Hirdetés

Adobe Creative Suite 3 Web és Design



|

Adobe CS3 sorozatunk részeként most a grafikusoknak és webszerkesztőknek szánt csomagokat mutatjuk be.

Hirdetés

A Macromedia szoftverház felvásárlásával egy kézbe került szinte minden olyan piacvezető szoftver, amellyel ma a kreatív grafikusok dolgoznak a DTP vagy web területén. Ennek előnye és hátránya egyaránt van. Előny, hogy – remélhetőleg – szorosabb lesz az integráció ezek között a programok között, így sokkal könnyebben közlekedhetünk majd mondjuk a Photoshop és a Flash között. Hátrány, hogy a lassan körvonalazódó monopolhelyzet megérződik az Adobe árpolitikáján...

 

Igaz, hogy az Adobe minden fontosabb programjából újabb verziót jelentetett meg, de azért az újdonságok mennyisége és súlya alkalmazásonként eltér. Az egyik legfontosabb nyilván a legismertebb Adobe-szoftvernek, a Photoshopnak az új kiadása, amely egyből két verzióban látott napvilágot: a megkülönböztetés nélküli Photoshop CS3 és a csúcskategóriás Photoshop CS3 Extended verzióban. Ez utóbbi különleges extra szolgáltatásokat nyújt, mint például a mérnöki és orvosi eszközök vagy a 3D-s fájlok és digitális videók kezelése rétegeken. Mivel korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk a Photoshop CS3 újdonságairól, ezért most a Web és Design csomag egyéb újdonságaival folytatjuk a sort.

 

A felület

Ami egyből szembeötlik, bármelyik programot nyissuk is meg, az a felhasználói felület változása. Áttervezték a megjelenését, átnevezték a palettákat panelekre, és a szürke különböző, sötétebb-világosabb árnyalataiban álmodták meg a felületet. Természetesen nemcsak látszatra újult meg, hanem funkciókban is – a paneleket lekicsinyíthetjük egyetlen sorrá vagy éppen ikonná, dokkolhatjuk őket az ablak széléhez, és eldönthetjük: akarjuk-e, hogy automatikusan eltűnjenek, ha melléjük kattintunk.

 

cs3-ID_felulet.jpg

Az InDesignon jól látható a megújult felhasználói felület a jobbra „lehorgonyzott” panelekkel


De nem is ez a legnagyobb újdonság, hanem az, hogy végre, először az Adobe történelmében tényleg egységes a különböző szoftverek felülete. Az ember első reakciója persze a „Jaj ne!” – de nem is kell sok idő hozzá, hogy kényelmesnek és jól használhatónak érezzük az új felületet, ami mindenképpen a CS3 mellett szól.

 

InDesign

Talán a második legfontosabb Adobe szoftver, amely piaci részesedését tekintve az elmúlt négy évben hihetetlen rekordokat döntött meg, az InDesign tördelőprogram. Ebben is rengeteg fejlesztés és újdonság lépett színre, véleményünk szerint ez lett a legnagyobb „durranás” a CS3 családban.

 

cs3-ID_effects.jpg

Egyetlen szövegbox: kitöltése áttetsző, kerete domborított (Bevel&Emboss), mögötte vetett árnyék. Minden effektet és az átlátszóságot is kézben tarthatjuk az InDesign Hatások (Effects) palettája segítségével


Az egyik fontos új koncepció a programban az objektumeffektek bevezetése. Ilyesmivel (például vetett árnyékkal) már korábban is találkozhattunk, de mostantól az egyes hatásokat külön-külön alkalmazhatjuk a dobozok kitöltésére, körvonalára és tartalmára. Emellett megjelentek a Photoshopból már ismert képi hatások is, úgymint a domborítás, a fényudvar vagy a belső árnyék. Ráadásul a feather, azaz lágy perem is megváltozott: azaz most már lehetőségünk van irányított lágy peremet használni, mintha csak egy színátmenettel tennénk átlátszóvá objektumainkat. A változás nem pusztán a felszínt érinti: a háttérben ugyanaz a programmag dolgozik, ami a Photoshopban is, így nemcsak a felhasználói felület lesz azonos, hanem az elért eredmény is.

