Hirdetés

Bill Gates: kommunikációs forradalom



|

Számos különböző eszközt és módszert használunk manapság az információcserére, ami egyáltalán nem könnyíti meg a dolgunkat. Gates levelében vázolja a problémát, és megoldásként emberközpontú egységes kommunikációt kínál.

Hirdetés

Bill Gates
Gates a következő jól ismert munkahelyi helyzet bemutatásával kezdi levelét: gyorsan el kell érnünk az egyik kollégát; először megkeressük az illető mellékét és felhívjuk, persze hangposta válaszol. Üzenethagyás után megtudjuk a munkatárs mobilszámát, majd ott is hagyunk üzenetet. A következő lépés az e-mail-küldés. Aztán ha éppen megbeszélésen vagyunk, amikor a kolléga megkapja az üzeneteket és megpróbál minket visszahívni, akkor az egész procedúra megismétlődik, csak most fordított irányban.

"Az elmúlt évtized szoftverfejlesztése átformálta a munkahelyeket, ám a kommunikáció még mindig jelentős kihívást jelent", állapítja meg Gates. "A dolog iróniája, hogy ahelyett, hogy az új fejlesztések révén könnyebben érhetnénk el egymást, az egyre burjánzó, nem összekapcsolt kommunikációs eszközökkel mindez gyakran csak nehezebb és időigényesebb."

Jeff Raikes

Jeff Raikes, a Microsoft üzleti csoportjának elnöke a hamarosan megjelenő Microsoft Office RoundTable terméket mutatja be az Egységes Kommunikáció stratégia bejelentésén, San Franciscóban

A Microsoftnak azonban megvan a megoldása erre a problémára. "A következő években az egységes kommunikációs technológiák eltüntetik a nap-mint nap használt kommunikációs módok -– e-mail, telefon, web konferencia stb. –- közötti határokat. Ha információt kérünk majd valakitől, hogy aztán felhasználjuk valamilyen alkalmazásban vagy üzleti folyamatban, akkor a kétféle művelethez nem lesz szükség különböző eszközökre", jósolja a cégalapító.

Az egységes kommunikáció korának hajnala
A probléma az, hogy kommunikációs azonosítóink és élményeink túl szorosan kapcsolódnak tartózkodási helyünkhöz valamint az éppen használt eszközhöz és kommunikációs módhoz. Irodai telefonszámunk az asztali vezetékes készülékhez kötődik. A mobilszámunkra érkező hívások a zsebünkben hordott készüléken csörögnek. Lehet, hogy más-más azonosítót használhatunk e-mailezéshez és azonnali üzenetküldéshez, továbbá külön számot hívunk -– és egyedi kódot kell begépelnünk -– telefonkonferenciák esetén.

"Az egységes kommunikáció az embert helyezi a kommunikációs élmény középpontjába. Célunk, hogy minden kapcsolattartási módot egyetlen -– telefonokon, PC-ken és egyéb eszközökön átívelő –- környezetben integráljuk, ahol egyetlen azonosítónk van. Az emberek könnyen elérhetik egymást, és ehhez az éppen leghatékonyabb kommunikációs módot és a legkényelmesebb eszközt használhatják. Egyúttal mindenki a lehető legnagyobb mértékben szabályozhatja, mikor, hogyan és ki számára kíván elérhető lenni", írja Gates.

Microsoft Office Roundtable
IP-alapú telefon

Balra: a hamarosan megjelenő, hang- és videokonferenciát lehetővé tevő, Microsoft Office Roundtable. Jobbra: Microsoft Office Communicatort beépítve tartalmazó, új IP-alapú telefon

Az egységes kommunikációt használva azonnal láthatjuk, bent van-e munkahelyén és ráér-e hívást fogadni az a személy, akit el akarunk érni. Amikor telefonálunk, egyetlen kattintással átválthatunk kétszereplős beszélgetésből konferenciahívásra, vagy a világ különböző tájain lévő kollégákkal, partnerekkel folytatott videokonferenciára. Az egységes kommunikációs megoldások elég intelligensek lesznek ahhoz, hogy tudják, kiknek a hívását engedjék át, ha éppen elfoglaltak vagyunk és ahhoz is, hogy automatikusan a megfelelő eszközre irányítsák át az összes telefonhívást, e-mailt és azonnali üzenetet, amint kilépünk az irodából. Emellett lehetővé teszik az e-mail üzenetek meghallgatását és a hangüzenetek elolvasását.

Az informatikai részleg számára küzdelmes feladat a különálló rendszerekből álló, ormótlan eszközparkok üzemeltetése: a telefonhívások alközponton keresztül történnek, van hangposta rendszer, e-mail megoldás, azonnali üzenetküldéshez használt rendszer stb. Az egységes kommunikáció eredményeként a VoIP telefónia (az Interneten keresztüli beszédhívások), az e-mail, az azonnali üzenetküldés, a mobilkommunikáció, a hang- és videokonferencia egyetlen platformmá áll össze, ahol közös a telefonkönyv és a címlista, valamint közösek a fejlesztőeszközök is. Az egységes kommunikáció a szabványos protokollok, pl. a SIP (Session Initiation Protocol) előnyeit kihasználva irányítja a kommunikációt a megfelelő emberhez és a megfelelő eszközre.

Microsoft Office Meeting Console

Microsoft Office Meeting Console: egy alkalmazásban a webkamera és a Roundtable által közvetített videó és hang, szöveges csevegés, prezentáció és fájlcsere.

A megoldást a cég már megjelent, illetve az office 2007 rendszercsomagban napvilágot termékei jelentik. "Jövőre a kommunikációs termékek újabb hulláma érkezik: egyebek mellett a Microsoft Exchange Server 2007, a Microsoft Office Communications Server 2007, a Microsoft Office Communicator 2007, a Microsoft Office Live Meeting 2007, a Microsoft Communicator telefonok és a Microsoft Office RoundTable. E termékekkel a vállalatok olyan infrastruktúrát építhetnek ki, amely átalakítja működésüket", állítja Gates.

"Végül is, az egységes kommunikáció két dologról szól: egyrészt olyan újfajta üzletvitelt, vállalati működést valósít meg, ahol felismert tény, hogy az emberek fontosabbak a folyamatoknál. Másrészt megteremti a munka új világát, ahol a technológia szabadjára engedi mindazt a szenvedélyt és bennünk rejlő képességet, amelyet mindannyian, nap mint nap magunkkal hozunk munkahelyünkre", áll a levél lezárásában.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.