Hirdetés

DebugMode Wax 2.0e – Videovágó és effektusszerkesztő



|

A Wax egy ingyenes, többsávos videoszerkesztő, fullextrás effektus-motorral felszerelve

Hirdetés

Valahogy nem az átlagos felhasználó pénztárcájához szabták a félmillió forintos Adobe After Effects Professional csomagot vagy az AVID professzionális utómunka- és trükkszoftvereit. Mindazonáltal találunk a piacon olyan kreatív házi használatra szánt 3D-s videoeffektező szoftvert, amely már megfizethetőnek mondható. Ilyen például a Pinnacle Hollywood FX, a Pinnacle Studio húszezer forint körüli áron beszerezhető kiegészítője: ezzel már kényelmesen megoldható a házi háromdimenziós főcímek és áttűnések készítése. Természetesen van jobb ár az olcsónál, mégpedig az ingyenes – a Wax ebben a kategóriában domborít.


Profi lehetőségek ingyen

Annak ellenére, hogy teljesen ingyenes, a Wax nem nevezhető kezdetleges eszköznek. Olyan videoszerkesztő és effektezőszoftver, amellyel háromdimenziós térben animálhatunk objektumokat és képsíkokat, legyen szó filmjelenetekről vagy állóképekről. Precízen, képkockánként megszabható minden mozgás és átalakulás legtöbb paramétere, így egy időben változtathatjuk egy objektum vagy képsík pozícióját, szögállását a térben vagy akár a betűtípusát is. Az animációkban használhatunk 3DS, Quake MD2 és MilkShape MS3d modelleket is. Ezek a képességek egyáltalán nincsenek meg – vagy csak csökevényes formában – a legtöbb olcsó videoszerkesztő alkalmazásban, itt azonban teljes szabadsággal kombinálhatjuk a folyamatokat, áttűnéseket, akárcsak a profi szoftverekben.

 

wax_.png

 

 

A Wax ismert videoszerkesztő alkalmazások bedolgozójaként is használható – jelenleg az Adobe Premiere, a Sony Vegas és a Pure Motion Edit Studio szoftverek pluginjeként. Ezúttal mint önálló alkalmazást vesszük szemügyre, kezdőknek ajánlott így ismerkedni vele.


A vágányok mellett, kérjük, vigyázzanak!

A Wax kezelőfelülete más, többsávos videoszerkesztő alkalmazásokéra hasonlít. A szerkesztősávokra osztott idővonal a jobb alsó negyedben található, ide húzhatjuk rá a kép- és hangállományokat a bal felső MediaPool negyedből. Ez annyiban tér el a szokásos idővonal-használathoz képest, hogy egy sávra csak egyetlen kép- vagy hanganyag húzható rá, így ha két jelenetet egymás mögé szeretnénk vágni, akkor az első folytatását már a második „vágányra” kell helyeznünk. A MediaPool nemcsak a projekthez szükséges nyersanyagok gyűjtőhelye, hanem itt tallózhatunk a különféle effektusok, átmenetek és komplex előbeállítások között is. Ezeket az elemeket nem a kép- és hangsávokra, hanem a balra és lent elhelyezkedő Trackview területre vontathatjuk, ahol részletesen – tulajdonságokra, elemekre bontva – állíthatjuk be bármely effektus paramétereit.

 

Ne ijedjünk meg, hogy amikor egy előbeállított, komplex effektust választunk a MediaPool Plugin Presets lapjáról, az számos sávot foglal el a bal alsó TrackView szegmensben, a lefelé mutató háromszög csomópontokra kattintva ugyanis visszacsomagolhatjuk azokat a tulajdonságokat, amelyeket épp nem kívánunk látni.

 

Ezenfelül természetesen van még egy előnézeti ablak is: itt a program az általunk beállított részletességgel jeleníti meg a várt eredményt.


Lassan járj...

Meglehetősen lassan ment a Wax 3D-s renderelése, ugyanis a hardveres 3D-s gyorsítást nem sikerült bekapcsolnunk annak ellenére sem, hogy gyors, valódi DirectX 9-kompatibilis kártya volt tesztgépünkben. Szoftveresen pedig már a vázlat (Draft Quality) beállítás is éppen eléggé leterhel egy 3 gigahertzes gépet is – még amellett is, hogy az alapértelmezett projekt csupán 320×240 képpont méretű. Elvileg a szóközbillentyűvel indítható a valós idejű lejátszás, de ez csak nagyon visszafogott tempóban használható. Érdemes tehát megfontoltan dolgozni, mert a próbaelőnézetek nagyon sok időt vehetnek el életünkből.

 

Összességében ugyan kissé lassú, de igen sokoldalúan használható ingyenes eszköz a Wax, amellyel egy kis gyakorlás után valóban elkészíthetjük főcímeinket. Van még mit fejleszteni a programon, de már most is nagyon biztató: érdemes figyelemmel kísérni jövőbeni fejlődését.

 

 

Adatok

  • Többsávos videovágó
  • Népszerű videovágók (Premiere, Vegas stb.) bedolgozójaként is használható
  • 3D-s modellezőtér
  • Tetszőleges számú képsík
  • Térbeli modellek használata (3DS, MD2 és .MS3d)
  • VirtualDub-szűrők, Freeframe- és DirectX-beépülők, valamint Windows MovieMaker-beállítások használata
  • Kulcspontozható mozgások
  • Bemenetként AVI, WAV és minden népszerű képformátum használható
  • AVI- és WAV-kimenet
  • Windows-rendszerkodekek használata

 

 

Értékelés

Előny: ingyenes, nagyon precíz eszköz

Hátrány: a kereskedelmi termékekhez képest lassú, kezelőfelülete kiforratlan

Teljesítmény: 79

Szolgáltatás: 91

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.