Hirdetés

Biometria és a számítástechnika



|

Hirdetés

Az Unisys tíz éve egy tanulmányt tett közzé, amelyben arról volt szó, hogy hőkamerák segítségével könnyedén és sikeresen azonosíthatók lesznek például egy bankautomata előtt sorban álló emberek. A módszer még akár az egypetéjű ikrek között is képes volt különbséget tenni. Azóta ez a megoldás a feledés homályába merült, ám a németországi Darmstadtban megrendezett Biosig 2005 nevű konferencián ehhez hasonló érdekes megoldásokról is hallhattak a látogatók.

Ezek közé tartozik Roland Sassen, az emslandi székhelyű Thinsia cég képviselője által ismeretett, a szív EKG-értékeiből kiolvasott szívhang alapján működő személyi azonosító módszer. A Thinsia az erre épülő chipméretű EKG-szkennert a következő évben fogja kifejleszteni és ez alkalmas lesz személyazonosításra is.

Stephan Völkeining, a Bayer Innovation képviseletében az úgynevezett Phenostor-rendszert mutatta be, amely az adatokat polimereken tárolja. A polimerrétegen belül a bitek egy lyukmaszkra kerülnek, majd két lézer hologramként égeti ki őket. Ezzel a módszerrel egy műanyag kártyán több gigabyte mennyiségű adatot lehet tárolni. Ezek a kártyák elsősorban nagy felbontású digitális fotók tárolására használhatók fel.

Szintén érdekes megoldás a belsőfület vizsgáló biometriás azonosítóeszköz, amelyet Gary Garcia és Michiel van der Veen, a Philips Research kutatólaboratóriumának munkatársai fejlesztettek ki. Az eszköz alapjául szolgáló technika a belsőfül akusztikus vizsgálatára épül. A készülék személyazonosító képessége közel olyan hatékony, mint az ujjlenyomat-azonosítási eljárásé. Az azonosítóchip beépíthető mikrofonokba, fejhallgatókba, mobiltelefonokba és mp3-lejátszókba egyaránt. A technika ötvözhető a digitálisjog-kezelési (DRM) rendszerekkel. Amennyiben például egy ilyen készüléket egy mp3-lejátszóba építenek, akkor az képes lesz a felhasználó azonosítására és csak abban az esetben fogja lejátszani a zeneszámokat vagy a zenei albumot, ha sikeresen azonosította a tulajdonost.

Ezt az eljárást már a gyakorlatban is megvalósították: a rendezvényen bemutattak egy intelligens házi szórakoztató rendszert, amely a jelenlegi megoldásokhoz hasonlóan tárolja el a zeneszámokat és a videókat, de csak a megfelelő azonosítás esetén hajlandó lejátszani azokat. A rendszer legfőbb újdonsága, hogy az eltárolt anyagokat az egyes felhasználókhoz rendelhetjük, így például a zenei anyagok esetén nem hallgathatunk bele egymás zeneszámaiba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.