Hirdetés

Figyelem! Felvétel! – Camtasia Recorder tippek és trükkök



|

Újságunk júniusi számának teljes verziója volt a Camtasia Studio 2.0, az egyik legjobb program a képernyőtartalom folyamatos, mozgóképes rögzítésére. Ehhez adunk most tippeket.

Hirdetés

Noha a Camtasia Studio igazi videoszerkesztő alkalmazás, és a fejlesztők talán úgy is gondolják, hogy ez a programcsomag legfontosabb része, nem ez a Camtasia igazi erőssége, hanem a képernyőn történő események rögzítése. Ennélfogva valószínűleg sokkal többet használjuk majd a Camtasia Recordert, mint a Studiót. Persze az utóbbit nyugodtan bevethetjük az elkészült felvételek vágására, „fűszerezésére”, ha már úgyis ott ül a csomagban, mivel azonban a Recorder AVI formátumban rögzít, kedvenc videós alkalmazásunk is kiválóan alkalmas lehet ugyanerre a feladatra, ráadásul azt valószínűleg jobban is tudjuk kezelni, kényelmesebben dolgozhatunk benne, és még az is lehet, hogy több mindent tud, mint a Camtasia Studio.

 

camt1.png

Senkit ne tévesszen meg a program kis ablaka, a mélyben nagy tudás rejtőzik!


Mindez azonban mit sem ér, ha már a felvételek sem sikerülnek úgy, ahogy szeretnénk! Épp ezért a vágást, szerkesztést, feliratozást mindenki végezze el maga, mi pedig a következőkben a felvételkészítéshez adunk néhány tippet, trükköt, megszívlelendő ötletet!

 

Mi lesz a végeredmény?

Nagyon fontos, hogy még a felvétel előtt tisztázzuk magunkban, pontosan mit is akarunk majd kezdeni a felvett videoanyaggal. (A hang ebben az esetben nem annyira fontos; a feldolgozás szempontjából inkább a videó a szűk keresztmetszet.) Ha például asztali lejátszókon is használható filmes DVD-t akarunk készíteni, beleütközünk abba a problémába, hogy a DVD felbontása viszonylag kicsi, mindössze 720×576 képpont, ezzel szemben a legkisebb felbontás, amelyet a Windows általában beállítani enged, 800×600 képpont. Ez azt jelenti, hogy az utófeldolgozás során át kell méreteznünk az elkészült felvételt, ami akár drasztikus minőségromlással járhat.

 

camt2.png

Az egérkurzor követésének sebességét az Effects → Options menüponttal előhívható panel Zoom fülén szabályozhatjuk.


A másik lehetőség, hogy nem a teljes képernyőt vesszük fel, hanem annak csak egy előre beállított méretű részletét. Erre a CaptureRegion vagy a CaptureFixed Region menüpontok adnak lehetőséget. Utóbbi előre definiált méretű képernyőrészlettel dolgozik; megadhatjuk például, hogy egy 720×540 képpont méretű részletet vegyen a képernyő adott részéről. (Egy kis kavarodás: mivel a 720×576 pixeles DVD-kép a képernyőn 4:3-as képarányú, az ehhez való felvételt a négyzetes pixeleket tartalmazó PC-képernyőn 720×540-ben kell felvennünk, majd később a videoszerkesztő programban 720×576-ra „széthúzni”.) Mindez persze korántsem jelenti azt, hogy le kéne mondanunk arról a képernyőtartalomról, amely kívül esik a rögzítésre kijelölt területen! A program ugyanis lehetőséget kínál „nézőpontunk” automatikus vagy kézi mozgatására is – ezt hívják idegen szóval panningnek. Ha a felvétel elején nézőpontunkat a képernyő bal alsó sarkára, a Start menüre és környékére helyeztük – mondjuk, innen indítunk el egy programot –, ezt követően elmozgathatjuk a képernyő közepére, ahol az elindított program ablaka látható, így a néző nem marad le semmiről. Kezdetben érdemes az automatikus mozgatással próbálkozni, amely egérkurzorunk mozgását követi. Ezt a felvétel előtt az EffectsZoom & PanAutoPan menüponttal kapcsolhatjuk be a Camtasia Recorderben.

