Hirdetés

Emsisoft Anti-Malware 8.1 - az osztrák meglepetés

|

Pár év alatt meghatározó szereplővé vált az antivírus-piacon az Emsisoft, amelynek kétmotoros keresője a Bitdefender megoldásával kiegészülve jó hatékonysággal irtja a kártevőket.

Hirdetés

Jó hírünk van! A PC World magazin olvasói ingyen használhatják az Emsisoft víruskeresőjét fél éven keresztül. Ritkán osztunk meg műhelytitkokat teljes verzióinkkal kapcsolatban, pedig jobbára több körös tárgyalások eredményeként tudunk ingyen adni egy egyébként fizetős szoftvert.

Az Emsisoft vírusirtója két évvel ezelőtt még ismeretlen volt; azt tudtuk, hogy az osztrák cég remek tűzfalakat készít, ám az antivírus-piacon még újnak számítottak. Ennek köszönhetően viszonylag könnyedén adták át olvasóinknak az akkor még alig ismert végpontvédelmüket, amit meglepően jónak találtunk. Akciónk után e véleményünket a víruslaborok is igazolták, amelyeknél az Emsisoft Anti-Malware pillanatok alatt a legjobbak között termett, és előkelő pozícióját a mai napig tartja.

 

Hirdetés

 

A Virus Bulletin - fentebb látható - hat hónapot átlagoló RAP mérése alapján a reaktív és a proaktív védelme is élvonalbeli, míg az AV-Comparatives valós körülményeket vizsgáló felmérése alapján a kártevők 98,1 százalékát automatikusan elcsípi, mely összeg 99,9 százalékos is lehet, ha a felhasználói beavatkozásoknál jó döntést hozunk, azaz tesztünk szereplője nagyjából az ESET és az F-Secure megoldásával van egy súlycsoportban, ami kétségtelenül nem rossz ajánlólevél.

 

 

Hirdetés

E miatt az elmúlt évek alatt kemény tárgyalópartnerré vált az osztrák cég, és végül több hétig tartó levélváltás eredményeként tudtunk csak velük megállapodni, hogy olvasóinknak az élvonalbeli vírusvédelmet fél évre ingyen odaadhassuk.

Többrétegű védelem

A program felhasználói felülete áttekinthető, ám átgondoltnak nem neveznénk. A főablakok között ugyanis a bal oldalon található oldalsávval válthatunk, melyek inaktív állapotban csak egy ikonként jelennek meg, míg az egeret rájuk húzva nevük is megjelenik, ám így kitakarja a vezérlőfelület egy részét, többet kell majd az egeret rángatnunk, mint azt gondolnánk.

 

 

Hirdetés

E negatívumtól eltekintve egy rossz szavunk nem lehet. A kezdőképernyőn áttekinthetjük a kártevővédelem állapotát, aktiválhatjuk és letilthatjuk a három proaktív biztonsági szintet (fájl-, viselkedés- és webvédelem), illetve frissíthetjük a program vírusdefiníciós adatbázisát, és ütemezett keresést indíthatunk.

On demand keresésnél egyébként több opció közül választhatunk: kérhetünk gyors, intelligens (a gyakran érintett területekre kiterjedő), mély és egyéni vizsgálatot, sőt ugyanitt beállíthatunk fehérlistát, és a teljesítménybeállításoknál akár azt is megadhatjuk, hogy mennyi processzormag vegyen részt a műveletben.

 

 

Hirdetés

A karantén és a napló talán nem igényel bővebb kifejtést, ám az állandó védelemnél érdemes elidőzni, mivel ott részletesen konfigurálhatjuk a viselkedésvédelmet (illetve láthatjuk azt, hogy mire terjed ki a tudása), csökkenthetjük – a felhőadatbázis alapján – a riasztások számát, kivételeket állíthatunk be a fájlvédelemnél, meghatározhatjuk a webvédelem szigorát és a kiszolgálói szabályokat. Végezetül a részletes beállításoknál jogosultságokat kezelhetünk, szabályozhatjuk a program önvédelmét és például az ütemezett kereséseket.

Nem mindig takarékos

Sajnos utóbbinál nem adhatjuk meg, hogy gépünk mennyi erőforrást fordítson a kutatásra, amit hiányoltunk, főként, hogy ezen munkálatok Murphy törvénye szerint általában mindig a legalkalmatlanabb pillanatokban indulnak el, lelassítva gépünket.

 

 

Hirdetés

Ez sajnos az Emsisoft esetén is megtörténhet, mivel mély vizsgálat esetén a két víruskereső motor általában teljesen lefoglalja azt a lemezt, amit éppen elemez, igaz, a processzor- és a memóriafoglalásnál jól sáfárkodik, legalábbis a vizsgált Lenovo IdeaCentre A720 gépen (Core i7-3610QM, 8 GB RAM) csak 15 százalékra ugrott fel a CPU terheltsége. Ez nem rossz eredmény annak tudatában, hogy egyszerre két víruskeresőt dolgoztat. Összességében egy remek vírusvédelemről van szó, ám nem árt mellé telepíteni még egy ingyenes tűzfalat, ami lehet az Emsisoft saját megoldása vagy éppen egy ingyenes rivális.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.