Hirdetés

Elkészült a Windows 8.1 Update 1

|

A Windows XP halála előtt nagy szüksége van a javított rendszerre a Microsoftnak.

Hirdetés

Informatikai szempontból a szokásosnál érdekesebb tavasz elé nézünk, hiszen a Windows XP nyugdíjba vonulásának napján – 2014. április 8-án – elérhető válik a Windows 8.1 tipikusan csak Update 1 néven emlegetett tavaszi nagyfrissítése is.
 

Hirdetés


A The Verge és WZOR értesülései alapján mára elkészült a számos látványos működésbeli újítást hozó patch kiadásra jelölt (RTM) változata, így a Microsoft akár a mai napon is képes lenne elérhetővé tenni azt. Az Update 1 ingyenesen lesz telepíthető minden Windows 8.1 rendszerű számítógéppel vagy táblagéppel rendelkező számára, azaz a körülbelül másfél éve kiadott a Windows 8-nak bizalmat szavazottakat továbbra sem próbálja az újdonságokat hozó javításokért megkopasztani a vállalat. A csempés rendszer problémáit figyelembe véve túlzás volna hálásnak lenni a nagyvonalúságért, a vállalat magának tesz óriási szívességet a platform éles peremeinek karitatív csiszolásával.
 


Az elmúlt hetek során rendszeresen beszámoltunk a Windows 8.1 Update 1 újdonságairól, ám röviden összegezve a tavalyi frissítés kifejezetten az egeret és billentyűzetet használók életét hivatott megkönnyíteni. A Kezdőképernyőre több vezérlőelem került, a csempéken a korábban megszokottnak megfelelően működnek a jobb egérgombos menük, a modern alkalmazások ikonjai kitűzhetőek a Tálcára (a nem kitűzött, de a háttérben futóké is megjeleníthető rajta), a „metrós” programok többek közt bezárógombot is tartalmazó fejlécet kaptak. A módosítások egyenként nem forradalmiak, azonban az összképet nézve az Update 1 nagyobb értéket képvisel a részeinek összegénél.


Márpedig a Microsoftnak nagy szüksége van minden értékre, mikor a NetMarketShare adatai alapján a világ netezésre is használt számítógépeinek közel 30 százalékán a bő 12 éves Windows XP operációs rendszer fut, ám ennek ellenére a vállalat nem hajlandó újból meghosszabbítani a terméktámogatási ciklust. Ez több szempontból is érthető: a Windows XP már hosszú évek óta nem hoz pénz a konyhára, a vállalat munkatársai belefáradtak az istápolásába, plusz nem ártana értékesíteni az újabb termékeket sem.
 


A Windows 8.1 Update 1 változtatásai jó eséllyel elegek lehetnek a régi motoros felhasználók új számítógép megvásárlására való ösztökéléshez, a csempés termékcsaláddal szemben kialakult ellenszenv csökkentésére. Emellett nem ártana, ha a frissítéssel ellátott belépőkategóriás – 250 dollár alatti – számítógépekre a pletykáknak megfelelően az eddigi árnál 70 százalékkal olcsóbban érkezhetne meg az operációs rendszer, hiszen az utóbbi években rengeteg otthoni Windows XP felhasználó anyagi okokból nem tudott új PC-t vásárolni, az árcsökkentés vagy rögtön ingyen Windows segíthetne rajtuk.


Egyelőre annyi biztos, hogy redmondban megindult a végső visszaszámlálás: egyrészt március 8-tól kezdődően a Windows XP egy felugró ablakban fogja informálni a felhasználókat a biztonsági frissítések érkezésének megszűnéséről, másrészt pedig a Microsoft elérhetővé tesz az XP-sek számára egy ingyenes adatköltöztető programot, hogy új számítógépek vásárlása után mindenki könnyedén átmigrálhassa az új eszközére a merevlemezen tárolt adatait.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.