Hirdetés

Corel Painter Essentials 4



|

A Corel Painter olcsóbb kistestvérével könnyen készíthetünk művészi festményeket és grafikákat.

Hirdetés

Lassan két évtizedes múltra tekint vissza a Painter rajzoló- és festőprogram. A Mark Zimmer és Tom Hedges által kitalált és életre hívott Fractal Design Painter 1990-es színre lépése óta nagy népszerűségnek örvend azon grafikusok és animátorok körében, akik képeiket, festményeiket és animációikat számítógéppel készítik. Ám a valóban élethű, minden apró részletükben állítható eszközök ellenére, vagy éppen pont ezek – és természetesen az ár – miatt, a Painter mindig is egy szűk réteg programja maradt. Ezt ismerte fel az új tulajdonos, a MetaCreations (amely a mára már legendának mondható Kai Krause cége, a MetaTools és a Fractal Design egyesüléséből jött létre), és 1999-ben elkészítette a Painter egyszerűsített változatát, a MetaCreations Art Dabblert. Ebből az újabb tulajdonosváltást követően előbb Corel Art Dabbler, majd Corel Painter Essentials lett.

 

cpe4_painteress4.jpg

A Painter Essentialsszel igazi játék a fotókat festménnyé alakítani


Szinte valamennyi grafikai alkalmazás hardverkövetelményénél olvashatjuk, hogy használatához egér vagy digitalizálótábla szükséges. A Painterhez hasonlóan a Painter Essentialsről is elmondhatjuk, hogy egérrel is használható ugyan, de tudását igazából egy nyomásérzékeny digitalizálótáblával tudjuk kihasználni. Nem véletlen, hogy nagyon sok digitalizálótábla-gyártó – de legfőképp a Wacom – szinte mindegyik táblájához adja a Painter vagy a Painter Essentials valamelyik verzióját.

 

Ily módon természetesen a Painter Essentials 4 újdonságlistájának legtöbb elemét a tavaly tavasszal megjelent Painter X (vagy IX) nóvumai között is megtaláljuk – ennek köszönhetően a Painter Essentialsszel még élethűbb lett a rajzolás és a festés, valamint a színek keverése a Mixer palettán.

 

cpe4_palettes.jpg

A színeket három palettáról választhatjuk ki festéskor


Ugyanakkor a fejlesztők egy egyre jobban bővülő tábort is célba vettek: a digitális fényképezőgépek tulajdonosait. Az utóbbi időben mind népszerűbbek a fotókat rajz- és festményszerűvé alakító funkciók és programok. A Paintert és a Painter Essentialst már régóta használhatjuk erre a célra is, ám az Essentials 4-et kimondottan „kihegyezték” erre a feladatra. Egyetlen kattintással válthatunk a rajzolás és festés (Drawing & Painting), valamint a fotófestés (Photo Painting) munkafelületek között. Voltaképpen a kettő között csupán a jobb oldali panelben van eltérés: előbbinél a már említett Mixer paletta mellett egy, a hagyományos painteres színkerékről vagy a 88 színmintát tartalmazó palettáról választhatunk festőszínt, míg a fotófestő esetében ezt a helyet a fényképek (fél)automatikus átalakításában segítő eszközök foglalják el.

 

cpe4_drawer.jpg
Akár egy üres lapról vagy vászonról, akár egy fényképből indulunk ki, mindenképpen nagy segítségünkre lesz a szintén új ecsetfiók (Brush Drawer). Ebben az egy kattintással nyitható fiókban nyolc rekeszt találunk, amelyek mindegyikében 10–15 ceruzát, tollat, ecsetet, zsírkrétát és egyéb rajzoló- vagy effektuseszközt találunk. Miután becsuktuk a fiókot, a „peremén” ottmaradnak a legutoljára használt eszközök, de kedvenceinket egyetlen kattintással rögzíthetjük is, így azok állandóan a kezünk ügyében lesznek.

 

A Windows XP-n és Vistán, valamint Mac OS X alatt futó program használatának elsajátításában nemcsak a részletes súgó segíti a kezdő felhasználókat, hanem egy százoldalas elektronikus tankönyv és John Derry több mint egyórás, tizennégy részes oktatóvideója is.

 

 

Adatok

Windows és Mac OS X változat

Természetes rajzeszközök szimulálása

Közel 100 rajzeszköz

Fotók átalakítása festmény- és rajzszerűvé

Online kép- és ajándékrendelés

- Vista alatti működés

- Ár: 80 dollár (kb. 14 000 Ft)

 

 

Értékelés

Corel Painter Essentials 4

Előny: egyszerű kezelés, sokféle rajz- és festőeszköz, hasznos oktatóanyagok

Hátrány: erőforrás-igényes, néha lassan frissül a képernyő

 

Teljesítmény: 82

Szolgáltatás: 78

 

cpe4_tutorial.jpg

Egy 130 oldalas tankönyv és 14 videolecke segíti a program megtanulását


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.