Hirdetés

AIDA64 Extreme: légy saját hardvered ura



|

Két kattintásból bármelyik gépről minden apró részletet elárul a program.

Hirdetés

Elmúltak már azok az idők, amikor egy konfigurációt egyszerűen feltérképezhettünk a gép oldalának felnyitásával. A notebookok, kompakt asztali gépek és tabletek korában erre már nincs mód, de szerencsére van egy sokkal kényelmesebb megoldás, amely ráadásul halálbiztos is egyben. Ez az AIDA64, egy speciális rendszerdiagnosztikai szoftver többféle kiegészítő modullal és szédítően nagy hardver-adatbázissal teljesen magyar nyelven.

Hirdetés


Nincs több hardvergond

Bosszantó, amikor egy Windows-telepítést és a driverek aktiválását követően az Eszközkezelőben még mindig sárga felkiáltójeles, ismeretlen hardverekre bukkanunk, és valóban; a gép lassabb, nem indulnak megfelelően a programok, és nem működik minden periféria. Az egyik legegyszerűbb megoldás ilyenkor, ha elindítjuk az aktivált AIDA64 Extreme-et, majd a komponenscsoportokon végighaladva megkeressük, melyik hardver nem jelent meg a Windows Eszközkezelőjében. A program még abban is segít, hogy a megfelelő drivert beszerezzük: kattintható linket kapunk a hardverek részletező lapjainak utolsó soraiban ([Termékinformáció] és [Illesztőprogram letöltés]).


A hardverfelismerés itt nem áll meg, ugyanis az AIDA64 a hardver megnevezése mellett annak működési paramétereit is kilistázza. A legfontosabb értékeket, órajeleket, hőmérséklet-értékeket és feszültségszinteket külön lapon csoportosítva is megtaláljuk a [SzámítógépÉrzékelő] pontban.
Ehhez szorosan kapcsolódik a stressztesztmodul, amit az [Eszközökrendszer stabilitásteszt] legördülő menüből indíthatunk. Itt a bal felső sarokban aktiválhatjuk, hogy gépünk mely elemeit terhelje le száz százalékig a program. A Startra kattintva indul a teszt, amelynek során a fontos működési paramétereket valós időben monitorozza is az AIDA64. Ha bármilyen stabilitási vagy melegedési gondunk van gépünkkel, ezzel a módszerrel felderíthetjük a hiba pontos okát, innen pedig már sokkal egyszerűbb a megoldás.


179 517

Pontosan ennyiféle hardvert és vezérlőchipet képes azonosítani a legújabb, március végén megjelent AIDA64 Extreme 5.20. Ez még a variálhatóságáról és rugalmasságáról ismert PC világában is óriási szám, és nincs is igazán még egy olyan rendszer-diagnosztikai szoftver, amely ekkora adatbázissal rendelkezik. Ennek előnyét kihasználhatjuk akkor is, amikor egy ismerősünk gépét kell feltérképeznünk akár hibakeresés céljából, akár egy esedékes gépfrissítés előtt. Ilyenkor a program indítása után kattintsunk a felső sorban látható [Riport] gombra, és a varázsló segítéségével készítsünk komplett hardver- és szoftverleltárt HTML-ben.
A hardverek feltérképezése azonban nem minden: a Windows minden apró beállítását, futási idejét, telepítésének dátumát, licenckulcsát megtudhatjuk az AIDA64 riportjából, melyben a fenti navigáció segítségével könnyen mozoghatunk.


És ez még csak a jéghegy csúcsa. A program kissé spártai kinézete senkit ne bátortalanítson el, mert a menürendszer könnyen átlátható, kijelölhetünk kedvenc lapokat, a külön ablakban megnyíló modulok pedig jól felépítettek, így pár perc ismerkedés után már magabiztosan navigálunk majd a teljes egészében magyar kezelőfelületen.


Névjegy

– Ár: 9741 Ft
– Gyártó: FinalWire Kft.
– Teljesítmény: 8
– Szolgáltatás: 9
– Ár/érték: 8


Adatok

– 179 517 hardver felismerése
– riportvarázsló, tuninginformációk
– kedvencek lista, OSD-menü
– szenzorpanel, naplózás, riasztás
– beépített frissítés, monitordiagnosztika
– sebességmérő, stressztesztelő, CPUID-modulok


Előny: óriási adatbázis, hasznos modulok
Hátrány: elavult kezelőfelület, nincs beépített kereső

 

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.