Hangbeállítás

A szoftverrel nemcsak a képernyő tartalmát rögzíthetjük, hanem hangot is. Bár ez akár aláfestő zene is lehetne, a leggyakoribb eset nyilván az, hogy mikrofont használva magyarázzuk a képen látható történést. A hangrögzítést az EffectsAudio menüben, a Record Audio menüponttal kapcsolhatjuk be. Figyelem! Ha nem akarunk hangot felvenni, győződjünk meg arról, hogy ez a lehetőség ki van kapcsolva, ugyanis a felvett hang is növeli a rögzített állomány méretét, még ha nem is jelentősen.

 

camt3.png

Figyeljünk oda, hogy a rögzíteni kívánt hangeszköz legyen kiválasztva a beállításokban!

 

 

Azt, hogy pontosan honnan rögzítsen a program, a ToolsOptions panel AVI fülén, alul, az Audio Options részben állíthatjuk be. Figyeljünk oda, hogy az Audio capture device listáról a megfelelő eszközt válasszuk ki: hangkártyánkat, ha egy erre csatlakoztatott mikrofonnal akarunk hangot felvenni, vagy ha USB-s headsetünk van, akkor azt. A Volume gombra kattintva a kiválasztott hangrögzítőhöz tartozó hangerő-beállítások jelennek meg – hangkártya esetén ez azért is nagyon fontos, mert itt választhatjuk ki, hogy melyik bemeneti csatornát rögzítse (nyilván a mikrofont).

 

camt4.png

Az egérgomb és billentyűzet hangeffektusaihoz akár saját hangmintát is használhatunk


A felvétel előtt muszáj belőni a megfelelő hangerőt, beállítani a mikrofon pozícióját, hogy lehetőleg csak a beszédünket vegye, a lélegzetvételt és egyéb „mellékhatásokat” ne. Éles felvétel előtt mindenképpen készítsünk néhány hang- és képpróbát, majd annak megfelelően állítsunk a rögzítés hangerején.

 

camt5.jpg

A program gyakran használt funkcióinak gyors eléréséhez érdemes bekapcsolni az eszközsávokat a View menüben


A program érdekes lehetősége az egérkattintás és a gépelés zajának emulálása a felvételen. Az EffectsOptions menüponttal előhívható panel Audio fülén állíthatunk be megfelelő hangeffektusokat erre a célra – az egérnek két hangja is van: külön-külön a gomb lenyomásához és felengedéséhez. A funkciót az EffectsAudio → Cursor Sounds, illetve a Keyboard Sounds menüpontjával kapcsolhatjuk be vagy ki.

 

Gigabájtpusztítás

A Camtasiával először próbálkozók mindig meglepődnek azon, hogy felvételeik milyen nagyméretű állományokat eredményeznek. A program a rögzítéshez a saját gyártmányú TechSmith Screen Capture Codec nevű kodeket használja, amelynek azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy nagyon sok, nagyon nagy felbontású képkockát kell tárolnia irgalmatlan sebességgel. Ami egészen biztosan nem fér bele az „idejébe”, hogy a képanyag kellő tömörítésével foglalkozzon, ebből adódóan a felvétel valóban jó nagy területet foglal majd el a merevlemezen. Az, hogy konkrétan mennyit, attól függ, hogy mekkora felbontásban rögzítünk, és mennyire „mozgalmas” az, amit a felvételen művelünk. Ha például egy 1280×1024-es felbontású képernyőn ablakokat tologatunk keresztbe-hosszába, sok-sok üres gigabájttal készüljünk a tárolásra.

 

camt6.png

A Camtasia Recorder saját speciális kodekjét veszi igénybe a képernyőtartalom gyors mentésére


A ToolsOptions menüpont File füléhez tartozó oldalon, az Output Folder mezőben adhatjuk meg, hogy hova mentse a kész felvételeket a program, de legalább ilyen fontos az alatta levő Temporary File Folder, amely az éppen rögzítés alatt álló videó átmeneti tárhelye lesz. (Nincs kellemetlenebb, mint amikor egy jónak ígérkező felvétel azért hiúsul meg, mert betelt a C: partíció.)

