Hirdetés

Feedly: multiplatform és használható



|

A Google Reader bezárásnak hírére félmillióan vándoroltak a hírolvasóhoz - nem véletlenül.

Hirdetés

Múlt csütörtökön felhasználók százezerei hördültek fel a Google Reader július elsejével való lekapcsolásának hírére, az enyhén szólva is kellemetlen esemény viszont lehetőséget adott az alternatív hírolvasó szolgáltatások előretörésére.


Természetesen nem minden RSS segítségével a híreket követő használ internetes szolgáltatást erre a célra, a Reader erősségét a webes felületén túl az adta, hogy a programozási felületeinek segítségével a legkülönfélébb készülékeken futó natív alkalmazások képesek voltak szinkronizálni vele, így több eszközön használva a szolgáltatást mindig meg voltak különböztetve a már olvasott, az olvasatlan, továbbá a csillagozott tartalmak.


Az utóbbi napok kutatásai alapján úgy tűnik, hogy az egyetlen komolyan vehető Google Reader alternatívát jelenleg a Feedly jelenti. Az alapvetően webes hírközpont számítógépek mellett androidos és iOS-es mobilokon és tableteken is használható, noha a Readerrel ellentétben az internetes felületét csak Firefox / Chrome / Safari alól lehet elérni, ugyanis valamiért egy beépülőt kell telepíteni a használatához. Feedly-vel szinkonizálni képes asztali kliensprogram tudtunkkal még nincs.


A Feedly használatának elkezdése rendkívül egyszerű: el kell látogatni a szolgáltatás weboldalára, telepíteni kell a beépülőt a webböngészőhöz, majd a Google fiók azonosítóját használva be kell regisztrálni. Utolsó lépésben a portál engedélyt kér a Readerben lévő feliratkozások átmentésére, ezek után már csak a Feedly felületét kell igény és ízlés szerint beállítgatni.


A szolgáltatás egyébként maga is szinkronizál a Google Readerrel, a fejlesztők szerint ez a funkcionalitás nyilván nem működik majd július elseje után, ám maga a hírközpont elérhető, teljes értékűen használható marad.


A hírolvasó felülete három különálló részből áll: a baloldali hasábban jelennek meg a kategorizált hírforrások, itt lehet új hírforrást felvenni, továbbá szűrhetőek a mai, legújabb és mentett (csillagozott) anyagok. A középső konténerben maguk a tartalmak találhatóak, míg a jobboldalon a nagyító ikonra kattintva egy alapvetően rejtett oldalsáv nyitható meg. Ebben egyrészt lehetőség nyílik a hírforrásokban való kulcsszavas keresésre, másrészt pedig itt jelennek meg a felhasználót esetleg érdeklő, javasolt hírcsatornák.


A Feedly fejlesztése során nem a Google Readerrel való közvetlen rivalizálás volt a cél, az eltérő közönség kiszolgálása miatt a szolgáltatás inkább a magazinos jellegű prezentálást részesíti előnyben. Szerencsére könnyedén funkcionálisabbá varázsolható a felület: egy hírforrásba vagy kategóriába belépve a középső konténer tetején lévő csavarkulcsos ikonra kattintva kérhető címeket és bevezetőket tartalmazó, tömöttebb nézet is. Ugyanebben a menüben bekapcsolható a már olvasott elemek megjelenítése, a cikkek időrendi mutatásának megfordítása, jelölhetőek olvasottnak az egy napnál vagy egy hétnél régebbi elemek.


A felület jobb felső sarkában elérhető lenyíló menü „Organize Contents” részében a hírforrásaink kategorizálásra és rendezésre nyílik lehetőség, a „Change Theme”-ben sejthetően a dizájnt lehet megváltoztatni, míg a „Preferences” menü rengeteg beállítási lehetőséget biztosít. Többek közt itt kapcsolható be a „lekattintott” elemek automatikus olvasottá nyilvánítása, a cikkek alján a közösségi megosztási gombok ki- és bekapcsolása, a Facebook / Twitter / Flickr / Youtube kiegészítő dobozok mutatása.


A Feedly összességében egy igen funkciódús és jól használható hírolvasó, amely egyelőre talán nem ér fel teljesen a Readerrel, ám a fejlesztők jelenleg főként a Google-től átmenekültek javaslataira kíváncsiak, egyértelműen megvan bennük a hajlandóság mindenki igényeinek a kiszolgálására. A Reader bezárásáig nem feltétlenül van értelme átköltözni a Feedly-be, ám utána mindenképp megér majd egy próbát a szolgáltatás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.