Hirdetés

All-in-One PC-k Windows 8-hoz



|

Mindenki megnézi, de csak igen kevesen veszik meg. Mielőtt a Windows 8 megjelenésével felpörögne a mindent az egyben PC-k piaca, mi bemutatjuk az itthon elérhető kínálatot - legalábbis az érintőképernyős palettát.

Hirdetés

Nem véletlenül nem készítettünk egy jó ideje mindent az egyben PC (angol rövidítése alapján AiO) összeállítást. A hazai, erőteljesen ár vagy legjobb esetben ár/érték arány motiválta vásárlók inkább megveszik a komponenseket külön, hiszen úgy legalább 100 ezer forintot takaríthatnak meg. De azért van az AiO-nak néhány előnye.

Stílusos gépházak


Egyrészt minden macera nélkül használható. Rendszerint már az operációs rendszert is tartalmazó masinát vihetünk haza a dobozban, a hozzá való billentyűzet és egér is tartozék. Nincs külön monitor és PC, így igen sok helyet takarítunk meg, és a VGA, illetve HDMI kábelt sem kell nézegetnünk. Nem egy zúgó kockát kell a lakásban kerülgetnünk, mert még az erőteljesebb AiO-k sem zajosak töredék annyira sem, mint egy átlagos PC. Nem mellékes az sem, hogy egy PC sokszor kifejezetten ronda, míg a márkás AiO-k stílusosak.

 

 

Sokszor – tesztünk esetében minden esetben – néhány extra periféria már benne van a gépházban, a ma jellemzően Full HD monitor mellett ilyen a DVD-író, a Wi-Fi adapter, a webkamera, a hozzáférhető jack aljzatok és a multi kártyaolvasó – ezekre már nem kell költenünk, ahogy a 64 bites Windows 7 Premium is alaptartozék. Olykor még tévétuner is van a gépben.

A Windows 8 pajtásai


A közeljövőre való tekintettel nagyon hasznos, ha az AiO érintőképernyős, hiszen a Windows 8 újdonságait csak ennek birtokában tudjuk majd teljes mértékben használatba venni. A Windows 7 is fel van ugyan szerelve érintésérzékeléssel, kezeli a kézírást és az érintőgesztusokat, de nem rendelkezik olyan felülettel és arra optimalizált alkalmazások tömkelegével, ahol ezeknek a képességeknek igazán nagy hasznát vehetnénk.

A Windows 8 érintőalkalmazásai az okostelefonoknál már megszokott vezérlési stílust viszik nagyobb képernyőre, így a használat a számítástechnika egér-klaviatúra központú világához eddig nem vonzódók számára is természetesebbnek hathat majd.

 

 

A Windows 8-ig minden gyártó saját alkalmazáshalmazával igyekszik kipótolni a jelenlegi operációs rendszer ez irányú hiányosságait, változó sikerrel. Annyi bizonyos, hogy az ujjal érintendő képernyők pontossága napi rutinfeladatokat, közösségi tevékenységet, böngészést és játékot egyaránt megengednek, viszont aprólékos tervezőmunkát nem. A gesztusok a jövőben gyorsíthatják a használatot és már most élvezetesebbé teszik az alkalmi játékokat, érdemes hát körülnézni a piacon.

Packard Bell oneTwo M3871


A 21,6 hüvelykes érintőképernyős Packard Bell PC csak mintegy öt centiméter vastag, helyigényét minimálisan növeli az elülső, teljes szélességben húzódó ezüstszín lábazat – sajnos ennek jobb szélén jókora világító PB embléma virít. Hátoldalról elég nagy szögben nyitható rugós támasz tartja a készüléket. Nem alakítottak ki túl sok csatlakozást, de azért bal oldalt elérhető két USB 3.0 aljzat, van kártyaolvasó és fülhallgató, valamint mikrofon aljzat. Hátul négy USB 2.0, egy Ethernet csatlakozó és egy HDMI bemenet teszi teljesebbé a készüléket, ami így monitorként is használható. Vezetékes, görgetőgombos optikai egér és chiclet jellegű billentyűzet jár a konfigurációhoz. Extra a DVB-T-tuner, a hozzá való távirányítóval nemcsak a Media Center, hanem az érintős alkalmazások is működnek.

 



Nem mondhatnánk, hogy egy erőmű a oneTwo M3871, de bőven elég erő van benne ahhoz, hogy elvégezhessünk rajta minden hétköznapi feladatot. A 4 GB belső memória megfelelő teret ad az érintőképernyős alkalmazásoknak is, a gyenge pont ellenben a videokártya. A játékokhoz kicsit kevés lesz a Windows élményindexe által túlértékelt Intel HD Graphics 2000. Átlag feletti minőségben szól viszont a beépített hangszóró.

