Hirdetés

Professzionális képkezelők körképe



|

Majd a Photoshop!? Nem feltétlenül kell mindig félmilliós szoftverhez fordulni, pláne ha egy nyaraláson készült fényképet kell gyorsan korrigálni. A PC World és a Macworld közös tesztjében a legjobb céleszközt kerestük.

Hirdetés

Egyre több ember rendelkezik digitális kamerával, és közreműködésükkel bizonyára olvasóink közül is sokan készítik lankadatlanul a nyári felvételeket. Ez eddig szép és jó, ám a digitális fotókkal foglalatoskodás az elsütő gomb lenyomása után korántsem ér véget. A képeket nem árt valahogy rendszerezni, azok gyakran utólagos korrekció után kiáltanak, sőt az esetleges digitális vagy nyomtatott publikálásukra is gondolni kell.

 



A probléma megoldására biztos mindenkinek van egy több hozzávalóból álló receptje, hiszen minden fent felsorolt részfeladatra léteznek remek programok. Katalogizálásnál az Ashampoo Photo Commander, a Picasa, vagy netán a Live Fotótár teljesen jól használható, képmanipulálásnál a GIMP, a Photoshop vagy akár az Irfanview is bevethető, az exportálást tekintve pedig a fájlba mentés alapvető majd minden programnál, míg az extra igények (például a webgaléria-készítés) külön alkalmazásokkal kielégíthetők. Legrosszabb esetben ez három különálló szoftvert jelent, amit mind telepítenünk, netán megvásárolnunk kell. Nem lenne jobb, ha a három feladatot egyetlenegy programmal el tudnánk végezni?

A fényképészek játékszere



A fényképalapú munkafolyamat-kezelő szoftverek, amiket kifejezetten a digitális kamerákkal dolgozóknak alkottak meg, pontosan erre képesek, ugyanis már a memóriakártyák beolvasásakor a hasznunkra lehetnek, és rendelkeznek katalogizáló, manipuláló, publikáló és megosztási funkciókkal is. E programokban ezen túl közös, hogy veszteségmentes szerkesztést kínálnak, azaz egy fotó manipulálásánál nem a tényleges fájlt szerkesztjük, hanem a szoftver egy adatbázisban tárolja a módosításokat, s így gyakran a verziókezelés is adott. Márpedig erre még a Photoshop sem képes! Ugyanezen adatbázisok lehetővé teszik a katalogizálást is, így a projektkönyvtárakra érdemes nagyon odafigyelni mind elhelyezéskor, mind a tárolásnál.

 



E termékkategória egyébként nem fiatal, hiszen már hét évvel ezelőtt az Aperture elindulása megnyitotta a piaci szegmenst. Nem sokkal később az Adobe megjelentette a Lightroom első verzióját, amellyel a korábban jellemzően Photoshopban dolgozó fotósokat próbálták átterelni. Egyelőre felemás sikerrel, hiszen egy 2009-es észak-amerikai felmérésnél a fotósok 57,9 százaléka a Photoshopot nevezte meg munkaeszközeként, a Lightroom részaránya 37 százalékos, az Aperture-é 6,3 százalékos volt.

 

 

Ráadásul egyre többen lépnek be erre a piacra, hiszen például a Corel vagy a CyberLink is kínál hasonló szoftvereket - habár kezelésükhöz nem árt egy kevéske fényképészeti előképzettség, mégis bátran ajánljuk őket bárkinek, hiszen elérhető árkategóriában vannak, ráadásul a hozzá nem értők is kiváló képet tudnak készíteni jó alapanyagból a csúszkák ide-oda húzogatásával. E kliensek alkalmazásával a poszt-fényképészeti feladatainkat nyugodtan rábízhatjuk egyetlenegy szoftverre.

Hogyan teszteltünk?


