Hirdetés

ExposurePlot 1.12: készítsünk EXIF-statisztikát!



|

E program digitális fotóink legfontosabb technikai paramétereiről készít rövid elemzést.

Hirdetés

Ma már szinte alig találni olyan képnézegető, illetve -szerkesztő programot, amelyik ne tudná valamilyen formában megjeleníteni a digitális fotóinkban rögzített EXIF- (Exchangeable Image File Format) adatokat – ám ezeket csak mint többletinformációkat jelenítik meg a kép mellett. Ezzel szemben az ExposurePlotot maguk a fotók nem is érdeklik, pusztán a bennük található adatokra koncentrál, egészen pontosan az ISO-értékre, a fényrekeszre, a záridőre és a fókusztávolságra. Ezeket gyűjti össze a kijelölt könyvtárban található JPEG formátumú fotóinkból, majd az összesített eredményt négy oszlopdiagramon mutatja meg.

 

exposure.png

 

A program egyetlen hátránya, hogy kicsit lassan rágja magát végig a képeken, és mivel a beolvasott egyedi adatokat nem tárolja el a memóriában, így a beállítások megváltoztatása után újra kell olvastatnunk az egész könyvtárnyi felvételt.

 

Amennyiben kérjük, a fizikai fókusztávolságokat átszámolja a 35 milliméteres ekvivalens értékekre, ám ehhez meg kell adnunk a szükséges paramétereket: a gyártót, a modellt és egy fizikai-ekvivalens távolságot. Ebben segítségünkre lehet, hogy sok kompakt- és bridge-gép objektívjére a fizikai fókusztávolságot írják, míg az adatlapokban már az átszámolt értékeket szokták feltüntetni a gyártók. Az adatokat átböngészve megnézhetjük, milyen jellemző beállításokkal is készítjük fotóinkat, valamint jobban megismerhetjük fényképezőgépünk automatikájának szokásait.

 

 

Adatok

  • Digitális fotók elemzése
  • Fókusztávolság-, ISO-, fényrekesz- és záridőadatok statisztikája
  • 2D-s és 3D-s oszlopdiagramok
  • Esetszám és/vagy százalékos eloszlás kijelzése
  • Automatikus fókusztávolság-átszámítás
  • Szerkeszthető ekvivalencialista
  • Exportálás BMP-formátumba
  • Ingyenes

 

Értékelés

ExposurePlot 1.12

Előny: egyszerű kezelés, az adatok szemléletes bemutatása

Hátrány: lassú olvasás, a RAW-formátumokat nem ismeri

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.