Hirdetés

Féreg él vissza a VirusBuster névvel



|

Jó hír, hogy feloszlik az A29 nevű vírusíró csapat

Hirdetés

A VirusBuster Kft. Víruslaboratóriumának kutatói olyan számítógépes kártevőre bukkantak, mely a cég nevét felhasználva és azzal visszaélve igyekszik bizalmat kelteni a felhasználókban. A Víruslaboratórium vezetője, Szappanos Gábor tájékoztatása szerint a károkozó virusbuster.personal.v3.20.regfile.by.arcade.exe néven elektronikus levelekhez csatolt állományként terjed.

 

A vírus elemzése, besorolása és az azonosításához szükséges kódsorozat meghatározása nem okozott különösebb nehézséget, hiszen a meglehetősen jól ismert Bagle féreg egy változatáról van szó. Ennek megfelelően a VirusBuster biztonsági megoldásainak rendszeresen frissítendő szignatúraállománya – a kártevők azonosításához szükséges adatbázis – természetesen már tartalmazza a virusbuster.personal.v3.20 elleni védekezéshez szükséges információt is.

 

A VirusBuster fejlesztési vezetője, Stange Szilárd szerint a féreg azonosítása tapasztalt felhasználók számára egyébként sem okozhat gondot, hiszen már a névadás módja önmagában felkeltheti a gyanút arra, hogy az elektronikus küldemény csatolmánya valójában számítógépes kártevő.

 

Egy mostani jó hír kapcsán Stange Szilárd arra is emlékeztet, hogy a VirusBuster Kft. nevével már máskor is előfordult visszaélés. Az A29 név alatt működő vírusíró brigád ugyanis néhány napja jelentette be feloszlását, és a csoportosulás vezetője ugyancsak a „VirusBuster” fedőnevet használta. Ha hinni lehet a „hivatalos” visszavonulást bejelentő közleményének, akkor a felhasználói közösség fellélegezhet. A meglehetősen kreatív és innovatív A29-hez fűződik ugyanis például a symbianos mobiltelefonokat fertőző hírhedt Cabir, továbbá az első Pocket PC-s károkozó, a Duts, az NTFS állományrendszer alternatív adatfolyamok képességeit elsőként kihasználó Stream, valamint a Windows és Linux alatt is fertőző Lindose nevű számítógépes kártevők elkészítése.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.