A tesztgépen a mellékelt szoftverek között megtaláltuk a Photoshop Elements 9-et, a Premiere Elements viszont csak próbaváltozatként képviselteti magát. A Packard Bell Touchportal néhány jól sikerült alkalmazást kínál a CyberLink és a Microsoft kínálatából. Eleve érintésre vannak méretezve az Internet Explorer gombjai is. Összességében jól hangolt érintő-multimédiás alapokat ad a Packard Bell visszafogott áron; ha a legújabb játékok futtatása nem szempont, akkor nem csodálkozunk, ha jó felszereltsége miatt valaki ezen minden az egyben PC-t választja a felvonultatott kínálatból.

Forgalmazó: Acer csoport Magyarország
Ár: 260 000 Ft

Teljesítmény: 3
Kialakítás: 3
Szolgáltatás: 4

Előny: jó ár, extra szoftverkörítés, tévétuner MCE távirányítóval
Hátrány: nincs HDMI kimenet

Acer Aspire Z3771


Fekete lakkfelületek ezüst keretben – vélhetően ezt a feladatot kapták a dizájnerek, legalábbis ehhez igazodik az új Aspire minden az egyben PC. Részünkről nem tartjuk túlzottan szépnek, de az pozitívum, hogy nem találunk rajta különösebben virító, világító emblémát, bekapcsológombja kéklik csak némileg. Jobb oldalába építették a DVD-írót, a bal szélen pedig két USB 3.0 kaput helyeztek el a multi kártyaolvasó alatt, természetesen mikrofon és fülhallgató csatlakozás is van. A hátlapon besüllyesztve ott a négy USB 2.0 port, a gigabites Ethernet és még egy optikai hangkimenetet is kiépítettek. A készülék használható HDMI monitorként és második kijelzőt is köthetünk hozzá. Vezetékes, szintén ezüst-fekete billentyűzet van a csomagban és viszonylag egyszerű optikai egér.

 



Az Intel általános irodai-otthoni rendszerekbe ajánlott Core i3 processzora elég számítási teljesítményt ad a böngészéshez, munkához, némi multimédia-szerkesztéshez, de mai viszonylatban nem erőmű. Külön grafikus vezérlő nincs, meg kell elégednünk az Intel HD Graphics 2000-rel, ami szép Windows 7 felületet varázsol elénk és segíthet egy keveset a videoszerkesztő szoftvereknek is, de legfeljebb alkalmi játékra teszi alkalmassá a gépet.

A szoftverek közt megtaláljuk az optikai lemezkészítés nagy öregjét, a Nerót, illetve a Nero Expresst, de csak a Nero BackItUp & Burn Essentials alapváltozatát, amivel nem sokkal több mindent tudunk elvégezni, mint a Windows 7 eszközeivel. Egyébiránt az Acer érintőképernyős csomagja szerepel még fő elemként a nem túl bőséges kínálatban, a teljesen szokásos fotós, videós és jukebox alkalmazásokkal a Microsoft és a CyberLink kínálatából. Nem rossz áron kaphatjuk meg a hamarosan boltokba kerülő Z3771-et, de tesztünkben van nála ennyi pénzért jobb megjelenésű és jóval több extrával felszerelt modell is.

Forgalmazó: Acer csoport Magyarország
Ár: 280 000 Ft

Teljesítmény: 3
Kialakítás: 3
Szolgáltatás: 3

Előny: jó ár, HDMI és digitális hangkimenet
Hátrány: nem túl csinos, minimális felszereltség

 

A cikk a következő oldalon folytatódik!



Lenovo IdeaCentre B320


Mezőnyünk egyik szépen kivitelezett darabja a Lenovo belépőszintű érintőképernyős minden az egyben PC-je. Formatervezésekor kiszögellésekben, bemélyedésekben gondolkodhattak, sikerült egy ízléses, nem túl szögletes dizájnnal előállni és az illesztések, valamint az anyagminőség sem a belépő szinthez passzol, hanem jócskán feljebb. Nagyméretű JBL hangszórókat kapott a készülék, melyek rácsozata a fekete kerettől szembeötlően eltérő, szürke árnyalatot kapott. Van ugyan saját fénye a bekapcsológombnak, de ez nem erős és főként nem ultrakék, így nem zavaró. Néhány érintőgomb jelenik meg közeledtünkre a monitor jobb alsó sarkában, ezzel (is) állítható a hangerő és a monitormegjelenítés sablonja.

