Hirdetés

Ashampoo Magical Defrag 3



|

Nyűg állandóan elindítani a töredezettségmentesítést, esetleg ellenőrizni, hogy a Windows feladatütemezője elvégezte-e azt helyettünk? A Magical Defrag 3 leveszi a vállunkról a terhet, teljesen a háttérben végzi a műveletet, amikor nem használjuk a számítógépünket.

Hirdetés

Valahogy úgy áll az egyszeri felhasználó a töredezettségmentesítéshez, mint a rendszeres biztonsági mentés elkészítéséhez. Valahol tudja, hogy fontos dologról van szó, de mégis macerás folyamatosan észben tartania, hogy el kellene indítania a műveletet, így szépen lassan el is feledkezik az egészről.

Szerencsére azért a töredezettségmentesítés elmulasztásának nem lehetnek olyan katasztrofális következményei, mintha az adatmentést blicceljük el rendszeresen, de azért az egész rendszer sebességére jótékony hatással van, ha az egyes állományok szépen, folytatólagosan, egy blokkban helyezkednek el a merevlemezünk felületén.

 



A töredezettségmentesítés másik hátránya, hogy különösen nagyméretű merevlemezeknél, vagy azoknál, amelyeken már nagyon összekuszálódtak az állományok, bizony sokáig tart a művelet. Nyilván senkinek nincs kedve hosszú percekig bámulni a „daráló” masinát, arra várva, hogy befejezze a feladatot.

Figyel az SSD-re

Az Ashampoo Magical Defrag 3 segítségével megszabadulhatunk ettől a problémától: ha egyszer konfiguráljuk, utána a háttérben rendszerszolgáltatásként futva rendbe rakja a merevlemezt. Érdemes kiemelni, hogy felkészítették az SSD-meghajtók használatára is, azokat felismeri és alapesetben nem töredezettségmentesíti. (Az SSD-knél technológiájukból adódóan nincs szükség töredezettségmentesítésre, sőt ez a művelet kifejezetten káros az élettartamukra nézve.)

 



A műveleteket egy külön listában vihetjük fel, és mindegyikhez megadható annak ütemezése is. Ez történhet havonta, hetente, havonta, emellett lehet egyszeri vagy manuális indítású is. A program igazi érdekessége, hogy képes a háttérben működni akkor, amikor a képernyővédő elindul (tehát csak akkor dolgozik, ha úgysem vagyunk a gép előtt). A különböző ütemezésekkel és a feladatok igen részletes konfigurálásával pontosan beállíthatjuk, hogy mikor milyen műveletet hajtson végre. Ha szeretnénk, akkor hetente csak a kisméretű állományokat mozgatjuk, míg minden hónapban végigvisszük a teljes töredezettségmentesítést. Ebből kiderülhetett, hogy a feladatoknál pontosan megadhatjuk, hogy mekkora méretű állományokkal foglalkozzon még (vagy éppen már ne) a program, sőt azt is kiköthetjük, hogy az újabb fájlokat hagyja figyelmen kívül.

Részletes beállítások

Részletesen konfigurálhatjuk a háttérben futó folyamatot is, például megadhatjuk, hogy csak bizonyos processzorterheltség vagy merevlemezaktivitás alatt működjön a töredezettségmentesítés, hogy akkumulátoros üzemnél egyáltalán ne is kapcsolódjon be, vagy például felfüggessze a folyamatot nyomtatás alatt.

 



Mivel rendszerszolgáltatásként fut, ezért többfelhasználós környezetben is tökéletesen működik a háttérben, ráadásul akkor is, ha senki sincs bejelentkezve a számítógépre. Természetesen annak ellenére, hogy teljesen a háttérben működik, a működését akár folyamatosan is nyomon követhetjük. Egyrészt naprakész statisztikát vezet arról, hogy hány állományt és clustert helyezett át, másrészt egy grafikus meghajtótérképet is képes megjeleníteni, amelyen jól láthatjuk a rendbe rakott, a még feldolgozásra váró és az üres területet is.

Bár arról megoszlanak a vélemények, hogy érdemes-e rendszeresen töredezettségmentesíteni a merevlemezünket, arról azonban nem nagyon lehet vitatkozni, hogy a winchester olvasófejének használ az, ha egy állomány beolvasásakor nem kell állandóan ide-oda ugrándoznia a merevlemez felületén. Az Ashampoo Magical Defrag 3 legnagyobb előnye, hogy a háttérben dolgozik, így nekünk hozzá sem kell nyúlnunk.

Adatok

- merevlemezek töredezettségmentesítése
- időzített és manuális indítás
- részletesen konfigurálható futási paraméterek
- futás rendszerszolgáltatásként
- remek képernyővédők, amelyek a folyamat működését mutatják
- Fejlesztő: Ashampoo
- Ár: 15 dollár (a PC World előfizetőinek ingyenes)
- Web: ashampoo.com
- Verziók: Windows

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.