A tesztelt programok szakértői kezekben domborítják ki igazán tudásukat. Persze itt is vannak különbségek, hiszen például a CyberLink megoldása kifejezetten otthoni felhasználóknak készült. Ez okból megnéztük azt, hogy az automatikus korrekciók mennyire működnek jól, hogy a beépített képjavítókkal mennyi lehetőségünk van, és azokkal milyen eredményt lehet elérni. Hangsúlyos elem volt ezen felül az exportálási képesség, valamint a felhasználói felület kezelhetősége, a program erőforrásigénye és sebessége. Tesztgyőztesnek a legjobb szoftvert választottuk, míg az ajánlott termékeket bátran ajánljuk az otthoni felhasználóknak.



Adobe Lightroom 4.1 – PC World tesztgyőztes



Összeállításunkban – az Aperture-rel párban - a Lightroom rendelkezik a leggazdagabb funkcionalitással, ami nem is csoda, hiszen az Adobe e szoftverével már évek óta jelen van a fotós piacon. Persze a funkciók java főként a képkorrekciós megoldásoknál keresendő, habár az eszköztárra sem lehet sok panaszunk, például lokális retusálásra is van lehetőség (Adjustment Brush és Graduated Filter). Ettől függetlenül azért érződik, hogy a gyártó nem akar komoly konkurenciát állítani a Photoshopnak. Talán nem is kell, hiszen a fontos műveletek mind elvégezhetők szoftverével, sőt még több is azoknál!

 



A windowsos megoldások között például csak a Lightroom rendelkeik DSLR videoszerkesztési lehetőséggel, azaz a mozgóképeket is pár kattintással feljavíthatjuk, bámulatos színeket adva azoknak. Ám ha csak az alapképességeket nézzük, akkor is kiemelkedő a szoftver tudása. Saját képprofiljai jól használhatók, a Camera RAW 7.1 majd minden fontos kamerát tud kezelni, és manuálisan is bámulatos képeket alkothatunk a csúszkákkal. Mint már említettük, itt meglehetősen sok beállítás vár ránk, így főként a professzionális felhasználóknak csillanhat fel a szemük.

 

 

Ezen felül a windowsos felhozatalt vizsgálva, főként a Lightroom az, amely lefedi a teljes munkafolyamatot. Kizárólag az adatbázisába importált képekkel dolgozhatunk, cserébe mind a katalogizálásnál, mind az importálásnál gazdag eszköztár számos lehetőségei közül választhatunk. Csak e programnál tudunk földrajzi pozíció alapján szortírozni képeket, míg a publikálásnál akár fotókönyvet és webgalériát is létrehozhatunk. Előbbinél egy mini kiadványszerkesztő áll a rendelkezésünkre, sőt a soft profing segítségével monitorunk kalibrálása után színhelyesen láthatjuk azt, hogy nyomtatott kiadványunk pontosan miként fog kinézni.

Fejlesztő: Adobe Systems Inc.
Ár: kb. 40 ezer forint
Web: adobe.com/hu/
Kompatibilitás: Windows és Mac

Előny: gazdag funkcionalitás, gazdag RAW- és DNG-támogatás, videokorrekció
Hátrány: nincs rétegkezelés, minden képet importálni kell
Funkcionalitás: 4,5
Kezelhetőség: 4,5
Ár/érték: 4

DxO Optics Pro 7



Fotós körökben a Dxo Labs inkább a labortesztjeiről és a beágyazott kameraszoftvereiről híres, pedig a fogyasztói piacon is egyre erősebb a jelenlétük. A szakmai múlt miatt programjuk leginkább a professzionális felhasználóknak ajánlható, annál is inkább, mivel az Optics Pro 7 főként RAW-fájlok feldolgozásánál tudja megmutatni az erejét. Az évek során felhalmozott készülékadatoknak köszönhetően ugyanis a lencsekorrekció, az ISO zajkezelés, valamint a kromatikus aberráció hatás csökkentése kimagasló.

