Hirdetés

AIDA64 Business Edition 2.6

|

Az otthoni felhasználóknak szánt AIDA64 Extreme változatát már többször bemutattuk a PC World hasábjain, ám a cégeknek célzott Business Editionnal eddig még nem foglalkoztunk.

Hirdetés

Pedig érdemes, hiszen habár nem egy teljesen eltérő programról van szó, a fő funkciók miatt mégis különbözik a felhasználás módja. Míg az Extreme kiadás főként a rendszerépítők és tuningosok számára jelent hasznos segítséget sebességmérő és túlmelegedés-riasztó megoldásai miatt, addig a Business kiadásban a vállalati megoldások, a hálózati leltárfunkciók és a távoli szolgáltatások domborodnak ki. A program segítségével így egy vállalkozás rendszergazdája nyomon követheti a géppark állapotát, távsegítséget nyújthat a bajba került felhasználóknak, sőt a szoftverek megfigyelésével a lejáró vírusvédelmeken és a szükséges frissítéseken is rajta tarthatja a szemét.

Megfigyelés és távsegítség

Az AIDA64 Business kiadásának beüzemelése (amelynek azóta megjelent a 2.7-es verziója is) egyrészt pofonegyszerű, másrészt a finombeállítások alkalmazása haladó ismereteket igényel (amihez magyar nyelvű PDF dokumentáció innen letölthető). Az első lépések nem túl bonyolultak, azt akár az informatikai tanfolyamra járó szomszéd Józsika is el tudja végezni.

 

 

Hirdetés

A megfigyeléshez a „Távoli” menüpontban engedélyezni kell a [Bejövő távoli kapcsolatok fogadása] opciót, így arra egy másik AIDA64 klienssel már egyszerűen tudunk kapcsolódni. Egy apró buktató azonban van: tapasztalatunk szerint az elterjedt tűzfalak alapesetben nem engedélyezik a szoftver számára azt, hogy csomagokat küldjön kifelé, így elsőként meg kell nyitnunk egy portot a kommunikációhoz. A jó felhasználói élmény érdekében – a megfigyelés átbeszélésén túl - a beállításoknál érdemes engedélyezni azt, hogy a Windows betöltődésekor a program automatikusan elinduljon, valamint a kis méretes indítást, hogy a szoftver ne zavarja a gép előtt ülőt. Sőt, ha akarjuk, akkor a felugró buborékokat is száműzhetjük. A hogyant terjedelmi okok miatt nem írnánk le bővebben, a szoftver angol nyelvű útmutatója úgyis bőséges tudásbázist tartalmaz (érdemes átnyálazni, a parancssori utasításokon keresztül aprólékosan kontrollálható a program működése).

A valós idejű megfigyeléskor láthatjuk a gépek állapotát, valamint azt, hogy a dolgozók éppen mivel foglalkoznak, sőt, ha valami problémájuk lenne, akkor a rendszergazda könnyen magához ragadhatja az irányítást. Emiatt érdemes a biztonsági beállításoknál is eltölteni egy rövid időt, ha nem akarjuk, hogy illetéktelen személyek is hozzáférjenek gépünk adataihoz. Itt konfigurálhatunk számítógép-, felhasználó- és IP-címalapú szűrést, amely sokkal jobb, mintha minden bejövő kapcsolatra válaszolna a rendszerünk. Az ördög ugyanis nem alszik.

Rend a lelke mindennek

A távoli megfigyelésen és elérésen túl az üzleti AIDA64 legfontosabb képessége a tisztes szoftver- és hardverleltár. Konfigurálásával a rendszergazda átláthatja a céges infrastruktúra állapotát, és így még egy nagyobb baj (nem naprakész vírusvédelem, megtelt merevlemez stb.) bekövetkezte előtt akcióba tud lépni. E funkció konfigurálása tényleg egyszerű. A klienseken (érdemes egy központi szerveren gyűjteni őket) a riport beállításainál meg kell adni a célmappa helyét, majd a használandó fájlnevet, ahol számos kapcsoló áll rendelkezésünkre. A „$HOSTNAME$DATE” például az adott gép nevét és a riport készítésének időpontját tárolja. Ezt követően érdemes egy ütemezést is beállítani, így később a központi tárhely megtelik majd riportfájlokkal, amelyet a program egységesen tud majd kezelni a leltárkezelőben. A klienseken akár riasztást is beállíthatunk, például egy e-mailt küldve az általunk megadott címre. Itt számos egyedi eseményt már beépítve megtalálhatunk: a rendszer riaszt, ha a vírusadatbázis elavul, ha a rendszermeghajtón nagyon lecsökkent a rendelkezésre álló tárhely mérete, vagy ha egy lemez meghibásodása várható hamarosan.

Összességében az AIDA üzleti kiadása jó választás lehet azon kis- és középvállalkozásoknak, amelyek hatékonyan akarják megoldani a felügyeletüket, főként, ha a rendszergazda nincs bent nap mint nap az irodában. A szoftverrel ugyanis a szaki távolról is tudja követni az infrastruktúra állapotát, jelezve, ha valami problémát érzékel.

Adatok:

- hardver és szoftverelemzés
- hálózati leltár
- távoli megfigyelés és távvezérlés
- parancssori automatizálás
- opcionális tartományi beléptetés
- SQL-adatbázis támogatás
- automatikus riportolás és riasztások
- változásfigyelés
- Fejlesztő: FinalWire
- Ár: 24 400 forinttól (5 licenc)
- Web: aida64.hu

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.