Hirdetés

Ashampoo HDD Control 2 - a katasztrófa előrejelző

|

Nincs mit tenni, a hardverek előbb vagy utóbb tönkremennek, ami egy merevlemez esetében végzetes adatvesztést jelenthet. A PC World magazin ajándék szoftverével azonban időben közbeléphetünk.

Hirdetés

Óriási segítséget jelenthet a merevlemezeink életéért folytatott küzdelem során a német fejlesztőcég meglepően sokoldalú szoftvere, amit a PC World szeptemberi lapszámának vásárlói ingyen megkaparinthatnak. A program folyamatosan monitorozza a merevlemez állapotát, és amennyiben valamilyen problémát tapasztal, azonnal riaszt minket. Előrejelzéseit az úgynevezett S.M.A.R.T.-értékek figyeléséből nyeri. Ez a technológia arra hivatott, hogy a lemez elemzésével bizonyos előre megjósolható hibák esetén riasztja a felhasználót. Használatával tulajdonképpen lehetőséget kapunk arra, hogy egy közelgő végzetes hiba esetén is legyen időnk adataink mentésére.

Ápol és eltöröl

A passzív felügyeleti funkciók mellet ráadásul cselekvésre is bírhatjuk a szoftvert, amit számos karbantartó funkcióval is felvérteztek készítői. Ezek közül a legfontosabb a defragmentáló (töredezettség-mentesítés) modul, ami a lemez olvasófejének kímélése érdekében egymás mellé rendezi az ugyanazon állományhoz tartozó adatokat. A funkció pro-aktív módon képes a fent leírt műveletet a háttérben végezni akkor, amikor a lemezen nem tapasztal aktivitást, azaz amikor éppen nem dolgoztatjuk gépünket. Kapunk egy benchmarkmodult is, ami értelemszerűen a lemez sebességét tudja lemérni. Utóbbi szekvenciális olvasás eredményét egy grafikonon követhetjük.

 

Hirdetés

 

A [Drive Cleaner] és az [Internet Cleaner] fülekre kattintva a lemezen található ideiglenesen létrehozott (és sokszor még évek múltán is fellelhető), gyakran nagyméretű fájlokat küldhetjük a feledésbe. Az Internet Cleaner a böngészők által kreált adatokat pusztítja, míg társa a telepítések, frissítések során létrejött felesleges adatokat radírozza ki.
A program készítői emellett adatmentésre is tökéletesen használhatóvá tették terméküket. Ha ezt az opciót kívánjuk használni, mindössze annyi a dolgunk, hogy az e lehetőséget kínáló fülre kattintunk, kiválasztjuk a megfelelő meghajtót, és lefuttatjuk a keresést. A végleges törlési funkció is újdonságnak számít az előző verzióhoz képest, segítségével mindenféle információtöredék hátramaradása nélkül törölhetjük a kényes adatokat. Ám mivel ez esetben az adott memóriafelület többször felülíródik, a számítógép könnyedén belassulhat.

Összegezve: a szoftver tökéletes rálátást tesz lehetővé lemezünk állapotára annak érdekében, hogy a karbantartási funkciók használatával minél tovább problémamentesen őrizhessük meg adatainkat.

A program kezelése a gyakorlatban


 

1. - Első körben szabaduljunk meg felesleges adatainktól. Ehhez navigáljunk a program [Drive Cleaner] füléhez, ahol a [Keresés] gombra kattintva listát kapunk az ideiglenes mappáinkban tárolt szükségtelen tartalmakról. Amennyiben mi is „szemétnek” ítéljük, a [Törlés] gombra kattintva egyszerűen megsemmisíthetjük ezeket.

 

 

2. - Ezen a vonalon tovább haladva a böngészőink jóvoltából a merevlemezre került átmeneti állományoktól is vegyünk búcsút. Az [Internet Clear] menüponton belül állítsuk be a vizsgálni kívánt böngészőt, majd kattintsunk a [Keresés] gombra. A kapott lista ismét a program által feleslegesnek vélt fájlokat jeleníti meg. A [Törlés] gomb ezeket is a feledésbe küldi.

 

 

3. - Ha még mindig úgy gondoljuk, akadnak a lemezünkön eltávolítandó fájlok, akkor az [Elemzés] fül [Vizsgálat] menüpontjával kilistázhatjuk az adott meghajtón található összes állományt. A kapott felsorolásban típus szerint szűrhetünk is. Ezek után jobb klikk a törlésre szánt adatra, majd választhatunk a [Törlés] és a [Fájlmegsemmisítés] opciók közül.

 

 

4. - Ha végeztünk, jöhet a töredezettség-mentesítés. Ehhez a [Defrag] fülre kattintsunk, ahol megjelenik meghajtóink listája. A kiválasztott partíciót kijelölve klikkeljünk az [Elemzés] gombra, és a program azonnal átrágja magát a lemez(rész) adatain. A folyamat végeztével megkapjuk lemezünk töredezettségi szintjét, külön jelezve, ha javasolt a defragmentálás.

 

 

5. - A [Defragmentálás] ikonra kattintva megkezdhetjük a merevlemez méretétől függően akár órákig is elhúzódó folyamatot. A program ténykedését egy tetriszmezőre hasonlító térképen követhetjük, ahol a piros négyzetek jelölik a töredezett részeket. A művelet során a lemez folyamatos használata, valamint az átmozgatott fájlok írása és olvasása lassulást eredményezhet.

 

 

6. - Végezetül navigáljunk a [Felügyelet] fülhöz, itt láthatjuk merevlemezünk aktuális állapotát. A lemezre duplán kattintva megjeleníthetjük a S.M.A.R.T.-adatokat; az összes mérhető infó megjelenik, és az egyes tulajdonságokról még részletes leírással is szolgál a program. Ha pedig valamilyen hiba van kialakulóban, arról is itt találhatunk bővebb leírást.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.