Hirdetés

Acid3 teszt: a tanulók egyelőre bukásra állnak



|

Megjelent a böngészők oldal-megjelenítési képességét vizsgáló Acid teszt harmadik változata. Kipróbáltuk.

Hirdetés

Alig pár hónappal azután, hogy a kiderült, az Internet Explorer 8 sikeresen teljesíti a híres/hírhedt Acid2 tesztet, a Web Standards Project (WaSP) internetes szabványokkal foglalkozó szervezet bejelentette, hogy elkészült az Acid2 utódja, az Acid3. Elődjéhez hasonlóan a feladata az, hogy segítségével lemérhessük, egy böngésző mennyire támogatja a különböző internetes szabványokat és ajánlásokat egy oldal legenerálása közben. Amíg az Acid2 leginkább a böngészők CSS megjelenítését vizsgálta, az Acid3 a manapság használ és a jövőben felhasználásra kerülő, elsősorban a népszerű, "Web 2.0" névvel illetett dinamikus webes alkalmazásokban használt módszereket teszteli. Akit pontosan érdekel, hogy milyen összetevőkből áll a teszt, az Acid3 weboldalán elolvashatja. Jelenleg nem létezik olyan böngésző, amely 100 pontot lenne képes elérni a teszten, de mi kíváncsiak voltunk, hogy miként teljesítenek, mindezt Windows XP magyar változatának SP2-vel ellátott javítócsomagjával teszteltük.

 

 

referencia_k.jpg

A referencia kép, így kellene kinéznie a böngészők által generált oldalnak.

 

 

firefox15_k.jpg
Firefox 1.5 - Korához képest elég jól teljesített.


 

 

firefox2_k.jpg
Firefox 2.0 - Csupán 1 ponttal jobb, mint elődje.


 

 

firefox3b4_k.jpg
Firefox 3.0 beta 4 - Alakul. A teszt legjobban szereplő versenyzője.


 

 

ie6_k.jpg
Internet Explorer 6 - A legrosszabb eredmény.


 

 

ie7_k.jpg
Internet Explorer 7 - Ez vajon mi akar lenni?


 

 

ie8_k.jpg
Internet Explorer 8 beta - Van még hová fejlődni.


 

 

opera95_k.jpg
Opera 9.5 beta - Ígéretes, majdnem olyan jó, mint a Firefox 3


 

 

safari_k.jpg
Safari 3.04 beta - Gyenge közepes...


 

 

 

Az eredmények igen vegyes képet mutatnak, vannak olyan böngészők, amelyek fejlesztői jó úton haladnak (Firefox és Opera) és vannak olyanok, amelyeknél még sokat kell dolgozni (Internet Explorer és Safari). Természetesen a teszten elért jó vagy rossz eredmény nem befolyásolja egy böngésző használhatóságát a mindennapi internetezés közben, a weboldalakat fejlesztők úgyis kénytelenek addig hegeszteni az oldalaikat, amíg azok minden böngészőn használhatóak lesznek. Persze sokkal könnyebb dolguk lenne, ha minden program száz százalékosan teljesítené a tesztet és a szabványosan megírt kódot sem kellene utólag piszkálgatni - de valami azt súgja nekünk, hogy erre még igen sokat kell várnunk.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.