 



Teljesítmény és felszereltség szempontjából is átlagos darab az általunk tesztelt B320, de mellette szól, hogy alacsony ára mellett is dedikált grafikus kártyával bír, 1 GB saját memóriával, ami játékok futtatásakor sokat számít. Nincs rajta USB 3.0 vagy HDMI be- vagy kimenet, egyetlen jelentős kiegészítő extrája a már említett JBL hangfal.

A Lenovo az előtelepített Windows 7-ben nem használt nagyikonos felületet, így a hagyományos programok – például a böngésző – inkább egérrel és nem ujjal kezelhetők. A mellékelt szoftverek a munkát követő szórakozás során jutnak szóhoz. Az alapot a CyberLink PowerCinema szolgáltatja a szokásos fotó-, videó- és zenerendezgetős touch-interfésszel; az érintés érzékenysége, pontossága kicsit elmarad a várttól. Van egy játék szekció is, ahol néhány logikai és egyszerűbb ügyességi játék mellett megtalálható az Angry Birds is. A kamerára is épül egy mókás, hadonászással irányítható játékgyűjtemény, de ne számítsunk a Kinect magasságaira.
Nem mindenben jár az élen, de annyi bizonyos, hogy nagyon jó áron juthatunk szépen összerakott, jó hangzású érintőképernyős masinához, ha a Lenovo modelljét választjuk.

Forgalmazó: Lenovo Magyarország
Ár: 239 000 Ft

Teljesítmény: 3,5
Kialakítás: 3
Szolgáltatás: 4

Előny: kategóriájában alapos kivitel, szép hangzás, Angry Birds, hibrid tévétuner
Hátrány: kis felbontású webkamera, nincs HDMI be/kimenet

Dell Inspiron One 2320


Szemet gyönyörködtetőre sikeredett a Dell minden az egyben konfigurációja, no és nagyra is. Érintőkijelzője 23 hüvelykes, természetesen Full HD felbontású, fényes felülettel, így már érdemes lehet külső eszköz képének megjelenítésére használni, ami a HDMI, VGA és AV bemenetek révén lehetséges. Összesen hat darab USB 2.0 aljzat áll rendelkezésre (ebből kettő oldalt), sajnos USB 3.0 nincs. Jó hangzást biztosítanak a beépített JBL hangszórók és van beépített hibrid (analóg/DVB-T) tévétuner is. Nem maradt el a mikrofon és fülhallgató csatlakozás sem, no és a webkamera.

 



A Dell Inspiron One képfelülete két pontot érzékel egyszerre, sikeresen használtuk, bár sokszor mellémutattunk egy kissé. A Windows 7 rendszerre installált Dell érintőképernyős alkalmazások segítenek kihasználni nagyikonos menükbe gyűjtve digitális javainkat. Úgy éreztük, hogy az érintésérzékelés inkább csak kiegészítő a One esetében, ami igen jól jöhet, ha ügyfélszolgálaton vagy a konyhában használjuk. Egyébiránt kényelmesebb a mellékelt egérrel és billentyűzettel, hagyományosan kezelni a rendszert.

Más belépő AiO rendszerekhez képest a One dedikált GeForce grafikus vezérlőt kapott, de ettől általános teljesítményben még nem nyújt átlag felettit. A GeForce azért előnyt adhat játékok futtatásakor az integrált kontrollerekhez képest a jobb GPU és memóriagazdálkodás miatt. Netezéshez, Full HD filmnézéshez és médiakonverzióhoz vagy videoszerkesztéshez persze bőségesen elegendő, a vas kihasználását sok előtelepített hasznos szoftver segíti. Ha nagyobb képernyőt szeretnénk és elég a valamivel belépő szint feletti számítási teljesítmény, akkor az ártöbblet ellenére megfontolandó vétel a Dell Inspiron One.

Forgalmazó: Dell Magyarország
Ár: 304 900 Ft

Teljesítmény: 4,5
Kialakítás: 4,5
Szolgáltatás: 4,5

Előny: szép kivitel és hangzás, nagy képernyő , hibrid tévétuner, diszkrét grafikus vezérlő, videobemenetek, nagy merevlemez
Hátrány: nem olcsó

MSI Wind Top AE2211G


Gazdag mezőnyünkben az MSI WindTop az egyetlen versenyző, amelynek tervezői érezhetően a dizájn oltárán is akartak hódolni, a minimális törtfehér burkolatot ugyanis egy átlátszó kerettel is megfejelték. (Eltérő ízlésűek kedvéért feketében is kapható.) Közepes méretű hangszórókkal felszerelt képernyője fényes felületet kapott, HDMI be- és kimenet a rendelkezésünkre áll, valamint a kompatibilis külső meghajtókhoz teljesítménypluszt ad a két USB 3.0 port. Emellett csak két USB 2.0 kaput építettek be, ami egy kicsit kevés, különösen hogy egyet elfoglal a mellékelt – esetünkben szintén stílusos - jó minőségű, fehér, chiclet jellegű billentyűzetből és optikai egérből álló készlet vevőegysége.

