bookTome 1.72



|

Számítógépen nem csak DVD-filmeket és CD-ket, hanem könyveket is katalogizálunk, sajnos nem olyan kényelmesen, mint az elektronikusan olvasható adathordozók esetében.

Számtalan újság, folyóirat, könyv és lexikon található egy lakásban, és ki tudja, mennyi ideje porosodnak úgy a művek a polcainkon, hogy azt sem tudjuk, léteznek-e egyáltalán vagy olvastuk-e valaha? Ezért a lemezeink után most a könyveink következnek, ideje tehát katalogizálni kincseinket! Erre kiválóan alkalmas a bookTome, ráadásul számtalan olyan szolgáltatással is kecsegtet, amellyel akár közzé is tehetjük polcaink kínálatát.

 

 

 

 

Hosszadalmas munka

 

Egy CD vagy DVD katalogizálásához nem sok idő kell, hiszen betesszük a lemezt, a program felismeri, az interneten lévő adatbázisból azonosítja és a legtöbb esetben elég egy bólintás a végeredményre. A könyvek katalogizálása nem ilyen gyors és egyszerű munka, főleg akkor, ha kis hazánkban szeretnénk mindezt megtenni. Az interneten ahány ország, annyi adatbázis létezik, és a legnagyobb könyvtárak kínálata legtöbbször nem publikus, vagy nem importálható katalógusunkba. Marad tehát a manuális munka, amiben azért itt-ott próbál segíteni a program.

 

 

Minden adatát megadhatjuk a könyvnek

 

 

A könyv adatait nagyon részletesen felvihetjük a bejegyzési számtól kezdve a kiadón és az árusítóhelyen át akár az eladási vagy listaárig. Megadhatjuk, hogy éppen olvassuk vagy kölcsönözzük az adott művet, valamint értékelhetjük, pontozhatjuk is. Ezek alapján akár könyvtári munkára is használhatnánk az alkalmazást, ami első olvasásra hiába tűnik mosolyogtatónak, a szolgáltatások valóban adnak ilyen irányú lehetőségeket is. Ha a könyv nemcsak papírformátumban van meg, az e-book fájl helyét is betallózhatjuk. A részleteknél bármilyen szöveges vagy képi információt beilleszthetünk, de a gyorsabb kereséshez egy újabb lapon akár címkéket is használhatunk. A könyvvel kapcsolatos összes módosítást nyomon is követhetjük a beépített naplózással, ezáltal pontosan lehet tudni, mikor mi történt a programon belül.

 

 

Irány a web!

 

A bookTome képes egy internetes adatbázissal is kommunikálni, ez pedig az Amazoné. Sajnos magyar képviselete nincs, de tapasztalataink szerint az ebből lekérdezett találatok sem sokat segítettek egy könyv felvitelénél. Hasznosabb a beépített Google kereső, amellyel két kattintást megspórolhatunk és máris az érdemes találatokat kapjuk meg, ahonnan a képeket letöltve máris gyorsabban katalogizálhatunk. Külön lapon követhetjük nyomon az éppen olvasott (vagy könyvtári használatnál a kölcsönzött) könyveket. Egy másik oldalon gyűjthetjük azokat, amelyeket később szeretnénk megvásárolni. Itt megadhatjuk a megjelenési dátumot, hogy ne feledkezzünk meg az időbeni beszerzésről. A könyvtáros munkáját még segítheti a statisztika oldal, ennek alapján kiderülhet, mennyit költöttünk a könyvekre, melyik kategóriában hány könyv van, és mennyit olvasnak épp. Természetesen a program exportálni és importálni is tud CSV formátumban, de ami igazán hasznos, az a webre történő exportálás különböző szűrési lehetőségekkel. Ebben egy varázsló siet a segítségünkre, mert a lépések végrehajtása több lépcsőből áll. A katalógust vagy egyes részeit többféle elrendezésben kinyomtathatjuk vagy PDF formátumba is exportálhatjuk.

 

 

Megpróbálhatunk keresni az Amazonon is, bár nem sok hasznos találatot kapunk

 

 

A könyvbarátok és lelkes irodalomrajongók mindenképpen tegyenek egy próbát ezzel a programmal, ugyanis valóban sok adat rögzíthető egy könyvhöz, a kezelése rugalmas, és tényleg jól szűrhető. Ingyenes, ráadásul annak érdekében, hogy a könyvlistánk mindig kéznél legyen, létezik belőle telepítés nélküli verzió is!

 

 

Adatok

  • Részletes könyvkatalogizálás
  • Kapcsolat az Amazon.com könyvadatbázisával
  • Többféle nyomtatási lehetőség
  • Importálás és exportálás CSV formától/formába
  • Exportálás webre
  • Riportok és statisztikák
  • Előjegyzés rögzítése
  • Fejlesztő: Schane McAliece
  • Ár: ingyenes
  • Web: booktome.shanemca.com


Értékelés
Előny: nagyon részletesen rögzíthető adatok, hasznos exportálási lehetőségek
Hátrány: nem választható szabadon a netes könyvadatbázis
Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 5

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.