Hirdetés

Boldog születésnapot Windows 95!



|

Lassan felnőttkorba lép az operációs rendszer.

Hirdetés

Sajnos minden egyes érdekes dátumot nem vagyunk képesek számon tartani, így jobb később, mint soha alapon egy napos késéssel ezúton „gratulálnánk” a Windows 95 immáron 17. születésnapjához; az operációs rendszert egész pontosan 1995. augusztus 24-én indította világhódító útjára a Microsoft.


A Windows 3.1 .x termékvonal utódja a redmondi vállalat első 32 bites, hosszú fájlneveket és Plug-And-Play-t (valamelyest) támogató operációs rendszere volt, amely megújult grafikus felületének időtállóságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Microsoft csak a Windows 8-ban eszközölt rajta szignifikáns változtatásokat.


Mai szemmel nézve az operációs rendszer nevetséges rendszerigénnyel rendelkezik: merevlemezen 50-55 MB helyet foglaló Windows 95 futtatásához legalább 386 DX processzor és 4 MB memória kell, ám az optimális teljesítményhez a Microsoft 486-os processzort és 8 MB memóriát javasolt annak idején a vásárlóknak. Megjegyzendő, hogy a rendszert technikailag 386 SX processzorokon is lehetséges futtatni, ám azok részben a 16 bites adatsínjük miatt csak nehezen birkóznak meg a feladattal.

 

Steve Ballmer a Windows 95 indítóeseményén
sem tagadta meg önmagát


Végül néhány érdekesség: a Windows 95 első kiadása nem volt képes 480 MB-nál több memóriát és 2 GB-nál nagyobb merevlemezeket kezelni, továbbá az 1996 februárjában kiadott első szervizcsomagig nem volt benne Internet Explorer, a FAT32 fájlrendszert pedig csak az 1996 augusztusában érkező Service Pack 2-től kezdve támogatta.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.