Hirdetés

Drámaian növelhető az SSD-k írási sebessége

|

Az új szoftveres technika hosszabb élettartammal és csökkenő fogyasztással kecsegtet.

Hirdetés

Az elmúlt években végre magas oktánszámra kapcsolt az adattárolási forradalom, hiszen elkezdtek megfizethetővé válni a merevlemezeket a fogyasztói piacon idővel jó eséllyel szinte teljesen leváltó, elfogadható kapacitást biztosító és megbízhatóan működő szilárdtest-meghajtók.
 

Hirdetés


Természetesen az SSD-k is szenvednek jó néhány problémától, a technika egyik legáltalánosabb gondját az élettartam jelenti, hiszen a legkisebb adattároló egységekként funkcionáló szektorok limitált alkalommal írhatóak újra. Ezek a szektorok oldalakba, az oldalak pedig blokkokba vannak szervezve. A szektorok meglévő tartalmát nem lehetséges közvetlenül felülírni, viszont az oldalak üres részét fel lehet tölteni adatokkal. Törölni sebességbeli megfontolásból csak blokkonként hajlandó a vezérlőelektronika.


Amennyiben egy oldal tartalma már nem kell, akkor szimplán törlendőnek lesz jelölve, ha pedig egy blokkban elég törlendő oldal jön össze, akkor a meghajtó törli a komplett blokkot. Természetesen a törlendő blokkokban lehetnek megőrzendő információk, első lépésben ezeket át kell írni egy másik blokkba. A tárhelyet felszabadító és adattöredezettséget csökkentő automatikus karbantartási műveletet szemétgyűjtésnek hívják, sajnos rengeteg extra írási művelettel jár.


A japán Chuo Egyetem kutatói az utóbbin reszeltek: a Logical Block Address scrambler névre hallgató vezérlési metódusuk az újonnan írandó adatokat nem teljesen üres oldalakba próbálja menteni, hanem a szemétgyűjtés során következőre törlendő blokk egy töredezett oldalába helyezi azokat. Ennek hatására a törlendő blokkban emelkedik a törlendő oldalak aránya, azaz csökken a szemétgyűjtés során további felhasználás miatt feltétlenül újraírandó adatok mennyisége.


A kutatók szerint az új adatkezelési metódussal praktikus körülmények közt akár 300 százalékkal is növekedhet a meghajtók írási sebessége, az élettartamuk 55 százalékkal emelkedhet, míg a fogyasztásuk 60 százalékkal csökkenhet. A módosítás nem igényel új hardvert, azonban egyelőre elég elméletileg tűnik az implementáció, meglévő SSD esetén nem kell számítani ezen technikát varázsütésre elhozó szoftverfrissítésre.


(Forrás: Neowin | Fotó: Simon Wüllhorst)

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.