Hirdetés

Paint Shop Photo Pro X3



|

A Corel népszerű programjának első és sokatmondó újdonsága a program nevének újab megváltozása. A Pro és Photo szó felcserélése után nem meglepő, hogy az újdonságok között szinte kizárólag olyanokkal találkozunk, amelyek főleg a digitális fényképekkel kapcsolatosak.

Hirdetés

A Paint Shop Photo Pro X3 téli olimpiás hasonlattal élve – kisebb botladozásokkal – megfutotta a kötelező kűrt és a „szabad programban” is biztosra ment, kockáztatás nélkül, csak a már bevált, a közönség által megkedvelt figurákat mutatta be. Ezt a gyakorlatot még a régi rajongótábor is csak némi fanyalgással fogja megtapsolni – főként, hogy sokak előtt a mai napig ott van a két évvel ezelőtti kiemelkedőnek mondható X2-es produkció.

 

 

pspp_x3_organizer.jpg

A Paint Shop Photo Pro végre igazi képkatalogizálót kapott


 

Szinte minden szempontból elsőként kell megemlítenünk az alapjaiban megújult Organizer ablakot. Ebben a változtatható nézetű ablakban lényegesen egyszerűbben láthatjuk el címmel, képaláírással, címkékkel és egyéb jelölőkkel a katalógusba betöltött fotóinkat, és természetesen mindezek – kiegészítve többek között az EXIF és IPTC adatokkal – sokkal áttekinthetőbben is jelennek meg. Erről a felületről számos műveletet kényelmesen el is indíthatunk, de ezek egy részével még a szokásosnál is óvatosabbnak kell lennünk. Mert például nagyon egyszerű egy már szerkesztett kép műveleteit „felvenni” (Capture Editing), és ezeket a lépéseket a kijelölt képeken egy mozdulattal végrehajtatni (Apply Editing). Azonban míg a külön szerkesztett kép eredeti állapota visszaállítható, addig ilyen mentés a kötegelt feldolgozás során nem készül, így ezek a fotók eredetijei végleg elveszhetnek, ha mi magunk nem gondoskodtunk korábban a biztonsági mentésükről.

 

Hasonlóképpen kényelmes (lenne) a digitális negatívok előhívása, ám a Corelnél valahogy nem képesek egy, a nevükhöz méltó RAW-feldolgozót összehozni. A Camera RAW Lab ablakban gyakorlatilag csak egy minimális eszközkészletet találunk, amiből alapvető eszközök hiányoznak (például kiégés/bebukás-jelzés). Ugyanakkor apró lépésekkel tovább okosították a program másik „laborját”, az Express Labet, amelyben megjelentek szín-, világosság- és kontrasztjavító eszközök, egy igencsak fapados élesítő, valamint egy egyszerű, ám hasznos lokálistónus-növelő (korábbi nevén Clarify szűrő).

 

 

pspp_x3_extract.jpg

Az új Object Exctractorral valamivel könnyebb a fontos részeket kiemelni a háttérből


 

A PSPP a háttértörlő ecset mellé megkapta a „nagy testvértől”, vagyis a Corel Photo-Painttől annak Object Extractor nevű eszközét, ami ha csodát tenni nem is tud, de megfelelő előkészítést követően tényleg egész szépen képes „kimaszkolni” a háttérből kiemelni szánt részletet. Miután ma már szinte minden magára adó képszerkesztő programban van tartalomfüggő méretezés és a bőrtónusokat kímélő színtelítettség-növelő, így ezeket muszáj volt az X3-ban is megjelentetni (Smart Carver és Color Vibrancy), ám előbbi csak a csillagok szerencsés együttállása esetén képes megfelelő eredményt produkálni, utóbbi pedig nem igazán kíméli a bőrszíneket sem.

 

 

pspp_x3_cameraraw.jpg

A RAW-feldolgozóból jó pár eszköz hiányzik


 

A Corel Paint Shop Photo Pro X3 DVD-jén a főprogram mellett két ismerős, de azért igencsak hasznos kiegészítő alkalmazást találunk. Az egyik az X2 Ultimate mellől is ismerős Corel Painter Photo Essentials 4, amellyel fotókat alakíthatunk át élethű festményekké, grafikákká. A másik program pedig az elsőként a Corel PaintShop Photo Express 2010 csomagban bemutatkozó Corel PaintShop Photo Project Creator. Ez utóbbival fotóinkból mindössze néhány kattintással készíthetünk fotókönyveket (akár animáltat is Silverlight-alapon), fotós naptárat, kollázsokat üdvözlőlapokat vagy akár HD-felbontású diaporámákat is.

 

 

Adatok

  • Képek katalogizálása, szerkesztése, retusálása
  • Digitális fotók hibáinak automatikus és manuális korrekciója
  • RAW képek feldolgozása, konvertálása
  • Rajzoló- és festőeszközök
  • Tartalomfüggő méretezés
  • Képrészletek félautomatikus kivágása
  • Fotók rajzzá, festménnyé alakítása (Corel Painter Photo Essentials 4)
  • Fotókönyvek, üdvözlőkártyák, naptárak, kollázsok, diaporámák készítése (Corel Paint Shop Photo Project Creator)
  • Képek és videók feltöltése Facebookra, YouTube-ra (Corel Paint Shop Photo Project Creator)
  • Ár: 26 750 Ft

 

 

Értékelés

Előny: képkatalogizáló, bővülő Express Lab, látványos és hasznos projektsablonok

Hátrány: kevés kiemelkedő újdonság, nem teljes körű a 16 bites képek kezelése, gyenge RAW-feldolgozó

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4

Ár/érték: 4

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.