Hirdetés

A Windows 8 lesz az új Vista?



|

Az előzetes tesztelőinek több mint a fele nem ajánlaná a rendszert másoknak. Sokaknak nem tetszik a Metro UI.

Hirdetés

A Microsoft a múlt héten tette elérhetővé új operációs rendszerének fogyasztói előzetesét, amelyet egy nap alatt több mint 1 millióan töltöttek le. A tesztverzióval kapcsolatban a fórumokon felemás véleményeket lehet olvasni. Vannak, akiknek tetszik a felület, míg mások a pokolba kívánják az új metrósított felületet. Vagyis a fogadtatás meglehetősen vegyes, amelyet az amerikai PC World nem reprezentatív felmérése nagyjából alátámaszt.

 



A több mint 2900 válaszoló általában a Metró felületet nevezte meg nemkívánatos elemként, amely a Start menüt teljesen, míg az Asztalt másodlagos szerepbe száműzte. Az interaktív csempék akár hosszútávon kívánatosak is lehetnek, főként hogy a Windows Phone 7 és az Xbox konzol is azokkal operál, de egyelőre a visszajelzések alapján inkább idegen elemként hatnak azok a Windows környezetben.

Metro UI: Pro és kontra


Lehet találni olyanokat, akiknek tetszenek a változások. "Egy kis időbe telt, míg megszoktam, de amint az megtörtént, egyszerűbbé, gyorsabbá, intuitívvá vált a munka, és könnyen testreszabhatóvá... Ez nem csak a valaha volt legradikálisabb Windows változtatás, hanem a legjobb is. Már nem vagyunk többé Kansasban, Toto" - írja az egyik válaszoló. "Őrület, a PC használata ismét élvezetes lett" - vélte egy másik.

 



E mellett a metró kritikusainak a tábora valamicskét hangosabb. "Gyűlölöm az új felhasználói felületet és a Start menü hiányát...Az operációs rendszer olyan, mintha táblára szabták volna, és a PC-re csak utólag gondoltak volna. A Windows 8 lesz az új Vista" - írta egy kritikus hozzászóló. "A Windows 8 egyszerre próbálja megülni az érintőképernyős OS és az asztali OS lovát, ám aki már próbált egyszerre két lovon ülni, az tudja, hogy ez kényelmetlen" - tette hozzá egy másik válaszoló.

Az amerikai PC World kérdőívén egyébként a metro UI hasznosságát firtató kérdésre a többség (26,2 százalék) a "teljesen elégedetlen" választ adta. Ezzel szemben a "teljesen elégedettek" tábora is igen népes, a maga 23,2 százalékával. A megkérdezetteknek csak a 44,6 százaléka szimpatizál a csempékkel, bár jó hír lehet a redmondi szoftvercég számára, hogy az elutasítók részaránya ennél kisebb: 42,7 százalékos.

 



A Windows Store, az új alkalmazások, az Internet és a Windows Explorer, valamint az indítás és a visszaállítási képességek kapcsán már jóval nagyobb az elégedettségi mutatók. Csak körülbelül a tesztelők kevesebb mint 20 százaléka tüntetné el azokat, míg a kedvelők aránya általában 40 százalék felett van.

 



Inkább kedvező az összkép


Az összesített eredmények is kedvezőek a Microsoft fejlesztői számára, hiszen 34,5 százaléknyi elégedetlennek szemben (ebből 15,4 százalék a teljesen elégedetlenek) az 52 százalékos kedvelői tábor van (24,2 százaléknak nagyon tetszik az eredmény).

 



S ami talán ennél is fontosabb, hogy többen vannak azok, akik nem ajánlanák a rendszert ismerőseiknek, míg mindössze 42,5 százalék az, aki hajlik a szópromóció felé (17,3 százalék csak ezt szajkózná). Ezek nem rossz eredmények a fejlesztők szemszögéből nézve, ám ha összevetjük a Windows 7 béta utáni hangulattal, akkor kijelenthetjük, hogy az eufória elmaradt, és a Windows 8-ra talán hűvösebb fogadtatás várhat, mint elődjére. Pár évvel ezelőtt ugyanis a nagy többség bátran ajánlgatta a Windows 7-et. Igaz, Steve Ballmer megmondta, hogy az eddigi legrizikósabb rendszerük érkezik, s vélhetően emiatt a fejlesztők számára sem meglepő a felemás fogadtatás.

Végezetül kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is, így a Windows 8 tesztelőtől azt kérjük, hogy mondják el véleményüket a rendszerrel kapcsolatban egy vokson, illetve akár egy hozzászóláson keresztül!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.