiókot megtöltjük merevlemezekkel, az eszköz aljában még elfér két M.2 NVMe 2280 SSD, amelyek segítségével villámgyorsan létrehozhatunk gyorsítótárat a NAS számára, ezzel még hatékonyabbá téve a leggyakrabban használt fájlok elérését. Ha pedig annyi adatot halmozunk fel, hogy már ennyi helyből is kifogynánk, nem feltétlenü szükséges egy újabb NAS-t rendszerbe állítani, elég egy Synology DX517 bővítőegységet beszerezni, amivel akár 9 meghajtóig tolhatjuk ki a felső határt, így rugalmassá téve a tárhelyek kezelését.

Biztonság mindenek felett

A DS918+ működése is a Btrfs fájlrendszeren alapul, ami kifejezetten a biztonságos adattárolásra kifejlesztett megoldás, segít a többfelhasználós céges kialakítás hatékony kezelésében, de előre nem látható esemény után a katasztrófaelhérításban is.

A megosztott mappák és felhasználói kvóták rugalmas rendszere az összes felhasználói fiókra és megosztott mappára vonatkozóan kiterjedt kvótaszabályozást biztosít. A Snapshot Replication funkció ütemezhető és tárhelytakarékos adatvédelmet nyújt, hiszen a megosztott mappák 1024 biztonsági másolatának és 65 000 rendszerszintű pillanatfelvételnek készítését teszi lehetővé. A fájl- vagy akár mappaszintű helyreállítási funkciók révén gyorsabban és rugalmasabban hozzájuthatunk fontos adatainkhoz, amelyek egyébként automatikus önjavító képességgel is rendelkeznek, amely képes felhasználói beavatkozás nélkül észlelni és helyreállítani a sérült fájlokat.

A céges adatok biztonságát a Synology DiskStation Manager (DSM) beállításai is segítik. A Biztonsági tanácsadó elemzi a hálózati és rendszerbeállításokat, a jelszavak erősségét, és eltávolítja a rosszindulatú programokat, az AppArmor pedig egy olyan rendszermagszintű biztonsági kiegészítés, amely megakadályozza, hogy a rosszindulatú programok engedély nélkül hozzáférjenek a rendszererőforrásokhoz.

256 bites AES titkosítással láthatjuk el a megosztott mappákat és a hálózati adattovábbítási műveleteket, így védve az adatokat a jogosulatlan hozzáféréstől. De már távolról is szabályozhatjuk, ki fér hozzá a NAS-hoz. Kétlépcsős ellenőrzéssel egy egyszer használatos jelszót (OTP) generálhatunk a mobilunkon, így meg tudjuk akadályozni, hogy illetéktelenek is beléphessenek a DSM rendszerbe.

A Csomagkezelési központban, pedig megbízhatósági szinteket állíthatunk be, ezzel megakadályozva a nem megbízható forrásokból származó csomagok telepítését, és védelmet biztosítva az eszközének az ismeretlen vagy illetéktelenül módosított csomagfájloktól.

...és még egy tonna egyéb

Ha a cégnél több telephelyen dolgoznak kollégák, vagy esetleg többen home office-ból, illetve utazás közben is szeretnék elérni a céges adatokat, sokat segít az eszközök közötti fájlszinkronizálás. A Cloud Station termékcsalád a fájlok módosítása esetén valós idejű adatszinkronizálást biztosít eszközeink (számítógépeink, mobileszközeink és egyéb Synology NAS eszközeink) között. Az Intelliversioning (Intelligens verziószámozás) a legfontosabb fájlverziókat őrzi meg, így a tárhellyel is sokkal jobban gazdálkodhatunk.

Egyéb vállalati funkciók is kiválóan támogatják a céges használatot: a Surveillance Station segítségével teljes videós megfigyelési, felvételkezelési szolgáltatássá változtatható a NAS, míg a csoportmunka-termékcsomag, azaz a Synology Office, Calendar és Chat alkalmazások biztonságos és hatékony privát kommunikációs megoldást kínálnak, amely lehetővé teszi a tartalmak egyszerű rendszerezését is.

Azzal, hogy a fájltárolás mellett ilyen funkciókat is elérhetünk, már látható, hogy a DS918+ akár nem egy, de több szerver feladatkörét is egyesíteni tudja egy kompakt, szervergépekhez képest kifejezetten energiatakarékos formában. A fentiek mellett a NAS még sok további hálózati megoldást, webes/levelezési szolgáltatást és felügyeleti alkalmazást tartalmaz, így ezekre nem szükséges külön eszközöket vásárolni.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy amikor a céges napi feladatokkal készen vagyunk, a DS918+ akár a lazításhoz és kikapcsolódáshoz is kiváló társ, többek között azáltal, hogy kiváló 4K multimédiás központként is működik, amelyen filmeket, képeket és zenéket tárolhatunk, ezeket pedig akár valós időben is streamelhetjük összes eszközünkre, beleértve a mobilt is. Ráadásul, ha olyan eszközön nézünk filmet, ami a 4K-nál kisebb felbontást tud, a NAS valós időben átalakítja a sugárzott tartalmakat, hogy ne terhelje feleslegesen a céleszköz erőforrásait, sem pedig a hálózatot. Aztán másnap kezdődhet újra a munka...

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.