 

Több lényeges újdonsággal is fokozták a termelékenységet. A többfájlos elhelyezés lehetővé teszi, hogy a képek vagy szövegek behozatalakor több állományt is kijelöljünk. Ezeket mind megnyitja a program, és kurzorunk mellett kis bélyegképpel mutatja. Egymás után kattintva az InDesign sorban elhelyezi a képeket/szövegeket az oldalon, ráadásul, ha nem felelne meg a sorrend, akkor léptethetjük is, hogy éppen melyik fájl következzék.

 

cs3-cs3_ID_oldalak.jpg

Az új InDesign az oldalak panel bélyegképeivel sokkal áttekinthetőbbé teszi a kiadványokat tördelés közben


Emellett a behozatalnál megtaláljuk az InDesign formátumot is, azaz készülő InDesign-kiadványunkba behívhatunk egy másik InDesign-dokumentumot. Ez különösen az összetettebb anyagok esetében nagy segítség. Például egy hirdetést elkészíthet az egyik tördelő, míg a másik az újságot tördeli, és a végén „képként” beemelheti a kész reklámoldalt.

 

Ugyancsak gyorsíthatja munkánkat, hogy a képdobozokhoz megadhatunk alapértelmezett viselkedést, azaz a behívandó kép méretétől függetlenül meghatározhatjuk, hogy teljes egészében töltse ki a dobozt. Ekkor behívás után a kép automatikusan felveszi a kívánt méretet.

 

A stílusok is megújhodtak. Aki gyakran dolgozik táblázatokkal, nagyon fogja szeretni a táblázat és cella stílusokat, amelyekkel minden formázási utasítás rögzíthető a legapróbb részletekig. Ugyancsak javítottak a beágyazott stílusokon; ezután már rekurzívan alkalmazhatjuk őket, így az összetett szövegek formázása is nagyon gyorsan megoldható. Mindezek mellett a stílusokat mappákba szervezhetjük a paneleken belül, így átláthatóbb lesz munkaterületünk.

 

cs3_ID_Find-Change.png

Az InDesign Keresés/Csere (Find/Change) ablakában reguláris kifejezésekkel is dolgozhatunk. Szerencsére a sok krikszkrakszot nem kell megtanulni, mert a legördülő menüből jól áttekinthetően kiválaszthatjuk a megfelelőt


Az új verzió másik nagy erőssége a Keres/Cserél parancs. Ezt reguláris kifejezések használatával bővítették, így egészen összetett kereséseket hajthatunk végre, illetve az objektumok tulajdonságaira is rákereshetünk.

 

Ezek mellett már csak az egyéb kategóriába fértek el az olyan finomságok, mint például az, hogy az oldalak panelen megjelenik az oldalak bélyegképe, illetve hogy szöveges változókat definiálhatunk az olyan monoton feladatok automatizálására, mint például az élőfej készítése az oldal első cikkéből.

 

Figyelembe véve mindezeket és számos más, apróbb újítást, úgy gondoljuk, az InDesign CS3 hamar belopja magát a tördelők szívébe.

 

Illustrator

Amennyire szuperlatívuszokban nyilatkoztunk az InDesignról, annyira nem sok jót tudunk elmondani az Illustratorról. Úgy tűnik, ha nem lenne lényeges marketingszempont, hogy minden alkalmazás verziószáma változzon, akkor az Illustrator aligha léphetett volna „felsőbb osztályba”.

 

cs3-AI_felulet.jpg

Az Illustrator felülete – akárcsak a többi CS3 alkalmazásé – megújult. A Színskála (Color Guide) panel segít a komplex illusztrációk egyszerű átszínezésében és a különféle színharmóniák megtalálásában


A program leglátványosabb újdonsága a színezéshez használható Color Guide panel, valamint a hozzá tartozó Live Color ablak, ahol egyszerre több színnel is dolgozhatunk. A színeket egyesével adhatjuk meg, vagy az illusztrációról mintavételezhetjük. A változtatásnál az összes kijelölt színt egyszerre állíthatjuk, színezet, telítettség vagy éppen fényerő alapján, illetve különböző színharmóniákat és variációkat választhatunk a vezérszínünk alapján. Ezeket a színeket utána csoportosíthatjuk, és elmenthetjük, illetve egyetlen objektumra alkalmazhatjuk a teljes színcsoportot, ha a színeit egyszerre akarjuk lecserélni.

