Hirdetés

Hivatalos a Windows 8.1!



|

A Microsoft formálisan is ízelítőt adott az operációs rendszerből.

Hirdetés

Az utóbbi körülbelül három hónapban szinte napi szinten érkeztek információk a tavaly októberben továbbra is erősen vitatott sikerrel piacra került Windows 8 első komoly frissítéséről. A jobb híján szervizcsomagnak is mondható, Blue kódnévre hallgató gigászi foltozás lelepleződésének oka természetesen a vállalaton kívüli tesztelésének elindulása volt, ám a folyamatos szivárgások nem feltétlenül tettek rosszat a cégnek, hiszen kommunikálták a nagyvilág felé, hogy a felhasználói visszajelzéseket figyelembe véve Microsoft valóban megfeszített tempóban dolgozik a modern grafikus felület problémáinak elhárításán.


Mindenki meglehetősen nagy meglepetésére csütörtök este a Microsoft egy blogbejegyzésben tulajdonképpen bejelentette a Blue frissítést, amely hivatalos megnevezése Windows 8.1 lesz. A vállalat ettől függetlenül nem akarta ellőni a legtöbb puskaporát, inkább csak egy gyors áttekintést adott az OS-ről. A vállalat állítása szerint a jövő heti TechEd konferencián majd bővebben szó esik a platformmal érkező új alkalmazásokról, továbbá a meglévő szoftverek újdonságairól.


A következő érdekes konferencia a június végén megrendezésre kerülő BUILD 2013 lesz, ugyanis a Blue ottani bemutatása után bárki számára szabadon letölthetővé és tesztelhetővé válik a frissítés előzetese. A Windows 8.1 végleges kiadása a tervek szerint ősszel fog majd piacra kerülni, a Windows 8 vagy Windows RT licenccel rendelkezők számára ingyenesen telepíthető lesz a szervizcsomag. Addig is tekintsük át röviden, hogy miket erősített meg tegnap a Windows 8.1-gyel kapcsolatban a Microsoft!

 

Személyre szabás

Mivel a Microsoft hivatalosan is felfedezte, hogy a felhasználók egy jókora része a Windows 8-ban családi fotókkal díszítette a Záróképernyőt, így az új Képkeret üzemmódnak köszönhetően konkrétan digitális képkeretté lehet majd avanzsálni a Blue frissítéssel ellátott eszközöket – ha táblagépről van szó, akkor még hasonlítani is fog a célhardverhez. A SkyDrive-ban vagy helyi háttértáron lévő képeket természetesen diavetítés formájában cserélgetni lehet majd. A Záróképernyő újdonsága, hogy kamerával felszerelt eszközök esetén fotókat is lehet készíteni róla, nem kell a művelethez feloldani a zárolást.


A Kezdőképernyő a sokkal szélesebb körű színválaszték melletti újdonsága, hogy be lehet állítani rajta az Asztal háttérképét, egyszerűbbé vált a csempék csoportokba rendezése, továbbá a véletlen áthuzigálást megelőzendő a rendezés előtt ki kell jelölni az áthelyezni kívánt csempét. A csempék innentől kezdve kicsi és nagy méretben is megjeleníthetőek lesznek, továbbá egyszerre akár többet is ki lehet jelölni belőlük, így csoportos műveleteket – például eltávolítás – lehet végezni rajtuk.


A számítógépre telepített alkalmazások listázásához elméletileg már csak fel kell húzni a Kezdőképernyőt. Az alkalmazások név, a telepítés ideje, használati gyakoriság és kategória alapján is csoportosíthatóak lesznek, új szoftver installálása után pedig azok ikonjai alapértelmezetten nem kerülnek kitűzésre a nyitóképernyőn.

 

Keresés

A pletykáknak megfelelően a Vezérlősáv keresője kibővült a Binggel, így a szokásos alkalmazások és fájlok mellett webes találatok is megjelenhetnek a keresésekkor.

 

Alkalmazások és Windows Áruház

Mint már említettük, az alkalmazások részletezését a jövő héten kívánja megejteni a Microsoft, ám a Fotók program biztosan alapvető szerkesztési lehetőségekkel bővült, amelyek ráadásul más modern szoftvereken keresztül – SkyDrive, Posta – is elérhetőek lesznek. A zenelejátszót állítólag nulláról újraírták, így remélhetően már használható lesz.


Ezeknél fontosabb, hogy a modern programok több kijelző használata esetén könnyedén áthúzhatóvá váltak a megjelenítők közt, a Snap funkcióval pedig három program is betűzhető már egymás mellé. Egy alkalmazásból ráadásul több is futhat, így lehetséges például két modern Internet Explorert berakni egymás mellé.


Az Áruház elméletileg a Windows 8.1-től kezdve sokkal informatívabb lett, lehetőséget ad például toplisták böngészésére is, egy programot kiválasztva hasonlókat is képes ajánlani. A programok frissítéseinek telepítése automatikussá vált.

 

Egyéb apróságok

A SkyDrive-ot használók számára jó hír lehet, hogy a Blue-tól kezdve fájlok mentésekor közvetlenül a Microsoft szolgáltatásába is lehet küldeni azokat. A Gépházban lévő beállítások köre nagy mértékben bővült (részleteket nem kaptunk), az Internet Explorer meg nem nevezett új technológiák támogatása mellett gyorsabb lett, a Start gomb pedig tényleg visszatért – de csak a Kezdőképernyőre visz, menü nincs. Az asztalra való bootolás konkrétan nem lett megerősítve, de a kioszk-módra célzott blogbejegyzésében a Microsoft.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.