 



A Core i3 processzor a mezőnyben megszokott teljesítményt hozza –  mivel az MSI által Military Class II minősítésű, tartós alkatrészekből épített alaplapba építették, remélhetően hosszú évekig. Az integrált grafikus vezérlő mellett egy GeForce GT-540M is megtalálható a monitorházban, erre váltva jelentős teljesítményelőnyt könyvelhetünk el, de ez azért nem repít minket a gamer-mennyországba, előző generációs játékokkal, illetve visszafogott grafikai beállításokkal érdemes próbálkoznunk.

Egy fényképek és zenék böngészésére, játékra, kamerázásra is lehetőséget adó csomagot ad a gyártó a géphez WindTouch néven. Ez rengeteg kis szoftverből áll (pl. YouCam, YouPaint, ArtRage), de van benne a gyerekek biztonságosabb netezését és szórakozását (angol nyelven) biztosító Kidoz szoftver is. Érintésre szabott böngésző, közösségi alkalmazás, számos egyszerűbb játék gazdagítja a gyűjteményt, melynek egyik ékköve a Microsoft Touch Pack a gyártó Surface-szerű alkalmazásaival. Egy médiakiszolgáló és egy szinkronizációs és backup célokat szolgáló alkalmazás is szerepel a tarkára sikeredett szoftverkínálatban. Az egyik legjobb kidolgozású darab az MSI WindTop, a mezőny talán legpontosabb érintőképernyőjével, 1 TB-os merevlemezzel és grafikus kártyával – ehhez képest ára nem magas, kifejezetten ajánljuk.

Forgalmazó: MSI Hungary
Ár: 272 390 Ft

Teljesítmény: 4,5
Kialakítás: 4,5
Szolgáltatás: 4

Előny: jó kidolgozás, kiváló érzékelőképességű képernyő, grafikus kártya, nagy merevlemez
Hátrány: nincs tévétuner

HP TouchSmart Elite 7320 PC


Igen szépen kimunkált, finom vonalvezetésű és egyúttal cseppet sem hivalkodó, matt burkolatot és állványt mondhat magáénak a HP üzleti érintőképernyős AiO rendszere, no és persze egy fényes felületű 21,5 hüvelykes képernyőt. A hátoldalon négy, oldalt két USB portot helyeztek el, utóbbi a jobb teljesítmény érdekében USB 3.0-ás. Oldalt a szokásos headset jack aljzatok és a szintén alap kártyaolvasó mellett építették be a merevlemez működését jelző fehér LED-et is, ami bántóan fényesre sikeredett – szerencsére ez szemből nem látható és más zavaró „márkafény” sem zavarja a felhasználót.  Vezeték nélküli, honosított HP billentyűzet és egérkészlet jár hozzá, ezek vevőegysége egy USB-t lefoglal. Két megapixeles videokamera támogatja a kommunikációt, sztereó mikrofonnal.

 



A szokásos alapteljesítményt zárták ebbe a konfigurációba, a Core i3 integrált Intel HD grafikus vezérlőjével és az abszolút szokásosnak mondható 4 GB RAM-mal és 500 GB merevlemezzel. (Persze mindenből rendelhetünk nagyobbat is.) Annál bővebb a mellékelt szoftverek listája, melyen szerepelnek a Microsoft érintésvezérelt alkalmazásai; kapunk lemezíró és címkenyomtató szoftvert és a DVD-lejátszás is menni fog, de a HP TouchSmart komplett érintős alkalmazáscsomag is fel van telepítve a gépre. Ez inkább otthoni jellegű, barátságos programokat tartalmaz: jegyzeteket készíthetünk gépelve vagy rajzolva, videokamerával vagy mikrofonnal, a szokásos multimédiás rendezgetőszoftverek mellett van Twitter, Facebook, hírolvasó és még receptes doboz is. A készlet egységes (csak a tévés funkciókhoz hívja be a Windows Media Centert), jól kezelhető és céltudatos, különösebb finombeállítási lehetőségek nélkül. Nem a legjobban felszerelt, de igen jó kidolgozású a HP PC-je,  ráadásul tesztmezőnyünkben a legolcsóbb, üzleti modell, de személyi használatra ajánljuk leginkább.