 



Ennek köszönhető, hogy a program eszközei között is főként az optikai sajátosságokat korrigáló funkciók kaptak helyet, illetve egy koszeltávolító, amivel az apró hibákat lehet eltüntetni a képekről. A fényképészettel még csak most ismerkedő felhasználók talán repülőgép-műszerfalként tekinthetnek az Optics Pro 7 beállításaira, ahol az elnevezések korántsem kézenfekvőek. Habár számukra mentőövként előre definiált profilok (presentek) is rendelkezésre állnak, azok is inkább RAW állományokhoz lettek kifejlesztve, nem holmi JPEG-ekhez. Itt egyébként HDR-képeket is készíthetünk egyetlen egy képünkből, ami sokak számára csábítóan hangozhat.

 

 

Eddig tartott nagyjából a dicséret, hiszen az Optics Pro 7 azon részéről beszéltünk, amely a program erőssége. A másik két területen – úgy mint katalogizálás, exportálás és publikálás - már nem ilyen jó az összkép. Habár a szoftver az elmúlt évben fejlődött e területen, a mentésnél még mindig kevés lehetőségünk van (s ekkor már a Flickr gyors megosztást is figyelembe vettük). Az importálásnál pedig csak a merevlemezünk lehet a forrás, kameráról nem olvashatunk be gépeket. Vagyis összességében az Optics Pro 7-et inkább csak haladó fotósoknak tudjuk ajánlani, hisz nekik is szánták.

Fejlesztő: DxO Labs
Ár: kb. 42 ezer forint
Web: dxo.com
Kompatibilitás: Windows és Mac

Előny: jó képkorrekciós algoritmus, HDR profilok
Hátrány: főként RAW-kezelő, kevés eszköz, gyenge exportálási képességek
Funkcionalitás: 3,5
Kezelhetőség: 4
Ár/érték: 3



Corel AfterShot Pro 1.0 – PC World ajánlata



Ne tévesszen meg minket az a tény, hogy egy 1.0-s verziószámmal rendelkező programról beszélünk, hiszen komoly fejlesztés áll a mögött. A Corel ugyanis nemrég felvásárolta a Bibble Labs céget, így az AfterShot Pro a Bibble 5 Pro folytatásának is tekinthető. Az akvizícióval egyébként egy remek, több mint 200 különböző gépet kezelő RAW-feldolgozóhoz is hozzájutott az ottawai cég, melyek nem meglepő módon már ott zakatolnak a szoftverükben. Persze attól függetlenül még mindig érezhető, hogy a Corel fejlesztőinek lesz még bőven munkájuk. Nincs a szoftverben például vörösszem-eltávolítás, több monitoros támogatás, és a kezelőfelületen is van még mit javítani.

 



Habár az egy képernyőre zsúfolt parancsokban van ráció, a dobozok és a fülek jelenlegi kezelése macerás, „undo” gomb pedig nincs, csak előzmények ablak. Persze ha noteszgépen akarjuk használni az Aftershot Prót, akkor a felület kedvünkre lesz, hiszen nagy teret enged a munkaterületnek, ráadásul a Bibble technológiájának köszönhetően a motorja a leggyorsabb a mezőnyben, ami ki tudja használni a többmagos processzorok erejét is. Így a notebook-tulajdonosoknak egyértelműen a Corel megoldását tudjuk ajánlani. Illetve azoknak is, akik komolyabb manipulálásba is bele akarnak fogni, mivel a szoftvert korrekciós rétegek kezelésére is felkészítették, így a fotók egy meghatározott része az egésztől függetlenül megváltoztatható.

 

 

Ezen túl rendelkezésünkre áll a Perfectly Clear gyorsoptimalizáló eszköz, valamint a Noise Ninja, ami a zaj kiszűrésére vethető be. Szerencsére a Corel komoly hangsúlyt fektet a beépülőkre, így idővel egy közösség épülhet az AfterShot köré, főként hogy akár a RAW-állományokhoz is hozzáférhetnek a kiegészítőik. A kezdet ígéretes, és a program a kedvező ár miatt rászolgált a PC World ajánlata díjra.

