Hirdetés

8 dolog, amit tudnod kell a Windows 10-ről



|

Mindenkinek sok kérdése van a Microsoft új rendszeréről - mit kell róla feltétlen tudni?

Hirdetés

Sokszor elmondtuk már, hogy a Windows 8-cal és a Windows 8.1-gyel összességében nincsenek problémák, ugyanakkor a rendszer piaci szereplése mégis arra késztette a Microsoftot, hogy más irányban próbálja megváltani a világot a következő OS-sel, a Windows 10-zel. A rendszer előzetesét a vállalkozó kedvűek egy ideje már kipróbálhatják - mi is megtettük -, ugyanakkor továbbra is rengeteg kérdése akad mindenkinek a redmondiak következő operációs rendszeréről

Hirdetés

Egyelőre sok a bizonytalanság, és értelemszerűen a jövő évi megjelenésig még rengeteget változik a Windows 10. Mit érdemes azonban feltétlen tudni róla? Következzenek a leggyakoribb kérdések. 

 

Hol a Windows 9?

A Microsoft úgy gondolja, hogy a Windows 10 akkora váltást képvisel a Windows 8-hoz képest, hogy ez önmagában is megindokolja a 9-es szám kihagyását. Miért van ez pontosan? Megtudhatjátok a Windows elmúlt 30 évét vizsgáló cikkünkből

 

Már vannak virtuális asztalok

 

Van Start menü?

Igen, visszatért. A redmondiak azoknak kedveznek, akik nem szerették a Windows 8 Kezdőképernyőjét, ellenben hiányolják a klasszikus Start menüt. Az új menüelem gyakorlatilag a kettő ötvözete, azonban mindenképp hasznosnak és testre szabhatónak mondható. A régi listákat új, élő csempékkel egészíthetjük ki, kedvünk szerint. 

 

Mi lesz a tabletekkel?

A Windows 10 egységes rendszer, ami azt jelenti, hogy az asztali gépek mellett táblagépeken, sőt még okostelefonokon is fut majd. Természetesen a felhasználói felület az adott készüléknek megfelelően változik, így Start menüt és Asztalt hiába is keresünk majd a Microsoft jövőbeli Lumia okostelefonjain. 

 

És az appok?

Bár a pontos átmenet és a gyakorlati megvalósítás egyelőre nem tiszta, a Windows 10 appjai bármilyen készüléken használhatóak lesznek. Ha a Windows Store-ban megveszünk valamit, annak az asztali gép mellett tableten is futnia kell majd. Természetesen a munka neheze az univerzális appokat készítő fejlesztőkre hárul. 

 

Könnyebb kezelni az ablakokat

 

Mi a helyzet a metrós appokkal?

Bár nem voltak sokan a modern/metrós appok rajongói, azért kár lenne teljesen leírni a teljes képernyőre írt újabb programokat. A Windows 10 sem teszi, így a teljesképernyős appok opcionálisan használhatóak maradnak. Természetesen ezek a jövőben ablakban is futnak majd. Miközben a Microsoft maga is tartogat saját modern appokat, az igazi irányt a fejlesztők érdeklődése és iránya határozza majd meg. 

 

Javult-e az asztali mód?

Aki nem szeretett a modern környezetben dolgozni, az is örülhet. A Windows 10 végre jobb ablakkezeléssel rendelkezik, a Snap funkció ugyanis már négy ablakot is intelligensen tud elhelyezni egy képernyőn. Végre vannak virtuális asztalok is, így a kettőt összeadva igazán hatékonyan lehet rendezni az ablakokat és a programokat, jelentősen növelve a hatékonyságot a jó öreg asztali környezetben. 

 

Mikor lehet frissíteni?

A Windows 10 végleges megjelenésére csak 2015 közepe táján lehet számítani. Ha valaki addig is kísérletezni szeretne a rendszerrel, akkor a Windows Insider Programjára kell feliratkoznia, majd letöltenie a technikai előzetest. Ennek fényében természetesen a konkrét árakról sincs még információ. 

 

Fut majd a jelenlegi gépemen?

Egyelőre korai lenne pontos választ adni a kérdésre, főleg, hogy a Windows 8.1 is előállt a 64 bites környezet iránti igényével. Miközben az őskori processzorokon valószínűleg nem lehet majd elindítani a Windows 10-et, addig valószínűsíthető, hogy a legtöbb Windows 8.1-képes gépen gond nélkül megy majd az új rendszer is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.