Hirdetés

Ashampoo WinOptimizer 2013 ingyen az olvasóknak



|

Rendszer-diagnosztikai, karbantartó, takarító, teljesítménymérő, fájlmegsemmisítő, ikonmentő és sok más funkció található meg a PC World januári ajándék alkalmazásában.

Hirdetés

Szükségünk van egy programra, ami kitakarítja a rendszerleíró adatbázist, egy másikra, amellyel biztonságosan törölhetünk állományokat, esetleg egy harmadikra, amivel a rendszerszolgáltatásokat kikapcsolhatjuk? Nem kell keresgélnünk, mert e havi teljes verziónk mindezeket – és még sok minden mást is – egyben tartalmazza.

Az Ashampoo rendszerkarbantartó alkalmazása korábbi változatai is arról voltak híresek, hogy rengeteg funkció volt beléjük pakolva. Nincs ez másként az Ashampoo WinOptimizer 2013 esetében sem, bár kissé zavaró, hogy ugyanaz a funkció sok helyről elérhető, a Modulok menüpontban bármelyik al-ablakot is válasszuk ki, gyakorlatilag ugyanazokat a funkciókat indíthatjuk el. Most nem foglalkoznánk az Áttekintés ablakkal, mert ott néhány alapvető rendszerinformáció mellett semmi hasznosat nem találunk, hanem essünk neki egyből a funkcióknak.

 

Alapos takarítás

Ezek közül az első a One-click Optimizer névre hallgat, és gyakorlatilag három másik modult indít el, az Internet Cleanert, a Drive Cleanert és a Registry Optimizert. Az első az internetezés során keletkezett „szemetet” takarítja el, a Drive Cleaner különböző alkalmazások átmeneti állományait pucolja le a merevlemezről, a Registry Optimizer pedig értelemszerűen a rendszerleíró adatbázis bejegyzéseit kutatja át felesleges elemek után.
Egyébként érdemes a fenti modulokat inkább manuálisan elindítani, hiszen ilyenkor törlés előtt áttekinthetjük a program által feleslegesnek ítélt dolgokat, nehogy valami fontos dolgot távolítsunk el.

winoptimizer 2013
winoptimizer 2013

 

A fent említett funkciók mindegyike a Karbantartás kategóriában található meg, melybe egy olyan is beletartozik, amiről még nem beszéltünk. Ez a Defrag 3, amelynek nevéből nem nehéz kitalálni, hogy töredezettségmentesítésre használható.


A Teljesítménynövekedés alatt találhatjuk a meg a rendszerszolgáltatások kezelésére szolgáló modult, ami egy igazán jól sikerült eleme a programnak, részletesen olvashatunk mindegyik rendszerszolgáltatásról, és kikapcsolhatjuk a számunkra nem szükségeseket. Kicsit hasonlít ehhez a Process Manager névre hallgató feladatkezelő, valamint a Startup Tuner. Ez utóbbival a gépünkkel automatikusan elinduló programokat tudjuk ellenőrizni és szükség esetén kikapcsolni. Az Internet Tuner alatt haladó hálózati beállításokat változtathatunk meg automatikusan és manuálisan. Automatikus módban csak internetkapcsolatunk sebességét tudjuk megadni, és a program elvégzi a szükséges beállításokat, míg manuális módban szabadon garázdálkodhatunk.
Érdemes pár szót rászánni a Rendszerelemzés alatt található funkciókra, amelyek rendszerdiagnosztikai célt szolgálnak. A System Information általános adatokat jelenít meg, a DiskSpace Explorer segítségével elemezhetjük, hogy melyik mappa tartalma mennyi helyet foglal el a merevlemezről, a System Benchmark a gép teljesítményének mérésére és más felhasználókkal történő összehasonlítására szolgál, a HDD Inspector pedig a merevlemez egészségi állapotát mutatja.

winoptimizer 2013
winoptimizer 2013

Az eddig bemutatott részek is rengeteg funkciót kínálnak, de az igazi nirvána a Tweaking alatt vár minket: kilenc kategóriában rengeteg beállítási lehetőség található, minden kategória alatt pedig további füleken még újabb és újabb ablakok rejtőznek, amelyek mindegyikével a Windows (vagy esetleg egy külső program) működését tudjuk valamilyen módon megváltoztatni.

A felsoroltak voltak szerintünk a program legfontosabb funkciói, de ezek mellett is rengeteg érdekességet találhatunk meg benne, amelyek nem tartoznak a szorosan vett rendszeroptimalizálás körébe. Ilyen a biztonságos fájltörlő, az állománykódoló és -daraboló, a műveletek előtti biztonsági mentést készítő, a feladatütemez, vagy az ikonok aktuális helyzetét elmentő modul.

 

Így használd!

A PC World januári számának mellékletén megtalálható a telepítőprogram, olvasóink egy e-mail cím fejében regisztráció után ingyenesen használhatják a programot.

 

Adatok

- rengeteg rejtett Windows-beállítás elérése

- rendszerkarbantartó funkciók

- biztonságos fájltörlő és -daraboló

- töredezettségmentesítő

- ikonok helyzetének elmentése

- műveletek előtt biztonsági mentés készítése

- feladatütemező

 



Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.