Forgalmazó: HP Magyarország Kft.
Ár: 238 790 Ft

Teljesítmény: 4
Kialakítás: 4,5
Szolgáltatás: 4

Előny: szép kivitel, hátradönthető panel, használható érintőszoftver, olcsó
Hátrány: nincs HDMI be/kimenet, valamint tévétuner



Tesztgyőztes, az nem volt


Kicsi piac a miénk, Magyarország pedig nem az AiO-k iránti keresletről híres, így történhetett, hogy több forgalmazó is egészen más felszereltségű tesztmodellt küldött, mint ami majd a boltokban kapható lesz. Ez nagyon gyakori jelenség egyébként noteszgépek esetében is, a korai előzetes minták esetében nem is szólunk ezért, de egy csoportos tesztben nem engedhetünk meg ekkora hézagot.

 



Végül több változtatás után feladtuk és nem hirdetünk tesztgyőztest, mert pillanatnyilag nincs olyan érintőképernyős AiO modell itthon, amely árban, felszereltségben és minőségben egyben képes lenne megkérdőjelezhetetlent nyújtani. Reméljük, hogy sikerült legalább némi támpontot nyújtanunk a további tájékozódáshoz, és – mint az eredeti célkitűzéseink között is szerepelt – felkavartuk kicsit az állóvizet, előkészítve a terepet a közelgő Windows 8 megjelenését kísérő nemzetközi dömpingre. Nemcsak az alkalmazáshasználat új dimenzióit, de némi áresést is várunk a váltástól, így jövő évben reményeink szerint újra visszatérhetünk erre a területre.

HP TouchSmart Elite 7320 PC - PC World Ajánlata


Nem nehéz egy olyan versenyzőnek díjat adni, amelyik a mezőny legkedvezőbb árával tűnik ki. Ez persze magában nem lenne elég, de azért akad még a TouchSmart Elite-nek néhány erénye. Kellő számú USB porttal látták el, köztük kettő gyors, USB 3.0-ás, így nem kell aggódnunk a bővítési lehetőségek és a külső meghajtók sebessége miatt.

 

 

Érdekes módon a józan ár nemigen volt hatással a kialakítás minőségére és a dizájnra sem, a HP AiO-ja elég jól néz ki, mi több kifejezetten elegáns és ráadásul stabilitását nem egy egyszerű kitámasztóláb biztosítja, hanem a hátradöntés lehetőségét is biztosító talp és csukló. Üzleti felhasználásra tervezték, de még inkább személyi irodába, hiszen ugyanazt a 64 bites Windows 7 Home Premiumot futtatja, mint az összes több versenyző. El tudjuk képzelni elegáns otthoni munkaállomásként az íróasztalon, de akár mindenki PC-jeként a nappaliban is, esetleg a konyhában, ahol az egér használatát szerves terepakadályok gátolják.

Teljesítménye jó, ugyanakkor grafikus kártyát nem tartalmaz, így játékosabb kedvűek mellőzni kényszerülnek majd. Kiemelkedő, két megapixeles felbontású webkamerát építettek viszont bele, mely teret ad a jobb minőségű videós kommunikációnak.

MSI Wind Top AE2211G - Dizájn díj


Gépházának stílusa és az ahhoz illő egér-klaviatúra együttes miatt találtuk érdemesnek Dizájn díjra az MSI készülékét. Ez persze nem pusztán a fehér színváltozatnak köszönhető, ugyanakkor magában ez is javítja a készülék esélyeit, hiszen vannak olyan közösségi terek, nappalik, ahol egy hagyományos, grafitszürke vagy fekete gépház nemkívánatos elem lenne.

 



A dizájn szó ezúttal belsőleg is alkalmazható, mivel a gyártó Military Class II alkatrészeiből épül fel az alaplap, azzal a szándékkal, hogy az AiO élettartamban túlszárnyalja az átlagos PC-ket. Megemlítenénk még, hogy nem hiányzik sem a grafikus kártya, sem az USB 3.0, és az MSI-nek sikerült talán a legpontosabb érintésérzékelést alkalmaznia, amihez a szokásos YouPaintnál fejlettebb ArtRage rajzolóprogram nyújt szoftveres játékteret. Igen, mindezért többet kell fizetnünk az átlagos árnál, de a többlet jócskán oldódik az AiO termékkategória eleve vaskos árazásában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.