Hirdetés

Hasznos holmik a hétköznapokra

|

Terítéken tíz minél kevésbé ismert, annál kezesebb segédprogram.

Hirdetés

A Windows ugyan rengeteg fontos beépített eszközzel rendelkezik, ám valószínűleg mindenki tudna mondani pár olyan – akár rendkívül alapvető - funkcionalitást, amely az operációs rendszerbe történő integrálására már évek óta hasztalanul vár. Szerencsére szinte minden problémára létezik ingyenesen használható megoldás, amelyekből most össze is szedtünk egy csokorra valót.


1) 4t Tray Minimizer

A Microsoft operációs rendszerének ablakkezelésével – különösen a Windows 7 óta – nincs fontos probléma, ám a Niagara Software alkalmazásának ingyenes verziójával az ablakok előtérbe való letűzésük, a címsor méretűre való lekicsinyítésük, az értesítési területre való minimalizálásuk, továbbá a részbeni átlátszóvá tételük is megoldhatóvá válik.

 

2) FS Capture 5.3

A FastStone képernyőlopó programja alapvetően fizetős, ám a fejlesztő még régebben – feltehetően promóciós célból – az 5.3-as verziót magánfelhasználásra ingyenessé tette. A szoftver a kijelző teljes tartalmán felül annak szabadon kijelölt részleteit, vagy specifikusan ablakokat is képes fotózni.

 

Fontos tulajdonsága, hogy egyszerű beépített szerkesztőeszközökkel is rendelkezik, így nyilak, feliratok, vagy éppen dobozok is pillanatok alatt elhelyezhetőek a mellesleg akár PDF-be is menthető screenshotokon.

 

3) FS Photo Resizer

Az előbbi alkalmazás készítőinek teljesen ingyenes szoftvere képek tömeges átnevezésére, konvertálására, és átméretezésére használható. Átméretezés esetén megadható, hogy például eltérő méretű képek esetén az alkalmazás azok hosszabb vagy rövidebb oldala alapján tegye a dolgát, plusz számos kevésbé fontos, ám adott esetben rendkívül hasznos adalékkal is rendelkezik (pl.: színkorrekció, vízjelezés, körbevágás, DPI állítás, forgatás, margóeffektezés).

 

4) TakeColor

A csupán 200 kilobájtos program segítségével a különféle fotókon vagy grafikákon használt színeket lehet elcsenni, az árnyalatok kódját többek közt HTML, RGB, HEX, és HSL rendszerben is képes megmutatni az alkalmazás.

 

5) Recuva

A jól ismert CCleaner takarítóprogramot is fejlesztő Piriform szoftverével a véletlenül letörölt fájlok visszaállítására nyílik lehetőség, már amennyiben még nem lettek felülírva más adatokkal (csodát azért nem kell várni tőle). A szoftver által megtalált fájlok listája az ablakának jobb felső részén elhelyezett keresőmezővel kényelmesen szűkíthető.

 

6) TrueCrypt

A nyílt forráskódú alkalmazással meghajtóként felcsatolható, titkosított adatok tárolására használható lemezképek létrehozására nyílik lehetőség, bár igény esetén a TrueCrypt akár komplett partíciókat is képes kódolni.

 

7) NetWorx

Elsősorban a laptopról mobilnetezők számára lehet rendkívül hasznos a magyar nyelven is használható NetWorx, amely segítségével nyomon lehet követni az adatforgalmat, ráadásul idő / mennyiség függvényében – limitek elérése esetén - akár egyéni figyelmeztetéseket is képes küldeni a felhasználónak.

 

8) WinDirStat

A számítógép rendbeszedése esetén a szétszórtak számára nagy gondot jelenthet annak kiderítése, hogy az adott partíción, vagy éppen mappában mely könyvtárak és fájlok foglalják a legtöbb helyet. Szerencsére a WinDirStat rendkívül részletes, grafikusan is reprezentált statisztikát képes készíteni a lemezfoglalás aktuális mikéntjéről és hogyanjáról.

 

9) WinMerge

A segédprogrammal mappák és fájlok esetleges eltéréseit lehet megvizsgálni, rendkívül hasznos például abban az esetben, ha egy fontos mappáról régebben biztonsági másolatot készítettünk, ám az idők során különféle fájlműveletek miatt a mentés már nincs szinkronban a „mestermappával”, viszont valami miatt problémás lenne az újbóli teljes átmásolás.

 

10) PDF Creator

Nevéből sejthető módon az alkalmazással PDF állományokat lehet létrehozni, ám annyi csavar akad a történetben, hogy a szoftver virtuális printerként épül be az operációs rendszerbe, így az összes nyomtatást támogató programmal képes együttműködni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.