Hirdetés

CyberLink PowerDVD 7



|

Szolgáltatásait tekintve előrelépés: ügyes, szolgálatkész, így könnyű eltekinteni a hibáitól.

Hirdetés

Egyelőre nem virítanak a dobozon az év legnagyobb bűverejű kulcsszavai (úgymint: HD DVD és Blu-ray), de azért az alapok már készen állnak. A program Deluxe változata mindenféle kiegészítő kodekcsomag nélkül képes lejátszani minden formátumot, ami csak a két "óriáslemez" esetében szóba jöhet. Átadhatjuk magunkat a HD varázsának, legyen szó nagy felbontású MPEG--2, Blu-rayre optimalizált MPEG--4 AVC (H.264) vagy WMV-HD kódolású anyagokról.

Nem mindegy, hogy a mai, progresszív megjelenítőkön (monitor, kivetítő, TFT-tévé) miképpen kapjuk vissza a félképekre épülő DVD képét, ezért a PowerDVD 7 igyekszik jól előkészíteni a videofolyamot. Részletesen, igény szerint hangolható, hogy milyen félképkifésülő (deinterlace) algoritmust alkalmazzon a program. Alapállapotban automatikus, adaptív metódussal dolgozik, ami kisebb teljesítményű gépeken is jól működik, és szép eredményt ad -- az eljárás a drágább tévékből ismerős lehet. A hetes verzió egyéb képoptimalizálási módszereket is bevet, a Cyberlink Eagle Vision 2 a beállított mértékben optimalizálja a színeket és a fényességet. Így a homályba vesző részletek is előtűnnek, és megragadóbbak lesznek a színek -- igaz, túlzásba is lehet vinni a dolgot, használata egyéni ízlés kérdése is.

Hangkavalkád
Már az előző kiadás is támogatta a 7.1-es Dolby Digital hangzást, mégis sikerült újítaniuk a fejlesztőknek. Bármilyen formátumú hangsávot hűen visszaad a program, immár a vájtfülűeknek szánt DTS 96/24 (96 kilohertzes gyakorisággal, 24 biten mintavételezett) sem jelent problémát, emellett az AAC-hanganyagok lejátszására már alapkiépítésben képes a Deluxe változat.

Térhangzás tekintetében sincs okunk panaszra, ahogy eddig sem volt. A szokásos többcsatornás dekódolás mellett a Dolby Virtual Speaker és a CyberLink saját Virtual Surround technológiáit egyaránt felkínálja a program. Előbbiekkel sztereó vagy 2.1-es hangszórókészlettel, utóbbival jobb fejhallgatókkal is érhetünk el térhangzást. Igaz, ez nem ugyanaz az élmény, mint amit egy teljes 5.1-es hangszórószett nyújt, de érezhető térbeli mélységet ad a hangnak. Az is beállítható, hogy mekkora termet érzékeltessenek a virtuális hangvisszaverődések.

Egy kis leleményesség
Nem mindig a csúcstechnológia viszi előre a dolgokat, olykor csupán a figyelmesség: jó példa erre a program néhány készséges szolgáltatása. Noteszgép-tulajdonosok láthatják hasznát, hogy három lépésben állítható az energiafelhasználás és a lejátszás minőségének egyensúlya. A See-It-All funkció egészíti ki ezt, amely a hátralévő akkumulátoridő alapján kiszámítja, mennyivel kell gyorsabban lejátszani a filmet, hogy az egészre legyen energiánk. Természetesen csak egészséges keretek között működik, és a hangot normálmagasságban adja vissza. A fennmaradó akkumulátorkapacitást alapértelmezésben nyomon követhetjük a kezelőfelületen.

Nagyban javítja az olvashatóságot és a filmnézés élményét, hogy a 4:3 oldalarányú monitorokon a 16:9-es képarányú mozifilmek alatti sötét sávon jelennek meg a feliratok. Bosszantó, ha gyakorlatlanságunk és/vagy a hevenyészett kiejtés okán lemaradunk egy-egy eredeti nyelvű mondatról. Ilyenkor a Say-It-Again funkcióval visszaugorhatunk a legutolsó mondat elejére, így sokat fejlődhetünk a beszélt nyelv megértésében.

Lesz ez még jobb is
Egy mai háztartásban gyakran több számítógép is található. A PowerDVD 7 Deluxe tartalmaz egy UpnP-klienst, amelynek révén például az asztali gépen lévő, onnan valamely UpnP-szerverrel kiajánlott médiaállományokat könnyen elérhetjük laptopunkról -- elvileg. Sajnos ez egyelőre nálunk nem működött, ahogy új kezelőfelületeket sem sikerült még letöltenünk.

A PowerDVD 7 technológiájában és szolgáltatásai tekintetében is előrelépést jelent: ügyes, szolgálatkész, stabil termék, a kedvező összhatás miatt könnyű lesz eltekinteni az említett hibáktól. A továbblépést általánosan ajánljuk, hacsak nem a hatos, full extrás PowerDVD-t használjuk.

Adatok

  • HD formátumok ismerete (MPEG--4 H.264 is)
  • Továbbfejlesztett videooptimalizálás
  • Virtuális térhangzás
  • Noteszgépes akkumulátoridő támogatása
  • UpnP-kliens
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.