Hirdetés

Csillageffekt-szűrő házilag



|

Az igazi fotográfiai csillageffekt-szűrők hatását nem könnyű Photoshoppal utánozni. Ma már több digitális SLR-kamerában van ilyen funkció. Akinek a kamerájában nincs, az a hatást speciális ecsetekkel és alkalmas pluginnel is el tudja érni, nemcsak a Photoshopban, de akár a GIMP-ben is.

Hirdetés

Nyakunkon a tavasz, sok derűs, meleg alkonyatnak nézünk elébe. A füstös, robogó, zajongó nagyváros ilyenkor merőben más arcát mutatja. Kigyúlnak az esti fények, az utcai lámpák, az épületek díszkivilágítása, a szórakozóhelyek fényei és a reklámok. Ha meg akarjuk örökíteni az éjszakai város hangulatát, akkor ne teljesen sötétben, hanem alkonyatkor vagy hajnalban fényképezzünk, amikor az égbolt még szemmel láthatóan kék, és az épületek kontúrjai szépen kirajzolódnak. Hosszú expozíciónál a járművek fényei látványos pászmákat rajzolnak a képre.

 

 

csillag-3.jpg

 

 

A csillagok ideális esetben csak apró fehér pontok lesznek, de az objektív hibái miatt sugarak jelenhetnek meg körülöttük. Ahhoz, hogy igazán szép, hunyorgós csillogást kapjunk, egy csillageffekt-szűrőre van szükség. Két-háromezer forintért már lehet ilyen szűrőket kapni. Digitális módszerekkel nem lehet olyan szép csillagfényt produkálni, mint üvegszűrővel, de előny, hogy az effektust utólag is előállíthatjuk és finomhangolhatjuk.

 

A most bemutatott módszerhez plugin sem kell, egyszerűen ecsetekkel kreáljuk meg a hatást. Jenn Sanity weboldaláról nagyon sok ingyenes (magánfelhasználásra) ecset tölthető le, van köztük több olyan is, amivel rejtélyes égi képződményeket lehet festeni. Az ecsetek Photoshopban és GIMP-ben is használhatók. A trükköt és az ecsetgyártást most Photoshopban mutatjuk be, de az eljárás mind a két programban ugyanaz. A kész ecsetet ugyanúgy kell használni GIMP-ben is.

 

Csillagpemzli

A csillagfény-hatás előidézésének legegyszerűbb módja, ha a fényeket egyszerűen ráfestjük a képre. A művelethez alkalmas ecsetekre van szükség, amiket az interneten találhatunk vagy magunk is készíthetünk.

 

 

ecset-1.png

Saját ecsetünket nagyon egyszerűen készíthetjük el. Állítsuk a hátteret feketére ([D], majd [X] gomb). Aztán hozzunk létre egy új fájlt, mondjuk 300×300 pixel méretben, a Háttér tartalma listában válasszuk a Háttérszín beállítást. Így egy fekete hátterű képet kapunk. A Szűrő – Renderelés – Lencse fényfolt funkcióval varázsoljunk rá egy foltot. A Lencse fényfolt párbeszédpaneljén a Fényfolt központja mezőben igyekezzünk középre állítani a kis keresztet, hogy koncentrikus mintát kapjunk.

 

 

ecset-2.png

Második lépésként válasszuk a Szűrő – Életlenítő – Sugaras életlenítés menüpontot. Az életlenítési módszer legyen a nagyítás, a minőség a legjobb, és az életlenítési középpont most is legyen középen.

 

 

ecset-3.png

Amit kapunk, az már egy egészen jó csillag. Most még adhatunk hozzá néhány erősebb sugarat. A Réteg – Új réteg menüponttal hozzunk létre egy üres réteget és az ecsettel fessünk rá egy jókora fehér pöttyöt a meglévő csillag közepére, vagy attól kissé féloldalt.

 

 

ecset-4.png

A Szűrő – Életlenítő – Bemozdítás funkcióval kenjük el a pöttyöt. Ha aszimmetrikusan helyeztük el a pöttyöt, akkor a Réteg – Rétegmásolat funkcióval kettőzzük meg a réteget, majd a Kijelölés – Teljes kijelölés és Szerkesztés – Alakítás – Vízszintes tükrözés műveletekkel tükrözzük. Végül a Réteg – Rétegek egyesítése művelettel egyesítsük a két fénycsíkot.

 

 

ecset-5.png

Ezzel a pár lépéssel bármilyen szimmetrikus fényfoltot könnyen elő lehet állítani. Ezután rétegmásolat készítéssel ismét kettőzzük vagy háromszorozzuk meg a fénycsík rétegét, majd a Kijelölés – Teljes kijelölés és Szerkesztés – Alakítás – Forgatás műveletekkel forgassuk el a rétegeket. A menü alatti eszköztárban számszerűen meg lehet adni a forgatás mértékét, ami a példában a három rétegre sorban +30, -30 és +90 fok.

 

Az utolsó forgatás után [Crtl]+[D]-vel szüntessük meg a kijelölést!

 

 

ecset-6.png

Persze más módszerrel is megrajzolhatjuk a csillagot, vagy bármilyen alakzatot. A lényeg, hogy végül ecsetet készítünk belőle. Ehhez a Réteg – Rétegek összeolvasztása művelettel az összes réteget egyesíteni kell. Ezután alakítsuk át szürkeárnyalatos képpé a Kép – Színmód – Szürkeárnyalatos menüponttal. A Kép – Korrekciók – Negatív funkcióval fordítsuk meg a tónusokat.

 

Az ecseteknél ugyanis nem a minta színei határozzák meg, hogy milyen színnel fog festeni az ecset, hanem az aktuális festőszín. Az ecset az ecsetminta fehér részeinél átlátszóként fog viselkedni. A festőszín annál erőteljesebb lesz, minél feketébb valahol a minta. Tehát a csillag legfeketébb részén fehér fényfoltot fog festeni, ha a festőszín fehér. A Szerkesztés – Ecsetminta megadása funkcióval lesz a képből ecset. Ezután az ecsetpalettán megtaláljuk csillagunkat a többi ecset között.

 

Fényfestés

Amikor egy képre fel szeretnénk festeni a csillagfényeket, ne magára a fotóra dolgozzunk! Hozzunk létre egy új réteget és arra fessük fehérrel vagy esetleg valamilyen halvány színnel a csillagokat. A lényeg az, hogy ennek a rétegnek a keverési módját állítjuk Szendvicsnegatívra.

 

 

csillag-1.jpg

A korábban elkészített vagy internetről letöltött ecseteket az ecsetbeállítások helyi menüjében lehet betölteni.

 

A festőszínt a Photoshopban a legegyszerűbben úgy lehet fehérre állítani, ha megnyomjuk a [D], majd az [X] gombokat. Ezután jöhet a festés az új rétegre. Az ecset méretét egészen nagyra kell állítani. Ne féljünk akár az 500–1000 pixeles átmérőtől se. A közelebbi, nagyobb fényforrásokhoz nagyobb, a távolabbiakhoz kisebb ecsetet használjunk. Ha többször kattintunk ugyanoda, akkor keményebb kontrasztú csillagot kapunk. Azt se feledjük, hogy az Előzmények panelen egy darabig vissza lehet vonni, amit csináltunk. Amikor készen vagyunk a pöttyintgetéssel, nincs más dolgunk, mint egyesíteni a rétegeket és elmenteni a képet.

 

 

csillag-2.jpg

Nincs más dolgunk, mint csillagpöttyöket rakni az ecsettel a fényekre

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.