Hirdetés

Avira Internet Security Suite 2016 teszt - barátságos védelem

|

Több szempontból sem szokványos internetbiztonsági csomag az Avira megoldása, érdemes egy pillantást vetni rá.

Hirdetés

Az Avira telepítése nem tart sokáig és végig barátságos - egyelőre nem honosított - felületen zajlik, a gyártó a webes önletöltő változatot kínálja fel. A támogató oldalon olvasható hozzászólások alapján nem csak velünk fordult elő, hogy a program a termékkulcs beadása után sem volt hajlandó frissíteni, csak a weboldalon jelezte ki az éles licencet, a gépre telepített Avira kliens nem látta azt. A problémát egy újratelepítéssel sikerült orvosolni. A kezdet tehát nem volt zökkenőmentes.Az Internet Security csomag az Antivirus Pro termékből és egy meglehetősen funkcionális elnevezésű System Speedup nevű segédprogramból áll. Maga az Antivirus Pro tartalmaz különféle webes támadásokkal szemben használható modulokat, de ehhez továbbiakat az Internet Security nem ad hozzá, így volt egy olyan érzésünk, hogy a SpeedUp eladása volt a cél a csomagok összeállításakor. (Ehhez képest furcsa, hogy a System Speed Up modul külön aktiválandó, még egyszer meg kell adnunk számára is a termékkulcsot.)

A valós idejű és ütemezett védelem, valamint alkalmi átvizsgálás mellett webes pajzs, e-mail biztonság és mobil (androidos) vírusírtó is benne foglaltatik az árban. Az átvizsgálás irányulhat a teljes rendszerre, a rootkitekre vagy általunk kiválasztott mappákra. Az Avira készítői nem adnak saját tűzfal programot a csomaghoz, inkább a Windows Firewall szolgáltatásait integrálják, a kivételek, alkalmazások az Avira kezelőfelületéről is menedzselhetők.A telepítéskor megadott e-mail címmel belépve az Avira oldalán könnyen menedzselhetünk mindent, nyomon követhető az előfizetésünk állapota és védett eszközeink is itt kezelhetők. Ha telepítettük a mobil Avira alkalmazást, akkor a készülék zárolható, törölhető és hangriasztás indítható rajta (ez akkor is hasznos lehet, ha épp nem találjuk). Alapvetően az Avira mobil védelmének ingyenes verziója települ fel, ami képes átvizsgálni és megtisztítani a telefont a kártevőktől, de valós idejű böngészővédelmet nem tartalmaz, ezt évi kb. kétezer forintos összeg fejében aktiválhatjuk.Egy alkalmazásindítót is tartalmaz a rendszer, a tálcáról nyíló pultra hétköznapi appokat (pl. VLC Media Player vagy OpenOffice) is telepíthetünk az Avira áruházából, de néhány biztonsági funkció is innen elérhető, mint alkalmazás. A böngészést - Google Chrome, Firefox és Internet Explorer támogatott - a Browser Safety bedolgozó segít biztonságosabbá tenni, mely értesítést küld, ha veszélyes vizekre eveztünk.


Egy felhő alapú biztonsági modullal egybeépített Chromium alapú böngésző, a Scout Browser segít a még biztonságosabb netezésben: ellenőrzi az URL-eket, titkosítja az adatforgalmat és az Avira Safesearch keresőt ajánlja a szokásosak helyett. Az Identity Safeguard a regisztrációnál megadott e-mail címünket ellenőrzi, hogy az nem szerepel-e szolgáltatócégek (pl. Adobe, Google) feltört adatbázisaiból ellopott fiókadatok között és ha igen, akkor lelkünkre köti, hogy váltsunk jelszót.

HirdetésMegfizethető és nagyon könnyen használható internet biztonsági csomag az Avira Internet Security 2016, számos olyan eszközt kínál ami különösen kezdő felhasználók számára teheti biztonságosabbá az internetezést és az internetes vásárlást, védelme alapszinten kiterjed az androidos mobil eszközökre is. Ugyanakkor hiányzik a saját tűzfal, ezt a feladatot a gyártó a Windows Firewallra hárítja. Érdemes lehet telepíteni egy ingyenes tűzfal alkalmazást a kiterjedtebb lehetőségek kedvéért, még akkor is, ha az nem lesz olyan könnyen kezelhető, mint az Avira csomag gyors alkalmazásai.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.