 

Bár a Camtasia Recorder lehetőséget ad erre, semmiképpen se próbálkozzunk helyspórolás céljából másik kodekkel felvenni a videókat! Úgysem fog sikerülni, élvezhetetlen lesz a végeredmény. Hiába jobb ugyanis az XviD-hez vagy a DivX-hez hasonló népszerű kodekek tömörítő algoritmusa, ezek nem elég gyorsak ekkora mennyiségű képanyag azonnali feldolgozásához. A helyes módszer a következő: az alapértelmezett TSSCC kodekkel rögzítünk egy jó nagy videót, majd az így kapott AVI-állományt akár a Camtasia Studióban, akár kedvenc szerkesztőnkben – például az ingyenes VirtualDub tökéletes erre a célra – megvágjuk, és átalakítjuk valamilyen másik formátumra, amely jóval kevesebb helyet foglal. Ez már lehet akár DivX, XviD, valamilyen MPEG vagy bármi más, amit a vágóprogramunk ismer.

 

Ne tudja meg senki!

Ahogy egy film készítésekor is minimum ciki, ha a mikrofon belóg a képbe, vagy a szereplőkön kívül mások is besétálnak a kamera elé, a képernyőről készült felvételeinken is törekedjünk arra, hogy valóban csak az legyen felvéve, amit meg szeretnénk mutatni. A Camtasia ebből a szempontból „a stáb” képen kívül maradó részéhez tartozik. Kifejezetten kellemetlen, ha az egész videó alatt a Tálca értesítési területén ott villog a felvételt jelző piros bogyó – ráadásul ez még el is tereli a néző figyelmét a lényegről.

 

A fejlesztők is gondoltak erre, így a program ablaka a felvétel megkezdésekor láthatatlanul a háttérbe vonul (eltűnik a Tálcáról is) – erről a Tools Options panel Capture fülén levő Minimize before starting capture beállítás gondoskodik.

 

camt7.jpg

Vigyázzunk, hogy a felvételt végző „stáb” tagjai ne kerüljenek rá a filmre – rejtsük el őket!


A villogó pöttyöt a következő módon tüntethetjük el a Tálca sarkából: kattintsunk a jobb egérgombbal a Start gombra, a megjelenő panelen válasszuk ki a Tálca fület, majd alul, az Értesítési terület részben kattintsunk a Testreszabás gombra. A megnyíló ablakban keressük ki a listából a Camtasia Recordert – ha mostanában indítottuk el, akkor az Aktuális elemek között lesz, valahol a lista elején –, majd a mellette levő lenyíló listáról válasszuk ki a Sosem látszik elemet. Az ikon eltűnésével a program vezérlése egy icipicit bonyolultabbá válik, de a felvétel indítását és leállítását amúgy is érdemes inkább gyorsbillentyűkkel vezérelni (Tools → Options; Hotkeys fül). Végső esetben megtehetjük, hogy a felvétel végén teljes méretűre nyitjuk az értesítési területet, előhívjuk a programot, és úgy állítjuk le a felvételt, majd ezt a részt később kivágjuk a videóból.

 

Ha a felvétel során a Start menüben is lesz dolgunk, érdemes lehet onnan is eltávolítani a Camtasia mappáját vagy eldugni azt egy másik olyan mappába, amelynek tartalmát nem mutatjuk meg. Akad azonban még egy probléma: ha túl gyakran használjuk a Recordert, annak ikonja előbb-utóbb megjelenhet a Start menü bal oldali listáján. Innen jobb gombos módszerrel kitörölhető ugyan, de sokkal jobb megoldás, ha a TweakUI programmal (hopp.pcworld.hu/1271) kitiltjuk erről a helyről (Taskbar and Start menuStart menu, majd a jobb oldali listán keressük meg a Camtasia Recordert, és vegyük ki előle a pipát).

 

Nahát, ezt hogy vetted fel?

Nyilvánvaló, hogy a Camtasia segítségével csak a Windowsban tudunk bármiről is felvételt készíteni. A számítógép elindításáról, az operációs rendszer betöltődéséről vagy kikapcsolásáról, a bootmenüről vagy adott esetben a Windows telepítéséről sajnos nem. Vagy mégis?

