Hirdetés

Corel Painter IX



|

Hirdetés

De ennek a területnek van egy igazi, utolérhetetlen specialistája: a Corel Painter.

A Painternek közel másfél évtizedes előnye van vetélytársaihoz képest. Az eredetileg Fractal Design Painter névre keresztelt programot még 1990-ben kezdte fejleszteni Mark Zimmer és Tom Hedges. Majd - miután összeolvadtak Kai Krause (Kai’s Power Tools) cégével, a MetaToolszal – előbb Metacreations Painternek, később, a Metacreations programjainak kiárusítása után, a Corel kísérleti nyuszijaként lett belőle Procreate Painter, jelenleg pedig Corel Painter IX. Az évek során csak az előnév változott - a fejlesztőcsapat magja és a cél, hogy minél élethűbb eszközöket adjanak a felhasználók kezébe, állandó maradt.


A Painter tipikusan az a program, amelyet lehet ugyan egérrel is használni, csak nem igazán érdemes. Ehhez a programhoz szinte kötelező tartozék egy jó digitalizálótábla, a lehetőség szerint vezeték nélküli tollal, nyomásérzékeny heggyel és minél nagyobb aktív felülettel. Nem véletlen, hogy a fejlesztőcsapatnak - bárki is töltötte ki a fizetési csekkjeiket – mindig jó kapcsolata volt a Wacom céggel, és hogy a legtöbb Paintert mindig is különféle (elsősorban Wacom) táblákkal együtt adták el. De az sem véletlen, hogy a Painter IX tökéletesen együttműködik azokkal a Wacom Intuos 3-as táblákkal, amelyeket szinte napra egyszerre jelentettek be a szoftverrel.

A programozók azonban ezúttal az Intel, az AMD és az Apple mérnökeivel is szorosabb kapcsolatba léptek, hogy segítségükkel még gyorsabbá tegyék programjukat. E listából az is kiderül, hogy a Painter IX - követve a hagyományokat - nemcsak Windows 2000 és XP, hanem Mac OSX operációs rendszerre is telepíthető, ráadásul ugyanarról az úgynevezett hibrid CD-ről. A konzultációk eredményeképpen a program valóban érezhetően gyorsabb lett (a windowsos változatot teszteltük) - ha nem is tízszer, mint ahogyan azt írták néhány helyen.

Amikor valaki először találkozik a Painterrel, meglepődik a szegényes eszközpaletta láttán. A Photoshophoz, Paint Shop Próhoz, PHOTO-PAINT-hez vagy GIMP-hez szokott felhasználónak furcsa az alig 14 eszközcsoportot felvonultató paletta - ahogyan az ecset kiemelt helye is. Pedig természetes, hogy a fő helyre a legtöbbet használt eszköz került, amely 33 csoportba rendezve több száz rajzeszközt kínál, és amelynek palettáján 117, (igen, száztizenhét) különféle beállítási lehetőséget találunk!

A régi felhasználóknak is tartogat néhány meglepetést a Painter IX. Például, hogy nemcsak gyorsabb, de kézre állóbb is lett a program, olyan újdonságoknak köszönhetően, mint a személyre szabható billentyűkódok, a korábban már igénybe vett ecsetek beállításait megőrző Tracker paletta, amelyen a gyakrabban használtakat rögzíthetjük is, vagy a változatokat automatikusan sorszámmal ellátó iteratív mentés. Rajzoláskor és festéskor pedig olyan újdonságok előnyeit élvezhetjük, mint a megújult Digital Watercolor, az új Artists’ Oil Painting System a hozzá tartozó Mixer palettával, az ecsetvonások előrajzolhatóságát biztosító Snap-to-Path funkció vagy a Quick Clone, amellyel például fényképekből készíthetünk egyszerűen festményeket, grafikákat. Elsősorban a profiknak lehet fontos, hogy jelentős mértékben javítottak a program Photoshop-kompatibilitásán, így a Painter IX már kezeli a rétegcsoportokat, maszkokat és alfa-csatornákat is.

A cikk a 2005. júniusi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.