 

cs3-cs3_AI_LiveColor.jpg
Az Illustrator Élő szín (Live Color) ablakában választhatjuk ki a színharmóniákat egy tetszőleges alapszínhez vagy színcsoporthoz

Emellett néhány kevésbé látványos, de nem kevésbé hasznos újítás is helyet kapott a programban. Ilyen a szoros Flash-integráció, amelynek köszönhetően Illustratorben elkészített vektorrajzaink zökkenőmentesen átvihetők Flashbe, anélkül, hogy aggódnunk kellene az egyes részletek elvesztésén.

 

cs3_AI_Prefs_pontok.png

Apró, de nagyon hasznos változás az Illustratorben: a preferenciák között most már beállíthatjuk a szerkesztőpontok és az érintők fogantyúinak megjelenítési méretét


Szintén látszólag apróság, de valójában az egyik leghasznosabb javítás, hogy immár megnövelhetjük a képernyőn a csomópontok kijelzett méretét: végre könnyebb lesz eltalálni az egérrel a pontokat. Sőt már a bonyolultabb billentyűkombinációkat sem kell feltétlenül fejben tartani, mivel a Control panelen számos olyan beállítás jelent meg gombként, amely eddig csak valamilyen mágikus billentyűkombinációval volt elérhető. Például a lágy pontok sarokká alakítása már egyetlen kattintással megoldható. Ugyanígy sokan fogják üdvözölni, hogy az igazítási (Align) beállítások már önálló csomópontokra is alkalmazhatók.

 

cs3_AI_ControlPanel.png

A megújult Vezérlő (Control) panelen kiemelve láthatjuk a legszükségesebb csomópontszerkesztő műveleteket


Az eszközök terén is hozott két újdonságot a CS3 változat: használhatunk radírt, amellyel a Photoshopban megszokott rugalmassággal törölhetünk bele a vektoros ábrákba. A vágási terület (Crop Area) eszközzel a vágott méretet definiálhatjuk – nem csak nyomtatáshoz.

 

Flash és Dreamweaver

Nos, ha az Illustrator esetében azt kellett írnunk, hogy nem sok újdonság került a programba, akkor Flashnél tanácstalanok vagyunk...

 

A legfontosabb nóvum a Flashben az integráció, azaz hogy mind kinézetében, mind a felhasználói felület működésében nagyon hasonlít a Photoshopra és a többi CS3 szoftverre. Emellett sokkal jobban kezeli a natív Photoshop- és Illustrator-fájlokat, importálásnál megtartja a rétegeket, szövegeket és egyéb beállításokat. Emellett javítottak valamelyest a QuickTime- és videoexportáláson. A programozásban van egy-két apróság: javítottak a hibakeresésen, és számos kényelmi funkcióval egészítették ki a kódolást.

 

A Dreamweaver webszerkesztőben hasonlóképpen kurta listát találunk az új funkciókról, itt azonban az egyik mindenképpen szót érdemel: a Spry keretrendszer, ezzel ugyanis AJAX-funkcionalitással vértezhetjük fel oldalunkhoz (azaz JavaScript segítségével érhe tünk el távoli gépeket, kiszolgálókat).

 

Hasznos még a CSS Advisor nevű segédlet, amely a CSS oldaltervezővel együtt sokat segít abban, hogy a böngészők által jól kezelhető, rugalmas CSS-kódra építsük oldalainkat.

 

Egyebek

A főbb alkalmazások mellett minden egyes csomagban (sőt az önálló Photoshophoz is) még három kisebb alkalmazást is találunk, amelyek közül kettőt régi ismerősként üdvözölhetünk.

 

A Version Cue továbbra is munkáink különböző változatait kezeli, elsősorban munkacsoportos környezetben hasznos.

 

cs3-Bridge.jpg

A Bridge kezelőfelülete szintén alkalmazkodik az új, CS3-arculathoz


Ugyancsak megújult az Adobe Bridge, a legfontosabb – ami már időszerű volt –, hogy gyorsították a működését, azaz sokkal hatékonyabb a bélyegképek kezelése a programban.

