Hirdetés

Adatzabáló alkalmazások - ezekre érdemes odafigyelned



|

Néhány app képes a háttérben felemészteni adatforgalmi keretedet, megnéztük, hogy a top alkalmazások közül melyekre érdemes e téren is odafigyelned.

Hirdetés

Telefonodon valószínűleg tobzódnak az alkalmazások. Több közösségi oldallal, üzenetküldő-szolgáltatással és biztosan néhány játékkal is szembe találkozhatsz, ha a menüben körülnézel. Az okostelefonos applikációk többségének azonban az a rossz tulajdonsága, hogy még abban az esetben is kommunikál a háttérben, hogyha a mobil maga lezárt állapotban a zsebedben pihen. Ily módon viszont a limitált mobilnetes adatforgalmat szépen lassan elszipkázzák, ha nem szabályozod őket megfelelően. Cikkünkben feltelepítettük tesztkészülékünkre a Play Áruház legnépszerűbb címeit, hogy kiderítsük, melyek azok az alkalmazások, amelyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítanod.

Hirdetés

Így mértünk

Tesztünk során két komponenssel is vizsgáltuk a szoftvereket, a Google beépített adatforgalom-figyelőjével, valamint a GlassWire nevű, hálózatmonitorozó szolgáltatásokat kínáló programmal is. A kapott eredmények egészen hasonlóak voltak. Az alkalmazásokat egy gyári alaphelyzetbe állítást követően telepítettük fel a kiszemelt készülékre, és minden esetben bejelentkeztünk egy fiókkal (a letöltésük még nem képezte a teszt részét). Az appokat az első indítást követően többé nem nyitottuk meg, sőt még a rendszerben is csak a GlassWire-ben és a rendszerben gyűjtött adatok megtekintésééig kalandoztunk. Kisebb-nagyobb időintervallumonként feloldottuk a kijelzőt is, hogy az értesítések megérkezzenek. A vizsgálat alatt a Play Áruházban a frissítések keresését az adott alkalmazásokhoz letiltottuk, hogy egy esetleges szoftverupdate ne zavarjon be a végeredménybe.

Rájuk érdemes odafigyelned

Tesztünk alapján a háttéradatok réme egyértelműen a Facebook Messenger szolgáltatása volt, amely a folyamatosan lekért üzenetekkel simán összehozott néhány megabyte-os forgalmat a feloldások között.

Úgy tűnhet, hogy ez nem sok, de a limitált adatkerettel rendelkezőknek azért hónap végére feltűnhet ez az összeadódott mennyiség. A Facebook alkalmazás értesítései szerencsére nem jelentettek ekkora problémát, nagyjából óránként 100-200 kilobyte közötti adatmennyiséget forgalmazott ilyen állapotban ez a szoftver. Számottevő forgalmat azért nem könyvelhettünk el neki sem, de voltak alkalmak, amikor a Tik-Tok alkalmazása is közel fél megabyte adatot mozgatott a háttérben, így rá is érdemes kicsit jobban odafigyelni. A Gmail applikációja meglepően barátságosan bánt az adatokkal, mindössze óránként 20-30 kilobyte adatot emésztett fel a leveleink szinkronizálása. Szintén nem igazán próbált meg a háttérben adatokat fogadni és küldeni a Snapchat, az Instagram és a YouTube sem, ugyan minimális mozgást mindhárom program esetén tapasztaltunk, de tényleg csupán néhány kilobyte-nyi forgalmazást róhattunk a számlájukra. Ennél is meglepőbb volt a Viber és a Spotify alkalmazása, amelyek még annyi, minimális forgalmat sem produkáltak, mint a rendszer beépített üzenetkezelő szolgáltatása. 

Az adatszivárgás ellenszerei

1. Korlátozd az adathasználatot!

Az Android beállításai között pillanatok alatt felhúzhatsz egy virtuális korlátot, amelyben például meghatározhatod, hogy az adott hónapban maximálisan mekkora adatmennyiséget szeretnél forgalmazni, sőt ha szeretnél, az adott adatforgalmazásra is állíthatsz be figyelmeztetési korlátokat, és mindezt külső programok telepítése nélkül megteheted.

2. Kikapcsolt háttéradatok

Ellenőrizd az adatmozgást az egyes programjaidban, és ha kiemelkedően magas háttérben zajló információáramlást tapasztalsz, nyugodtan tiltsd le a Háttéradatok opciót. Ezzel megvonod a jogosultságot az adott programtól, hogy olyan esetben is forgalmazzon, ha épp nem használod (egy csevegőprogram esetén ez nem biztos, hogy jó megoldás).

3. Frissítések csak Wi-Fi-n

Egy nagyobb méretű updatecsomag jelentősen megcsapolhatja az adatkeretedet, így érdemes egyes alkalmazásoknál beállítani, hogy a frissítéseiket kizárólag Wi-Fi-hálózathoz kapcsolódva kezdjék el letölteni. Ezt szerencsére nem kell alkalmazásonként egyesével megadnod, a Play Áruházban globálisan is beállíthatod.

4. Optimalizált szinkronizálás

Jó néhány alkalmazás esetén egyszerűen és kényelmesen megadhatod, hogy milyen szolgáltatásokat szinkronizáljon rendszeresen. Ehhez látogass el az Android beállításain belül a [Felhasználók és fiókok] menüpontba, itt a megjelenő alkalmazásokra kattintva könnyedén finomhangolhatod az adott programokból elérhető szinkronizálási opciókat.

5. Alternatív alkalmazások

Amennyiben azt veszed észre, hogy egy alkalmazás túlzottan nagy mennyiségű adatot forgalmaz (legyen szó a használat közbeni, vagy a háttérben zajló információmozgásról), érdemes megpróbálnod beszerezni valamilyen helyettesítő applikációt, amely funkcionalitásában az eredeti szoftverrel megegyezik, internetkereteddel azonban kedvezőbben bánik.

6. Töröld az alkalmazásokat

Fontos, hogy rendet tarts készülékeden, és csak olyan appokat hagyj a telepítettek között, amelyeket valóban napi szinten használsz. Ugyanis a készülékeden talonban pihenő applikációk is könnyedén generálhatnak nem várt adatmozgásokat, vagyis lehet, hogy a szoftver a főképernyődön nincs szem előtt, de a háttérben rakoncátlanul csapolja az erőforrásaidat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.