Fejlesztő: Corel Corp.
Ár: 21 500 forint
Web: corel.com
Kompatibilitás: Windows, Linux és Mac

Előny: jó RAW-feldolgozó, korrekciós rétegek
Hátrány: a kezelőfelületen még van mit fejleszteni, nincs DNG-támogatás

Funkcionalitás: 4
Kezelhetőség: 3,5
Ár/érték: 4

CyberLink PhotoDirector 3



A CyberLink folyamatkezelő programja kifejezetten a végfelhasználóknak készült. Ennek megfelelően barátságos kezelőfelületet kapott, a menü elrendezése a Lightroomhoz hasonló. A fontosabb képességek öt lap alá rendeződnek: az elsőnél a projekteket rendezhetjük, az Adjusment alá került a korrekciós, az Edit alá a manipuláló eszközök, míg a Slideshow alatt diavetítéseket hozhatunk létre, a Print esetén pedig kinyomtathatjuk képeinket. Az öt csoportból főleg a képkezelő funkciók érdekesek. A korrekciónál minden fontos csúszkát megkapunk, de részletes beállításokra ne számítsunk. Ez általában elegendő, de igazán különleges eredményt a szűkösség miatt sokszor nem tudunk létrehozni.

 



Az előre beállított profiloknál sem érdemes hosszasan keresgélni, mivel azok nem igazán jól használhatóak, ellenben a DirectZone közösségétől újakat is beszerezhetünk, amelynek gazdag kínálata remek presetseket tartalmaz. E fül alatt már találunk manipuláló eszközöket, amelyekkel a kép nem kívánt részeit eltávolíthatjuk, ám az igazi különlegességeket az „Edit” csoport rejti. Ott ugyanis helyet kaptak szépészeti funkciók is: kifehéríthetjük a fogakat, csillogóvá tehetjük a szemeket, eltávolíthatjuk a pattanásokat és kisimíthatjuk a szereplők bőrét. Sőt a háttér eltávolítására is lehetőségünk van, ami meglehetősen egyedi ebben a mezőnyben.

 

 

Sajnos utóbbi miatt a PhotoDirector 3 nem teljesen veszteségmentes szerkesztő, azaz ha ezen eszközöket használjuk, arra készüljünk fel, hogy hatásuk maradandó lesz. E tulajdonságok miatt a szoftvert azoknak ajánljuk, akik egy egyszerűen kezelhető, minden az egyben képkezelőt keresnek. Illetve fontos, hogy Canon és Nikon fényképezőkép mellé érdemes azt beszerezni, mivel a többi gyártó RAW-fájljai nem támogatottak.

Fejlesztő: CyberLink Corp.
Ár: kb. 23 550 forint
Web: cyberlink.com
Kompatibilitás: Windows

Előny: szépészeti funkciók, háttér-eltávolítás, egyszerű megosztás
Hátrány: RAW-támogatásban még fejlődnie kell, kevés korrekciós lehetőség
Funkcionalitás: 3
Kezelhetőség: 4
Ár/érték: 3,5



Aperture - a Macworld ajánlata



Az Aperture az Apple professzionális szoftvermegoldása a fényképészek és kreatív hobbifotósok számára a fotók tárolására, kategorizálására, feldolgozására, javítására és publikálására. Az Aperture 3 szoftver natív 64 bites program, aminek révén a feldolgozás hatékonyabb, gyorsabb, és képes kihasználni az új Intel processzorok és az OS X Lion operációs rendszer képességeit. A kategorizálási funkciók itt rendkívül fejlettek, és a komplett albumokat játszi könnyedséggel kezelhetjük. A rendszer legkomolyabb előnye azonban még mindig nem ez.

