Hirdetés

Fluid Mask 3



|

A képeken látható tárgyak és személyek kiemelését egyszerűsíti le jelentősen e program.

Hirdetés

Ugyan az utóbbi években a képszerkesztő programok kijelölő-maszkoló eszközei és funkciói nagyon sokat fejlődtek, mégis sok – vagy még inkább a legtöbb – esetben a képekkel végzett munkák egyik legkevésbé kedvelt fázisa az egyes elemek körbevágása, kiemelése. Éppen ezért – főként a profi stúdiókban – nagyon-nagyon jól jön minden segítség e munka- és időigényes fázis leegyszerűsítéséhez, felgyorsításához. Ilyen „segítő kéz” például a Fluid Mask 3, a Vertus cég körbevágásokra szakosodott programja.

 

fm3_.jpg


A Fluid Mask mind Photoshop-kompatibilis bedolgozómodulként, mind önálló alkalmazásként képes futni. Utóbbi esetben a szokásos File/Open paranccsal kell megnyitnunk a képet, míg plug-inként értelemszerűen azzal a fotóval kezd el dolgozni, amelyik éppen aktív volt a modul indításakor. Igen, dolgozni: ugyanis a Fluid Mask első lépésként – vagyis még mielőtt nekünk bármi teendőnk lenne – analizálja a fotót, ami a kép méretétől és tartalmától, valamint gépünk teljesítményétől függően akár néhány percig is eltarthat. Az elemzés tulajdonképpen abból áll, hogy megpróbálja megkeresni a többé-kevésbé egybetartozó részeket – vagy ahogy a Fluid Mask hívja: objektumokat – amelyeknek határait e tevékenysége végén kék körvonallal meg is jelöli.

 

fm3_ColorWorkspace_.jpg

Külön beállításokat használhatunk a „zűrösebb” részeken


Miután a program nem tudja, hogy a fotónak mely részét szeretnénk elkülöníteni, ezért ezt követően nekünk kell a Fluid Mask különféle ecseteivel kijelölnünk, hogy mely rész(let)eket akarjuk megtartani, és melyek azok, amelyeket szeretnénk eltüntetni. Az ecsetek között találunk olyanokat, amelyek tényleg csak azokat a képrészleteket jelölik ki, amelyeket lefestettünk velük, továbbá olyanokat is, amelyek inkább a festékesvödörhöz hasonlítanak, és minden olyan objektumot, cellát kitöltenek, amelyekhez az ecsetvonás hozzáér, sőt beállítástól és ecsettől függően akár a hasonló színű cellákat is. A kijelölésre és az eltávolításra kijelölt részek határán automatikusan létrejön egy úgynevezett átmeneti zóna, amelynek szélességét egy erre szolgáló panelen tudjuk szabályozni. Ugyanezen a panelen azt is beállíthatjuk, hogy ezeken az átmeneti részeken mennyire szeretnénk a tartalomtól függetlenül többé-kevésbé folyamatos átmeneteket, vagy mennyire bízunk meg a Fluid Mask elemzőképességében, ráhagyva, hogy mikor hozzon létre élesebb kontúrt, és mikor finomabb átmeneteket.

 

fm3_ready_.jpg

A körbevágás eredményét színes és kockás háttéren is ellenőrizhetjük


Mindezeken túl lehetőségünk van arra, hogy a problémásabb részeken (például haj, fa lombja stb.) külön beállításokat használjunk. Sőt gyakorta, például sok apró elem esetén a Fluid Mask egy nagyon ügyes ablak segítségével azt is lehetővé teszi, hogy színeik szerint szortírozzuk a pixeleket megtartandókra, eltávolítandókra vagy éppen átmeneti zónába tartozókra.

 

A többszöri ellenőrzések és finomítások után elkészülő végeredményt a Fluid Mask egy átlátszó hátterű PNG-be menti el.


 

Adatok

  • Képek körbevágása, maszkolása
  • Fotók előzetes felmérése, analizálása
  • Globális és lokális beállítások
  • Átlátszó hátterű PNG-k mentése
  • Vista alatti működés
  • Mac OS X változat
  • Fejlesztő: Vertus
  • Ár: 209 EUR (kb. 53 000 Ft)

 

 

Értékelés

Előny: amatőröknek és profiknak egyaránt használható, kézre álló felhasználói felület, sokfajta beállítási lehetőség, Windows és Mac OS X változat

Hátrány: drága, kicsit lassú analízis

Teljesítmény: 5

Szolgáltatás: 4,5

Ár/érték: 3,5

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.