 

cs3-Device_Central.jpg

A Device Central kiegészítő alkalmazás komplex módon képes emulálni számos mobiltelefont


A Device Central új komponens, amelyet elsősorban (és kizárólag) a mobil eszközökre fejlesztők fognak használni. Itt ugyanis minden ismert mobilmodellt megtalálunk és kipróbálhatunk – legalábbis abból a szempontból, hogy frissiben készített WAP-oldalunk vagy Flash Lite-animációnk hogyan fut rajta. A szoftver pontosan emulálja a telefonok felbontását, működését és képességeit, ily módon rengeteg különböző platformon tesztelhetjük az általunk fejlesztett tartalmat.

 

Pakkot kaptunk

Nemcsak az Adobe-nál, a Macromediánál is hagyománya volt a programok csomagban történő értékesítésének (emlékezzünk csak a nagy sikerű WebToolsra), és ez az egyesülés után is megmaradt, a felhasználók nagy örömére. Így ugyanis, aki több Adobe szoftvert is szeretne, lényegesen kedvezményesebb áron juthat hozzájuk csomagban, mint egyenként.

 

cs3_csomag.png

 

Az eddigi csomagok változatos neve helyett mostantól mindent Creative Suite 3-nak hívnak, és azon belül különböztetik meg a Design, a Web és a Production csomagokat, előbbi kettőből ráadásul Standard és Premium változat is létezik. Végül pedig a maximalistáknak megalkották a Master Collectiont, amely minden CS3 szoftvert tartalmaz – fajlagosan nagyon kedvező áron.

 

Ha mindezekhez hozzávesszük azt, hogy mi mindenről lehet frissíteni a szoftvereket (nemcsak a korábbi Adobe, hanem Macromedia programokról is!), akkor nem csoda, ha a kereskedőknek kissé meg kell még szokni az új árlistát.

 

Sajnos a lehetőségekkel együtt az árak is megváltoztak. A legdrasztikusabban a Design Premium csomag ára emelkedett, amelyből a CS2 ajánlott végfelhasználói ára közel 360 000 forint volt (akciósan), ugyanakkor CS3 változatban a hasonló csomag majdnem 720 000 forintba kerül. Igaz, ebben már a Flash CS3 Professional is benne van, de a különbség még így is megdöbbentő. Persze nem minden termék drágult ennyivel, van, ahol alig 10 százalék a különbség, de a drágulás mindenütt érezhető.

 

Édes anyanyelvünk

Annak, hogy a CS3 Design csomagok tartalma magyar nyelven is elérhető lesz (várhatóan július végétől), talán nincs akkora hírértéke, hiszen már a CS2-ből is volt magyar nyelvű verzió. Az azonban mindenképpen említésre méltó, hogy ez alkalommal sikerült olyan fordítókat találni, akik értik is, amit lefordítanak, illetve az előző változat magyarítási fiaskójából okulva már előre elkészítettek egy olyan szószedetet, amelyet több neves szakember is véleményezett. Ennek köszönhetően a szoftverek már béta-változatban is sokkal „érthetőbbek” voltak magyarul.

 

Jó hír az is, hogy a Morphologic által fejlesztett Helyes-e? nyelvi modul került az InDesignba, így a magyar elválasztás és helyesírás-ellenőrzés is jól fog működni vele.

 

*

Mindent összevetve a CS3 tényleg nagy durranás a grafikai piacon, különösen, ha még azt is hozzávesszük, hogy a jelenleg csak az árlistán létező videós termékek (a Premiere Pro, az After Effects, a Soundbooth és az Encore) CS3 változatai is hamarosan megjelennek, várhatóan a nyár végén. (A már megjelent komponensek próbaverziói letölthetők az Adobe honlapjáról.)

 

 

Adatok

  • Photoshop vagy Photoshop Extended
  • Illustrator
  • InDesign
  • Flash Professional
  • Dreamweaver
  • Ár: a kiválasztott csomagtól függ

 

Értékelés

Előny: a Photoshop és az InDesign hasznos újdonságai, fajlagosan kedvező csomagkonstrukciók

Hátrány: az Illustratorban kevés az újdonság, a csomag ára jelentősen nőtt

Teljesítmény: 92

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.