Hirdetés

Hasznos alkalmazások iskolakezdésre



|

Habár még mindig a papíralapú oktatás jellemző, egyre többen használják a modern informatikai vívmányokat is a padsorokban. Most bemutatunk pár megoldást, amelyeket érdemes bevetniük a diákoknak.

Hirdetés

Ingyen Office

A beadandókat lassan már csak digitális úton lehet elkészíteni, így majd minden sulisnak szüksége van egy irodai programcsomagra. A Microsoft Office-t azonban nem mindenki engedheti meg magának. Szerencsére vannak alternatív megoldások, amelyek még ingyenesek is.

 

 

A kliensoldali programok közül ilyen a LibreOffice, az IBM Lotus Symphony. Míg akik nem idegenkednek a felhőtől, azoknak a Zoho, a thinkfree, valamint a Google Docs és az Office Web Apps szerkesztőit is nyugodt szívvel ajánljuk.

Digitalizált jegyzetek

Sok iskolába még nem lehet bevinni a noteszgépeket az osztálytermekbe, és így a legtöbb nebuló papír alapon rögzíti a jegyzeteit. Mi ezzel a baj? Azok nehezen kereshetőek, a megosztáshoz pedig vagy fénymásolni kell, vagy begépelni az egészet. Egy szkenner és egy optikai karakterfelismerő jól jöhet ezen esetben.

 

 

Mi utóbbinál OCR-körképünk győztesét az ABBYY Finereadert ajánlanánk, amellyel digitalizálhatjuk a jegyzeteinket, hiszen a program az ékezetes betűket is jól kezeli, ráadásul segítségével a már meglévő PDF állományokat is szerkeszthetjük.

E-jegyzetelés

Ha a tanárok mégis megtűrik a számítógépeket az órákon, akkor ahelyett, hogy egy szövegszerkesztőbe próbálnánk rögtön az elhangzottakat rögzíteni használjunk inkább egy jegyzetelő programot, ami pont erre a célra találtak ki. Onnan később még átmenthetjük a leírtakat egy dokumentumba, amúgy is rendszereznünk kell majd az elhangzottakat.

 

 

Office mellett a OneNote adja magát, míg az ingyenesek közül az Evernote is teljesen versenyképes. Illetve a most még ingyenesen használható OneNote 2013-mal is érdemes egy próbát tenni.

Wikik

A jegyzetelők egyébként általában rendelkeznek Wiki funkciókkal, amelyekkel egy speciális kombináció lenyomása után egy hivatkozást és egy új bejegyzést egyszerre hozhatunk létre, pont mint a Wikipédiánál. Ezek a wiki alapú jegyzetek egyébként a tantársakkal megoszthatóak, így egy közös tudásbázis jöhet létre, amelynek szövegét az egész csoport állíthatja össze.

 

 

Azaz érdemes osztályszinten a wikiket használni, hiszen az fejleszti a csoportmunkát is. Ingyenes megoldásként még a Wikispaces, a Springnote és a Zoho Wiki ajánlható.

Hangrögzítés

Ha van hangrögzítő eszközünk (legyen az akár egy diktafon, vagy egy okostelefon) és a tanár hozzájárul annak használatához, akkor érdemes az órákon elhangzottakat rögzíteni.

 

 

Ezen hangfájlok ugyanis nem a mai merevlemez kapacitások mellett nem foglalnak túl sok helyet, főként ha azokat mp3-ba konvertáljuk, illetve a birtokukban később a tanulás során a problémás részek visszakereshetőek lesznek. Ennek érdekében érdemes a hanganyagokat  katalogizálni, hogy a keresés a lehető legfájdalommentesebb legyen.

Teendőlista és naptár

A mai diákok már nem igazán hordanak maguknál kalendáriumot, vagy határidőnaplót, pedig a teendőket és az eseményeket valahogy fejben kell tartani. A jó memória sem tart örökké! Arról nem is beszélve, hogy meglehetősen vészes a kapacitása. A webszolgáltatások e téren is nagy segítséget tehetnek. Így a Gmail és  a Hotmail felhasználóknak érdemes használniuk ezen funkciókat, míg független megoldásként a Remember the Milk ajánlható. Lehetőleg olyan megoldást válasszunk, amely minden eszközünkön elérhető!

Közös naptár és levelezőlista

Ha már mindenki rendelkezik naptárral, akkor miért ne lehetne egy közös, amelynek a bejegyzései minden tagnál megjelennek. Az órarendet e módon például ismétlődésekkel mindenkihez fel lehet vezetni.

 

 

Sőt az egyes személyeknek (az e-mail címek) birtokában felkérések is küldhetők az egyes eseményeknél, s így egy szakkör esetén láthatjuk azt, hogy pontosan kik voltak ott, illetve az mennyi diákot vonzott. A levelezőlisták használata is erősen ajánlott, hiszen így gyorsan küldhető értesítés egy osztály/csoport minden tagjának.

Facebook csoportok

Mivel mindenki Mark Zuckerberg oldalán lóg, ezért miért ne használhatnánk saját céljainkra a közösségi oldalt? Az e-mail alapú megoldásnál például hatékonyabb, ha a Facebookon küldünk felkérést, illetve a változásokat ott osztjuk meg.

 

 

Érdemes az osztályoknak/évfolyamoknak egy külön csoportot alkotni, így az teljesen zárt lesz, s ami talán még fontosabb: így dokumentumok is megoszthatóak a Facebookon keresztül. Persze nem vagyunk abban biztos, hogy az utóbbit teljesen jó ötlet.

Vírusvédelem

Ha egy pendrive-val hordjunk magunknál a fontos dokumentumainkat, beadandóinkat, akkor elkerülhetetlen, hogy azt az iskola gépeibe, vagy netán más idegen konfigurációkba is bedugjuk.

 

 

Sajnos ez a vírusfertőzés melegágya, hiszen például az iskolai hálózatokon könnyen elterjedhet egy kártevő. Ezen ok miatt érdemes egy aktív, naprakészen tartott végpontvédelemmel felruházni az otthoni gépünket, nehogy valami csúfságot hazavigyünk magunkkal. A probléma egyébként úgy is megoldható, ha a felhőn keresztül szinkronizáljuk a fájlokat, hiszen ekkor a védelemről a szolgáltató gondoskodik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.