Hirdetés

Ezekkel a szoftverekkel védhető meg a Windows XP



|

Az AV-Test utánajárt, melyik szoftver mennyire védi meg a nyugdíjas rendszert.

Hirdetés

A PC-s ágazatban egyértelműen nagy változások zajlanak. Elmondhatjuk, hogy anno a netbookokhoz hasonlóan most a tabletek sem tudták végleg elsöpörni a klasszikus asztali gépeket és a laptopokat. Ennek ellenére a Windows XP ma már egyértelműen egy elavult, nyugalmazott rendszer - viszont a Microsoft legnagyobb sajnálatára a Windows 8.x nem tudta átvenni a koros OS helyét, a Windows 7 még mindig messze népszerűbb. Ezen még az sem segített, hogy bár globálisan a PC-s piac stagnál, az üzleti szektor komoly cserehullámot indított el. A Microsoftnak emellett az sem kedvez, hogy egyre több olyan elemzés és statisztika bukkan fel, amelyek alapján az átlagemberek és az üzleti szektor is egyre inkább Mac gépeket akar OS X rendszerrel használni a windowsos PC-k helyett. 

Hirdetés

A Windows XP ugyanakkor kétségkívül nem a jövő héten tűnik el végérvényesen, hiszen még mindig sokan használják - júniusban az asztali rendszerek között 25 százalék fölött volt a piaci részesedése. Nekik nyújt segítséget az AV-Test legutóbbi átfogó tesztje, amelyben azt vizsgálták, hogy a hivatalos támogatással többé nem rendelkező Windows XP alatt melyik végpontvédelmi szoftver milyen fokú biztonságot nyújt a felhasználóknak, akik még mindig kitartanak a nyugdíjas OS mellett. 

 

 

Bár a legbiztonságosabb intézkedés egy újabb operációs rendszer telepítése, azért a vizsgált 23 vírusvédelmi termékből több is derekasan helytállt. Az indulókat a védelem, a teljesítmény és a használhatóság kategóriákban vizsgálták, minden tekintetben 6-6 pontot gyűjthettek. 

A tesztek során azt nézték, milyen fokú védelmet nyújtanak az egyes alkalmazások a kártevők, vírusok és trójaik ellen. A teljesítmény arra vonatkozik, hogy az adott gépet a napi használatban mennyire fogja vissza a termék, a használhatóság pedig a szoftveres kezelhetőségre vonatkozik. A lista ingyenes és fizetős megoldásokat is felvonultat. 

 

 

A fogyasztóknak szánt termékek között mind a három kategóriában maximális pontszámot szerzett a BitDefender Internet Security 2014, a Kaspersky Lab Internet Security 2014 és a Panda Security Cloud Antivirus Free 3.0. Összehasonlítási alapként ott van a Microsoft Security Essentials megoldása is, amely csúfosan leszerepelt a tesztek során, és csak fél kört kapott a védelmére, hármat a teljesítményére. 

A vizsgált szoftverek között volt további 9 olyan, amely az üzleti ügyfeleknek szól. Itt nem volt 100 százalékos eredmény, de a legjobbaknak azért így is bőven elegendő a védelme. Az elsők között a Kaspersky Endpoint Security 10.2, a McAfee VirusScan Enterprise with EPO 8.8 és a Trend Micro Office Scan 11.0 végeztek. 

 

 

Bár az AV-Test remek forrás a végpontvédelmi termékek megbízhatóságának ellenőrzésére és a választás könnyítésére, a Windows XP-s felhasználók hamarosan gondban lehetnek. Az AV-Test a múlt héten arról tájékoztatta a közönségét, hogy ez volt az utolsó alkalom, amikor a Windows XP-t vizsgálták bármilyen szempontból. Természetesen ettől függetlenül a legtöbb fejlesztőcég egy ideig még támogatja majd a meglehetősen koros OS-t, hogy az ne legyen teljes mértékben a hackerek játszótere. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.