 

camt8.jpg
Állítsuk be a felvétel nézőpontját, hogy az éppen a Virtual PC „képernyőjét" vegye, ily módon azt a hatást érhetjük el, mint ha teljes képernyős felvételt készítenénk - akár a Windows kikapcsolásáról is

Ha megfelelően erős gépünk van – ami amúgy sem árt, ha videorögzítésre és -szerkesztésre adjuk a fejünket –, akkor egy PC-emulátor programmal mindez megoldható; az ingyenes Microsoft Virtual PC 2007 például kiválóan használható erre a célra, sőt ha ügyesek vagyunk, a néző számára nem is derül ki, hogy „csaltunk”! Indítsuk el a Virtual PC-t, állítsuk be az ablakát képernyőnkön egy adott helyre. A felvétel folyamán nagyon vigyázzunk, hogy ne mozgassuk el innen az ablakot! A Camtasia Recordert úgy állítsuk be, hogy ne a teljes programablakot vegye, hanem csak azt a részletét, amelyben a virtuális Windows képe látszik: ehhez a Capture menüben válasszuk a Region vagy Fixed region felvételi lehetőséget. Előbbi esetben ki kell jelölnünk a konkrét területet a felvétel előtt, míg az utóbbiban elég megadni a virtuális Windows felbontását, majd a felvétel kezdetekor az ugyanekkora négyzetet a helyére mozgatva megmutatni a Camtasiának, hogy mit vegyen fel. Így pontosan azt a hatást keltjük, mint ha teljes képernyős felvételt készítettünk volna, pedig nem. Az egyetlen gondot az jelentheti, hogy a Virtual PC például a gépindítás során összevissza átméretezi a programablakot, és ezt nem igazán lehet benne kikapcsolni. (A VMware Workstationben ki lehet, az viszont nem ingyenes.)

 


Reméljük, sikerült kedvet csinálni a Camtasia Recorder használatához! A program, persze, ennél sokkal többet tud, például időzített felvételt készíteni (előre beállított időpontban vagy megadott időközönként), vagy képes együttműködni a különböző internetes streaming szoftverekkel, miáltal képernyőnk tartalmát akár élőben közvetíthetjük vele az internetre. Nem esett szó a nagyítás/kicsinyítés funkcióról, a beépített feliratozóról vagy a szintén izgalmas lehetőségeket rejtő Screenpadről sem.

 

Igazán szép és nagyon komoly kihívás jó oktatóvideót vagy bemutatót készíteni, szerencsére a Camtasia Recorder a saját részéről mindent megad ehhez. Most már rajtunk a sor! A következőkben ehhez adunk pár tippet.

 

Lassítsunk, hogy gyorsuljunk!

Bár ellentmondásnak tűnik, a Camtasia Recorder simább, folyamatosabbnak tűnő felvételt tud készíteni a képernyőn történtekről, ha kikapcsoljuk a Windows megjelenítéssel kapcsolatos hardveres gyorsításait. Ehhez a Tools Options panel Capture füléhez tartozó oldalán pipáljuk ki a Disable display acceleration during capture feliratú alsó jelölőnégyzetet. Ezzel egy baj van: ha kipipáljuk, akkor a Camtasia minden egyes felvétel elindításakor kikapcsolja a hardveres gyorsítást, és minden egyes leálláskor visszakapcsolja azt, aminek mellékhatása a felbontásváltáskor is tapasztalható pillanatnyi sötétség (villan egyet a képernyő). Ez hosszú távon meglehetősen zavaró lehet, ezért érdemes magában a Windowsban kikapcsolni ezt a funkciót - erről szól egyébként az a szép hosszú figyelmeztetés, amely akkor jelenik meg, amikor épp kipipálnánk ezt a lehetőséget. A Vezérlőpultról hívjuk elő a Megjelenítés panelt, menjünk a Beállítások fülre, kattintsunk a Speciális gombra, majd a megnyíló új panelen lépjünk a Hibaelhárítás fülre. Itt találunk egy Hardvergyorsítás feliratú csúszkát, amely minden normálisan beállított Windowsban jobb szélső helyzetben üldögél (Teljes gyorsítás). Húzzuk át a bal szélső helyzetbe (Nincs gyorsítás). Az OK gomb megnyomására képernyő villan, mi pedig mehetünk felvételeket rögzíteni.

