Hirdetés

CSVed és uniCSVed



|

A CSV-fájlok megnyitásához többnyire Excelt használunk, vagy más táblázatkezelő alkalmazást. A CSVed azonban ingyen és igen hatékonyan kezeli az ilyen állományokat.

Hirdetés

Lehet, hogy sokan nem is ismerik a CSV (Coma Separated Values) formátumot, pedig ez az egyik leguniverzálisabb fájltípus, ugyanis nem más, mint egy szimpla szöveges állományban tárolt táblázat. A képzeletbeli cellákat határoló vonalakat több jel is helyettesítheti: a legismertebbek a pontosvessző, vessző – innen a táblázattípus neve – és tabulátor. Ha a Jegyzettömbbel nyitjuk meg ezt a fájlt, akkor csak egy kusza adathalmazt látunk, egy táblázatkezelő mégis képes értelmezni a jeleket, és azonnal a megfelelő helyekre kerülnek az adatok. Ráadásul a CSV szinte minden operációs rendszeren, többféle adatbázishoz is forrásként használható. A CSVed megkönnyíti az adatok kezelését, szerkesztését, ráadásul ingyen, de mégis professzionális eszközökkel dolgozik.

 

 


 

Táblázat egyszerűen

 

A CSVed program felülete nem szokványos elrendezésű: négy fő részből áll, és a két nagyobbik területen látjuk a táblázatot, valamint alatta a szükséges műveleteket. A lehetőségeket csoportokba szedték, hogy könnyebben megtaláljuk a szükséges opciókat. Az oszlopok szerkesztését külön fülön tehetjük meg, egyszerűen módosíthatjuk, másolhatjuk, törölhetjük bármelyiket, vagy újjal bővíthetjük ki a listát. Az összetettebb műveleteknél már egyesítést vagy feldarabolást is találunk, ez utóbbi esetben egy keresendő szövegrész, szám vagy pozíció alapján is elvégezhetjük a tördelést. A helyi értékre történő beállítás speciális funkció; ekkor megkereshetjük az oszlop legtöbb karakteres elemét és vagy ehhez igazíthatjuk a többit, vagy még kipótolhatjuk egy megadott karakterszámra nullák segítségével. A csoportos módosítást hasonlóan egyszerű módszerekkel tehetjük meg: külön az oszlop összes elemére, csak egy feltételnek megfelelőre vagy előre megadott pozícióra. Mivel a szöveges állományoknál nem lehetséges kapitális betűre formázni, ezért egy speciális cserélő képes az összes karaktert vagy csak a mondat kezdőbetűit nagy- és kisbetűssé tenni, esetleg szavakat átalakítani. A program dupla bejegyzések keresésére is használható, illetve értékekre is szűrhetünk, végül pedig átrendezhetjük az összes oszlopot, vagy beállíthatjuk azok karakterszámra történő szélességét.

 

 

A rekordok szerkesztése egyszerűen történik egy külön ablakban

 

 

Szerkesztés és exportálás

 

A rekordok szerkesztésére külön ablak áll a rendelkezésünkre, ahol minden oszlop egy-egy sornak felel meg; itt űrlapszerűen módosíthatunk mindegyik értéken. Használhatunk közvetlen cellaszerkesztést is, de ez alapértelmezés szerint nincs engedélyezve. Ha egyik megoldás sem tetszene, akkor a hagyományos szövegszerkesztő felületen is elérhetjük az adatokat, és közvetlenül nyúlhatunk bele minden sorba. A félreütések elkerülésének érdekében egy beépített ellenőrző is a program része, amelyet kiegészít egy helyreállító megoldás. Ilyenkor jöhet jól az üres sorok eltávolítása, vagy a felesleges üres részek kitörlése, amelyet egy kattintással elvégezhetünk. A kész fájlból kijelölt sorokat vagy oszlopokat önálló állományba is exportálhatunk. Mentéskor többféle lehetőségünk van: XML formátum esetén az aktuális vagy egy listában megadott kódolással, HTML állományba különböző sablonok szerint menthetünk, de választhatunk akár Word, PDF, RTF, OpenOffice vagy Access típusokból is. Természetesen nem hagyhatjuk ki a legismertebb táblázatkezelőt sem: Excelbe történő exportálásnál megadhatjuk az oszlopok formátumát, szélességét, valamint a fájltípust, amely akár a legújabb XLSX is lehet.

 

 

Az Excelbe történő exportálás során külön megszabhatjuk az oszlopok formátumát

 

 

A CSVedet mindenképpen ajánljuk azoknak, akik napi szinten dolgoznak ezzel a fájltípussal, ráadásul a szoftver a régi DOS-os kódoláson kívül szinte mindegyik ismertebb formátummal megbirkózik. A program elérhető Unicode-os változatban, uniCSVed néven.


Adatok

  • Coma Separated Values (CSV) táblázatok kezelése
  • Többféle kódlap ismerete, Unicode-os változatban is elérhető
  • Speciális oszlopformázás
  • Közvetlen adatszerkesztés
  • Adatok szétválasztása, egyesítése
  • Rekordok és oszlopok mentése
  • Exportálás ismertebb formátumokba
  • Telepíthető és portable változat
  • Forgalmazó: SJ Francke
  • Ár: ingyenes
  • Web: csved.sjfrancke.nl


Előny: hatékony szerkesztési módszerek a rekordok módosítására
Hátrány: a DOS-os szövegkódolást nem mindig ismeri fel helyesen
Teljesítmény: 4,5
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.