Hirdetés

ACDSee Pro 2 Photo Manager



|

Tudásával – és árával – messze kiemelkedik a képnézegető és -katalogizáló programok közül az ACDSee Pro 2.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy több nagyon jó ingyenes képnézegető program található az interneten (például FastStone Image Viewer, IrfanView, XnView stb.), a mai napig az egyik legnépszerűbb képnézegető az ACDSee, amely mára messze túllépett a képnézegető kategórián – sokkal inkább nevezhetjük szerkesztőfunkciókkal felvértezett képkatalogizáló programnak. Bő egy évvel ezelőtt az ACD Systems fejlesztői gondoltak egy nagyot, és elkészítették legismertebb programjuk egy professzionális (és igényes hobbi-) fotósoknak szánt változatát, az ACDSee Prót. Ez a verzió elsősorban abban tért el a „sima” ACDSee-től, hogy szinte valamennyi fényképezőgép-típus RAW formátumát ismeri és kezeli, valamint sokkal fejlettebb képjavító és –szerkesztő funkciókat kínál – amelyeket ráadásul a RAW-képeken is használhatunk.

 

ACDCP2PopUp_.jpg

 

Nincs ez másképp a tavaly ősszel megjelent ACDSee 10 – ACDSee Pro 2 párossal sem. Az újdonságok többsége mindkét változatban megtalálható – leszámítva azokat, amelyek kimondottan a RAW-állományok kezelését és szerkesztését érintik.

 

Képek eseménysorrendben

Az ACDSee egyik hasznos eszköze a Calendar panel, amelyen nem a mappák és a bennük lévő képek neve, hanem készítésük vagy utolsó módosításuk időpontja alapján tudjuk nézegetni a számítógépen található képeket. A 9-es verzió újdonsága volt ennek a panelnek egy új nézete, az Events View, amelyben az egyes napokhoz egy indexképet, valamint egy eseménynevet is rendelhettünk. Most a két új ACDSee-ben egy újabb nézettel, a Photo Calendarrel bővült, amely az egyes napokhoz automatikusan hozzárendel egy-egy képet – amelyet természetesen le is cserélhetünk. Ezenkívül ha ebben a nézetben egy olyan nap fölé visszük az egérkurzort, amelyiken készült kép, a program egy felbukkanó lapon azt is jelzi, mennyi kép készült az adott napon, és ezek közül meg is mutat néhányat.

 

ACDCP2_Calendar_.jpg

Az új Photo Calendar sokat segít(het) a képek keresgélésekor


Hasonló felbukkanó lappal nemcsak a Calendar panelen, hanem a Browser, vagyis a képeket bemutató ablaktáblában is találkozhatunk a jövőben. Ugyanis – hacsak ki nem kapcsoljuk – amikor egy kép bélyegnézete vagy neve fölé visszük az egérkurzort, akkor egy áttetsző lap jelenik meg, rajta a fotó vagy rajz előnézeti képével. Arra is lehetőségünk van, hogy ezt a felbukkanó lapot az Options ablakban testre szabjuk, és megadjuk, hogy milyen egyéb fájl-, EXIF- vagy IPTC-adatokat szeretnénk még az előnézeti kép mellett (esetleg helyett) látni.

 

 

Színek több sávban

Már az előző verziók esetében is jól látható volt, hogy az ACDSee Pro mennyivel több lehetőséget kínál a fotók javítására, mint az ACDSee 8 vagy 9 – és ez az eltérés tovább nőtt, többek között az új Light EQ funkciónak köszönhetően. Ennek segítségével a teljes tónusátfogást 2–9 sávra oszthatjuk fel, és az egyes sávokon külön-külön szabályozhatjuk a világosítást vagy sötétítést – hasonlóan, ahogy például egy hagyományos hangszín-kiegyenlítővel a különböző mélységű hangok erősítését.

 

RAW, RAW és megint csak RAW

Ahogyan azt a cikk elején is említettük, a Pro változatban az egyik legfőbb hangsúly a RAW-fájlok kezelésén van. A megújult RAW-feldolgozó modulban többek között lehetőségünk van a beállításokat egyik képről átmásolni a többire, egy lépésben tudjuk a fotókat forgatni és vágni, míg a tömeges feldolgozás során a kész képeket 14 formátumban menthetjük el, akár egyszerre három különböző méretben is.


 

Adatok

  • Digitális képek megjelenítése, katalogizálása, szerkesztése
  • RAW formátumú képek feldolgozása
  • Adobe DNG formátum támogatása
  • Teljes körű színkezelés
  • Testre szabható munkakörnyezet és gyorsbillentyűk
  • Vista alatti működés
  • Ár: 34 800 Ft

 

Előny: gyors, sok (RAW-)formátumot ismer, képszerkesztő funkciók, személyre szabható információs ablak

Hátrány: drága, méretezéskor nem választható szűrő, gyenge vörösszem-eltávolító

Teljesítmény: 94

Szolgáltatás: 96

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.