 

camtBOX1.png

Nagyon fontos viszont, hogy később ne feledkezzünk meg erről a beállításról! Ilyenkor ugyanis visszabutítjuk grafikus kártyánkat az előző évszázad VGA-kártyáinak színvonalára, amitől nem érhetjük el driverének a beállításait, ráadásul semmilyen jó tulajdonságát nem használhatjuk ki - játszani például meg se próbáljunk vele! Tehát, ha befejeztük a felvételeket, csúszka vissza jobbra!

 

 

PC Studio, avagy így veszünk fel mi
A PC Studio korábbi adásaiban gyakran előfordult, hogy bemutattuk egy-egy program működését vagy egy Windows-tippet „élesben". Az alábbiakban közszemlére tesszük, milyen beállításokkal használtuk mi a programot ezeknek a felvételeknek az elkészítéséhez.

 

camtBOX2_1.png
Mivel a PC Studio korábban még asztali DVD-n is lejátszható tévéműsor volt, a felvételt általában teljes képernyőn, a lehető legkisebb felbontásban (800×600) készítettük, a program Capture menüjében a Screen menüpontot választva. Ritkábban virtuális gépről készült a felvétel vagy egy megfelelő méretűre összehúzott programablakról, ilyenkor általában a Fixed region beállítást használtuk.

 

camtBOX2_2.png
A ToolsOptions panel AVI fülén kikapcsoljuk az Auto configure lehetőséget, a Capture frame rate mezőt átállítjuk 25-re (25 képkockát vesz másodpercenként), a Video setup gomb megnyomására megjelenő ablakban pedig a Key Frame Every mezőt pedig 25-re vagy 50-re. Ez mondja meg, hogy hány képkockánként legyen teljes tartalmú kulcskocka a felvételben. A magasabb szám kisebb fájlméretű, csúnyább felvételt eredményez, de nehezebb is vágni a videót!

 

camtBOX2_3.png
Megnézzük, hogy a megfelelő hangforrás van-e kiválasztva (például a hangkártya, nem pedig a webkamera). A Volume gomb nemcsak a hangerő pontos belövésére szolgál, hanem itt választhatjuk ki azt is, hogy a hangkártya melyik bemeneti csatornája legyen rögzítve (mikrofon, vonali bemenet, sztereó keverő). Figyelem! A hangrögzítést a program Effects Audio → Record Audio menüpontjával kapcsoljuk be!

 

camtBOX2_4.png
A felvétel sosem sikerül elsőre, tehát rengeteg próbálkozást szoktunk rögzíteni. A fájlok mentését rábízzuk a programra: a File fülön bekapcsoljuk az Automatic File Name lehetőséget. Fontos, hogy az Output Folder olyan helyre mutasson, ahol akár több tíz gigabájtnyi felvétel is elfér, és az átmeneti tárolóban (Temporary File Folder) is legyen elég üres hely legalább egy videó számára!

 

camtBOX2_5.png
A rögzítés indítására és leállítására gyorsbillentyűket használunk (Hotkeys fül). Gyorsabb és kényelmesebb, mint ha az egérrel kéne fel-alá mászkálni a képernyőn, váltogatva a programok között. Ha már virtuóz módon kezeljük a programot, az Advanced gombra kattintva külön gyorsbillentyűt rendelhetünk olyan funkciókhoz, mint a nagyítás, kicsinyítés, ablakmozgatás, feliratozás. (Mi nem használjuk ezeket.)

 

camtBOX2_6.png
A Program fülön minden pipát eltávolítunk, a Capture fülön ezeket kapcsoljuk be: Minimize before starting capture - eltünteti a Camtasiát felvétel kezdetekor; Pause before starting capture - pillanat állj a felvétel előtt (jól jöhet képernyőrészlet rögzítésekor); Round frame size to a 4 pixel boundary - 4-gyel osztható videoméret (fontos, ha később DivX vagy XviD formátumba szeretnénk konvertálni).

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.