Hirdetés

Az IT tíz legkínosabb pillanata



|

A számítástechnika történelme rengeteg kellemetlen és kínos pillanatot tartalmaz. Ezek között szemezgetünk összeállításunkban.

Hirdetés

 

 

Bill Gates és a kékhalál

A Windows 95 sokkal jobban sikerült, mint a Windows 3.1, de se tudása, se stabilitása nem volt a legjobb. A Microsoft ígérete szerint a Windows 98 sokkal jobb lesz ezen a téren, ezt demonstrálta Bill Gates is az 1998-as Comdex kiállításon...

 


 

 

A Majomsrác megőrül

Vajon mi vehet rá egy multi-milliárdos cégvezetőt - aki történetesen a Microsoft vezére, Steve Ballmer - arra, hogy így táncoljon egy 2001-es céges gyűlésen. Túl sok stressz? Talán egy különös szektához csatlakozott? Soha nem tudjuk meg.

 


 

A hangfelismerés problémái

Bill Gates egyszer azt mondta, hogy valamikor a jövőben a hangvezérlés teljesen egyenrangú lesz a billentyűzeten bevitt parancsokkal. Úgy tűnik, hogy ez még igen messze van...
Ezen technológia talán soha nem tűnt fel rosszabb színben, mint egy 2006-os előadáson, ahol a Vista beszéd-felismerő képességeit szerették volna bemutatni.

 



Könnyedén feltört pornó-szűrő

Könnyű belátni, hogy jó dolog gyermekeinket megvédeni az internet irányából érkező olyan nemkívánatos dolgokkal szemben, mint például a pornográfia. Éppen ezért ki hibáztatná az ausztrál kormányt, amikor egy ilyen rendszert szeretett volna kifejleszteni és a szülők kezébe adni. A probléma az, hogy a szoftver elkészítése 84 millió dollárjával került az adófizetőknek és augusztusi megjelenése után Tom Wood egy 16 éves melbourne-i srác 30 perc alatt kijátszotta.

 

 

ciki_1.jpg

 

 

Sony és a rootkit

Sokan mondják, hogy a zeneipar túlságosan paranoid és lassú ahhoz, hogy belépjen a digitális korszakba. Ennek ékes példája a Sony esete, amikor 2005-ben másolásvédelem címen rootkitet rakott 100 előadó, közel 15 millió CD-jére. Amikor a CD tulajdonosa a lemezt berakta a számítógép meghajtójába, a szoftver automatikusan települt. Lehet, hogy kiválóan működött, mint másolásvédelem, de egyben megnyitotta az utat az adott gépen a kémprogramok és egyéb gonosz alkalmazások számára.
Jó néhány felhasználó perelte be a céget emiatt, a Sony pedig fizetett, de nem tanult az esetből, hiszen nem is olyan régén ismét eljátszották ezt a trükköt - igaz most egy USB kulccsal kapcsolatban. A telepítő ugyanis annak meghajtóprogramját egy rejtett mappába helyezi el (a c:windows alá), amely az operációs rendszer számára láthatatlan marad.

 

 

sony_usb.jpg

 

 

A riporter túl sokat mutat meg magából

A TechTV riportere, Cat Schwartz 2003-ban megkért egy fotóst, hogy készítsen róla pár pikáns felvételt - természetesen magánhasználatra. A képek igen jól sikerültek, a hölgy levágta róla a „kellemetlen" részleteket és kirakta a blogjára. Azt azonban nem tudta, hogy a fényképezőgép a fotó melletti meta-adatokban a eredeti felvétel nézőképét is eltárolja. Ehhez a képszerkesztő programok nem nyúlnak, így ezek a kép vágása után is ott maradtak - a hölgy akaratán kívül, saját magáról rakott fel félmeztelen képeket a webre. Mi ezeket természetesen nem mutatjuk meg, de egy kis Google-bűvészkedéssel bárki megtalálhatja őket.

 

 

ciki_2.jpg

 


Felpumpált önéletrajz

Jeff Papows az IBM Lotus fejlesztési részlegének vezetőjét a kezdetektől siker vette körül - legalábbis ami az üzletmenetet illeti. 1999-ben azonban kiderült, hogy önéletrajza valótlan adatokat is tartalmazott. Többek között nem rendelkezett doktori címmel sem, és állításával ellentétben - miszerint tengerészgyalogos százados és hősies tetteket maga mögött tudó pilóta lenne - kiderült, hogy csupán légiirányító volt hadnagyi rangban. Ráadásul még árva sem volt - pedig ez is szerepelt az önéletrajzban.
Papows soha nem vallotta be nyíltan a tettét, ráadásul az IBM is kiállt mellette. 2000-ben mondott le posztjáról, hogy saját vállalkozást indítson.

 


Az iPhone megöli a fákat

Az iPhone rövid történelme már most tartogat több kellemetlen esetet, de a legkínosabb kétségkívül nem is az Apple-val, hanem az AT&T telefontársasággal kapcsolatos. A cég rendkívül részletes számlákat küld ügyfeleinek, ennek köszönhetően néhány felhasználó augusztusban több tucat - vagy extrém esetben, több száz oldalas számlát kapott. A mellékelt videóban a hölgy éppen a 300 oldalas iPhone számláját nézegeti (amit egy dobozban kapott meg).

 

Kellemetlen féreg

Egy kicsit utazzunk vissza az időben, mégpedig 1988-ig. Ekkor bocsátotta útjára Robert Morris Jr. a programját, amelyet sokan az első valódi, az interneten keresztül terjedő féregnek tekintenek. Az úgy nevezett Morris-féreg az internet nagy részét teljesen elérhetetlenné is tette. Természetesen az internet akkoriban csupán egyetemi és katonai halózatként működött, éppen ezért a féreg nem tudott akkora problémát tenni, mint amekkorát ma csinálna. Ennek ellenére az okozott kárt körülbelül 15 millió dollárra becsülték, Morrist felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.
Hogy mi ebben a kínos? Talán az, hogy Morris apja Robert Morris Sr. az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) elismert biztonsági szakértője volt akkoriban.

 

 

Fényezzük magunkat

Mi a közös a Microsoftban, a Vatikánban az FBI-ban, az Al Jazeera-ban és az Amnesty International-ban? Az, hogy ezek a szervezetek - és sokan mások - a saját magukról szóló Wikipedia bejegyzéseket írják át, hogy jobb színben tűntessék fel saját magukat. Erre a gyakorlatra idén derült fény, mégpedig egy WikiScanner nevű programnak köszönhetően, amely meg tudja mondani, hogy ki szerkesztette a közösségi enciklopédia megadott bejegyzéseit.

 


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.