 



Az Aperture legértékesebb tulajdonsága egyértelműen a nyers képek (RAW) feldolgozására alkotott munkafelület, mely olyan egyszerűvé teszi a nagy felbontású, szoftveres beavatkozástól mentes fényképek szerkesztését, mintha JPEG fájlokkal dolgoznánk: behozatal, szerkesztés, katalogizálás, retusálás, publikálás és archiválás folyamatai professzionálisan összekapcsolva egyetlen programban. Más általunk bemutatott programokhoz hasonlóan az Apple szoftvere is adatbázissal dolgozik, vagyis a mozgókép-szerkesztésnél már elterjedt nem destruktív elv alapján nem módosítja az eredeti képfájlt, hanem külön vezeti a módosításokat, így bármennyi szerkesztési kísérletet tehetünk, és bármikor visszatérhetünk a fényképezőről áttöltött eredeti állapothoz.

 



Az Aperture emellett nagyon fejlett metaadat támogatással is rendelkezik, azaz igyekszik minden adatot eltárolni a fényképekről: milyen fényképezővel készült, milyen záridővel, mekkora fókusztávolsággal… Mindezek révén remekül kereshető a program tartalma, ami kulcsfontosságú a fényképek mennyiségének növekedésével. A rendszer egyetlen komoly hátránya, hogy sajnos kizárólag OS X rendszeren fut.

Fejlesztő: Apple
Ár: körülbelül 20 ezer forint
Web: apple.com/aperture/
Kompatibilitás: Mac

Előny: kiváló fotórendszerező funkció, nem destruktív képszerkeszés
Hátrány: csak OS X-re elérhető
Funkcionalitás: 4,5
Kezelhetőség: 5
Ár/érték: 4

iPhoto



Az iPhoto az Apple teljes körű megoldása az otthoni felhasználók digitális fényképekkel kapcsolatos teendőihez: fényképezőről áttöltés, rendszerezés, bemutatás, albumokba válogatás, könyvek és üdvözlőlapok készítése, képek e-mailben elküldése, filmes összeállítások készítése, CD- vagy DVD-írás a fotókból, feldolgozás, naptárkészítés, alapvető retusálás…

 



A program használatának egyik legfontosabb eleme a rendszerezés: ennek több remek módja van. Mappákba, projektejbe és okos albumokba tudjuk pakolni a képeket, illetve kulcsszavakkal láthatjuk el őket, ami szintén a szervezés alapja lehet. Rendezhetünk még a fotókon szereplő emberek arca alapján is az iPhoto fejlett arcfelismerő rendszerének segítségével, ami egy személyről készült pár minta alapján már meglepő pontossággal ki tudja szűrni ugyanazokat az embereket.

 



Az iPhoto az iLife csomag szerves része, ugyanakkor külön is megvásárolható az AppStore-ból. Ez a program nem annyira a fényképekkel történő utómunkára helyezi a hangsúlyt, így a képszerkesztés lehetőségei viszonylag korlátozottak. Többnyire sablonokban gondolkodhatunk, de az alapvető képmódosító eljárások azért szerepelnek a palettán. Megtaláhatók itt a gyors módosító eszközök csakúgy, mint a színek és árnyalatok finomhangolására szolgáló eljárások. A rendszer képes a RAW fájlokat is beolvasni, így nem kell kompromisszumot kötnünk a felhasznált anyagok minőségével kapcsolatban. Természetesen az iPhotóval módosított fényképek esetén ugyanolyan egyszerűen visszatérhetünk az eredetihez, mint az Aperture rendszerében. Az elkészült képeket a népszerűbb megosztókon is közszemlére tehetjük, de készíthetünk belőlük fotóalbumot is, amit pár gombnyomással meg is rendelhetünk, és azt postán meg is kapjuk.

Fejlesztő: Apple
Ár: kb. 3500 forint
Web: apple.com/ilife/iphoto/
Kompatibilitás: Mac

Előny: kiváló fotórendszerező funkció, nem destruktív képszerkeszés
Hátrány: csak OS X-re elérhető
Funkcionalitás: 3
Kezelhetőség: 4
Ár/érték: 4,5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.