Hirdetés

A Microsoft kiáll a 7-es mellett



|

A Microsoft véget vet a találgatásoknak: elmondja, hogyan jutott a 7-es számig.

Hirdetés

Régebb óta hallhattuk ezt a becenevét az új operációs rendszernek, de csak e hét kedden nőtte ki magát valódi terméknévvé. A bejelentést követően a különböző blogokban és hozzászólásokban szép kis csatározások alakultak ki, hogyan is született meg ez a szám. Mindenkinek van egy válasza, és ez mindenkinek más.


Az AeroXperience blog fejtegetésében például a Vistát nevezték meg hetedik kiadásként, pontosabban nyolcadikként, amennyiben a Millennium 2000-et is beszámítják a többiek közé. Hétfőn egy Windows blogger, Ed Bott, egyedül az NT változatokat számolva eljutott a mesés számig. - „Akár a fogyasztói változatokat számoljuk a 9X családtól kezdve, akár az alig használt Windows 1 és 2-től kezdjük a sort, mindenképp bekattanunk.”


Akárhogy is, Nash valóban számolt az 1-es és 2-es Windowszal, amik már elég régen, több mint 20 éve kerültek kiadásra. – „A számozás nagyon egyszerű, az első rendszer volt a Windows 1.0, a második a Windows 2.0, harmadik a 3.0. Csak itt kezd bonyolódni a helyzet.” Ahhoz, hogy elérjék a hetedik verziószámot, a Microsoft egy kalap alá vett minden 9X-es kiadást, és egy 4.0-ás számot biggyesztett rájuk. Ezzel a logikával a Windows 2000 az 5.0-ás tábla alá kerül, a Vista pedig a 6-oshoz.


windows_evolution.jpg

 

A Windows XP, mint a legszélesebb körben használt rendszerük, csak egy 5.1-es verziószámmal büszkélkedhet, Nash szerint, egy új verziószám beiktatása csak visszavett volna az alkalmazások kompatibilitásán. Kifejtését azért sokan zavarónak tartják. Egy Vista blogger a következőt mondta: „13 éve programozok Windows-t, de nem tudom, hogy nevessek vagy csóváljam a fejem, mikor ezt hallom.”


Hogy tovább bonyolítsa a dolgokat, a fent említett termékmenedzser hozzátette: habár a termék Windows 7 néven kerül boltokba, és ez a hivatalos megnevezése is, kódjában ez még mindig csak 6.1-ként fog szerepelni. A cég szerint ennek egyedüli oka a minél több alkalmazással való összeegyeztethetőség volt.


Ezen felül a kérdésként merülhet fel, hogy a Vistához képest, csak egy kisebb, vagy egy nagyobb fejlesztésről van-e szó. Egy májusi reklámkampányban például még teljes értékű kiadásról beszéltek, aztán miután a Vista megjelent már azt hallhattuk, hogy a Microsoft felváltva akarja a kisebb, illetve a nagyobb volumenű kiadásokat piacra dobni, ezt figyelembe véve pedig a Windows 7 már csak egy kisebb fejlesztésű kiadás lehet. Mindenki kedvére kedden ismét fordult a kocka, és újra forradalmi ötletekről hallhattunk…


Michael Cherry a Directions on Microsoft munkatársa már cinikusabb képet fest, szerinte a Microsoft „nagy termékei” (95, XP, Vista) rendszerint azal újítanak, hogy olyan, már jól bevált dolgokat tesznek tönkre, amik azelőtt jól működtek.

 

windows_redneck1[1].jpg


A Windows 7 névvel ugyanakkor elégedett Cherry, igaz nem egészen olyan értelemben, mint a Microsoft. - „Már unom azokat a hosszú termékneveket, amiket a Microsoft használ néha. Jó lenne már egy egyszerű cím, amit könnyű megjegyezni, és amit nem váltogatnak egyfolytában.”

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.