Hirdetés

A Metro UI miatt hal majd ki az asztali mód



|

A Gartner szerint a Windows RT jelenti a hagyományos asztali alkalmazások kihalásának a kezdetét.

Hirdetés

A Gartner legújabb jóslata szerint az ARM-alapú mobileszközökre szánt Windows RT közelgő megjelenése jelenti a hagyományos, asztali alkalmazások kihalásának a kezdetét. A legtöbben továbbra is használják majd ezeket az elkövetkezendő 10 évben, azonban a kutatások szerint a Microsoft vélhetően a Windows RT-t pozicionálja majd az elsődleges platformjává a fejlesztések területén.

 

Az elemzőcég szerint a folyamat a Windows 8-cal veszi kezdetét, és egyben a Win32-es alkalmazások végét is jelenti, ha csak fokozatosan is - a redmondiak vélhetően továbbra is támogatják majd a Win32-t, azonban inkább a vonzóbb, jobban kezelhető alkalmazások készítésére buzdítják majd a fejlesztőket, a WinRT használatával.

 

 

Az idén ősszel megjelenő Windows 8 tartalmazza majd a hagyományos asztali módot, azonban egy Metro stílusú kezelőfelületet is, amelyet a redmondiak Windows Phone rendszere ihletett. A csempés felület a Windows RT-alapú eszközökön is megtalálható lesz.

 

Nem lehet viszont azonnal búcsút inteni az asztali programoknak, ugyanis az átmenet a Gartner szerint is hosszadalmas lesz. A Windows 8-at megvásárló cégek még 2015-ben is ragaszkodnak majd a Win32-höz és az asztali böngészőhöz, azonban 2020-ra a jóslatok szerint a felhasználók az idejük kevesebb mint 10 százalékát töltik majd ilyen környezetben, és inkább a Metrót választják.

 

A Gartner szerint a Windows 8 nem csak egy komolyabb frissítés az operációs rendszer számára, hanem egy technológiai váltás is. A legutóbbi ilyen a DOS-ról Windows NT-re való átállás volt, ami 1993-ban kezdődött, és 8 évet vett igénybe; majd a Windows XP 2001-es bemutatásával zárult. Egyre több felhasználó igényeit elégítik ki minden tekintetben az okostelefonok és a tabletek, egy ilyen piaci helyzetben pedig a Microsoftnak platformváltásra van szüksége ahhoz, hogy a neve ne kihalt legenda, hanem versenyképes szimbólum legyen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.