Hirdetés

Elkészült a digitális Feszty-körkép



|

A Microsoftnak köszönhetően már az interneten is megtekinthető Feszty Árpád monumentális műalkotása.

Hirdetés

A Microsoft Magyarország jóvoltából már nem kell az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba elzarándokolniuk azoknak, akik meg szeretnék tekinteni a Feszty-körképet. A szoftvercég szakemberei elkészítették ugyanis annak a digitalizált változatát, amelynek köszönhetően Horváth Gábor, az Emlékpark igazgatójának szavaival élve halhatatlanná vált Feszty Árpád műalkotása.

 

feszty-photosynth.jpg


Két okból is. Egyrészt a sok viszontagságon már keresztülment körképet a részletgazdag digitalizálásnak köszönhetően a későbbiekben könnyebb lesz restaurálni, másrészt így már a világon mindenki számára hozzáférhető lesz. Messzire szakadt hazánkfiainak például már nem kell Magyarországra utazniuk ahhoz, hogy megtekintsék az alkotást. Elég, ha a böngészőjükkel meglátogatják az Ópusztaszeri Emlékpark weboldalát, ahol rövid időn belül elérhető lesz a festmény elektronikus megfelelője. Horváth Gábor elmondása alapján ráadásul aktualitása is volt a digitalizálásnak, mivel hamarosan megújul a Feszty-körkép, így amíg az nem lesz látogatható hiánypótló lehet a web-oldalukon megtekinthető változata.  Sőt az Emlékpark igazgatójának tervei szerint a későbbiekben az elkészült felvételek szuvenír formájában is hasznosulhatnak majd, mikor a látogatók már hazavihetik a körkép egy-egy kiválasztott darabjának kinyomtatott változatát.

Kilenc gigabájtnyi képanyag


A Microsoft Magyarország a digitális Feszty-körkép elkészítéséhez a szoftvercég kutatói által kifejlesztett Photosynth szoftvert hívta segítségül, amely sorozatképekből képes térhatású felvétel készítésére.  A programmal az általuk készített közel 9 gigabájtnyi, 341 darab fényképet dolgozták össze, amely azokat összeillesztve létrehozta a térbeli elrendezést. Ennek köszönhetően az elkészült változatban a felhasználók 360 fokban navigálhatnak úgy, mintha csak a körképnél néznének körbe. A technológia segítségével ráadásul igazán közel is kerülhetünk Feszty Árpád művéhez, néhol még a vászon szövetnyomai is kivehetőek egy közeli nagyításnál.

Ideiglenesen a digitalizált körkép a Photosynth.net web-oldalon érhető el, mielőtt még végleges helyére kerülne. Megtekintéséhez Silverlight telepítése szükséges (ha még nem rendelkezne a beépülő modullal, akkor letöltheti azt a szoftvercég web-oldaláról).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.