Hirdetés

Engedély nélkül gyűjt személyes adatokat a Maxthon

|

A böngészési előzményeket is hazatelefonálja a böngésző.

Hirdetés

A becslések szerint körülbelül 1 százalékos nemzetközi piaci részesedéssel rendelkező Maxthon böngésző hazánkban sem ismeretlen a nagyközönség előtt. A szoftver esztétikus, jó teljesítményt kínál, könnyen kezelhető, nem tűnik rossz választásnak a népszerű riválisokban csalódottak számára.


Hirdetés


Ennek ellenére jelenleg nem tudjuk jó szívvel ajánlani a kipróbálását. A lengyel Exatel biztonsági cég nyomozása során kiderült (PDF), hogy a Maxthon magánszférát sértő információkat küld a kínai fejlesztőinek. Ez teljesen független attól, hogy a felhasználók részt vesznek-e a böngésző felhasználói élmény javítását célzó adatgyűjtési programjában.


A kutatók szerint a Maxthon a felhasználók tudta nélkül az operációs rendszer típusát, a kijelző felbontását, a processzor és a memória adatait, a Maxthon háttértáron lévő helyét, a hirdetésblokkolási funkció státuszát, a kezdőlap URL-jét, a PC-re telepített programok listáját (verziószámokkal együtt), továbbá a felhasználók böngészési előzményeit is hazatelefonálja. Az anonim statisztikai adatok gyűjtésében alapvetően semmi meglepő sincs, azonban a böngészési előzmények egyértelműen bizalmasan kezelendő, személyes jellegű információnak minősíthetőek, természetesen az internetes keresések is kideríthetőek belőlük.

HirdetésA Maxthon beismerte, hogy gyűjt információkat az élményjavító programjában nem résztvevő felhasználóktól is, viszont tagadta a privát szférát sértő adatok letöltését. A vállalat egyelőre nem definiálta, hogy ezek után mégis mit tekint magánszférát sértő adatgyűjtésnek, továbbá a böngészési előzmények begyűjtésének célját sem tisztázta. Az Exatel kiemelte, hogy a böngészési előzmények akár célzott támadások megtervezésekor is rendkívül hasznosnak bizonyulhatnak. Semmiféle bizonyíték sincsen arra, hogy ilyen célra használná az információkat a Maxthon.


Végül jöjjön a hab a tortán: a Maxthon egy gyengén titkosított ZIP-fájlban továbbítja a felhasználói információkat a fejlesztőcég Kínában található szervereire, ráadásul titkosítatlan adatkapcsolaton keresztül, így közbeékelődéses támadással akár harmadik felek is ellophatják az állományt. A ZIP jelszava statikus, az összes felhasználónál azonos, be van kódolva a böngészőbe.

Hirdetés


Természetesen visszatérünk a témára, amennyiben a Maxthon fejlesztői közleményt adnak ki a helyzet tisztázása érdekében.


(Forrás: Engadget, Exatel | Nyitókép: DomainGang)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.