Hirdetés

Hogyan gyorsítsuk fel a gépünk bootolását?



|

Egy átlagfelhasználó is felgyorsíthatja a gépét pár egyszerű fogással.

Hirdetés

[Jelen cikkünkben azon átlagfelhasználóknak próbálunk segíteni, akik windowsos géppel rendelkeznek, és úgy találják, hogy szokatlanul lassan indul a számítógépük. Tervezzük, hogy igény szerint sorozattá bővítjük e cikket, nem szeretnénk elfeledkezni a Linux-disztribúciókat használókról sem.]

 

A bootolásnak, azaz annak a folyamatnak az ideje, amíg az operációs rendszerünk elindul, és hozzájuthatunk a programjainkhoz, nagyon sok mindentől függhet, elsősorban attól, hogy milyen hardveren használjuk az adott operációs rendszert. Így például gyengébb gépeken, netbookokon, noteszgépeken lassabban indul el ugyanaz a rendszer, amelyet egy többmagos, nagy memóriával rendelkező asztali gépre telepítettünk. Netbook-vásárlás előtt ezt is érdemes figyelembe venni.

 

Ha azonban már régóta használjuk a számítógépünket, és úgy vettük észre, hogy egyre hosszabb az az idő, amíg elindul maga a rendszer, akkor viszont már több minden a rendelkezésünkre áll. Először is, érdemes megnézni a Rendszerkonfigurációban azt, hogy melyek azok a programok, amelyek rendszerindításkor elindulnak - ha ezeket kilőjük, akkor a gép nem fog energiát fordítani arra, hogy ezeket mindig, szépen sorban elindítsa, minket pedig várakozásra késztessen, hiszen emiatt például szinte nem is nyúlhatunk a géphez, amíg mindent be nem tölt. Ehhez a Start menüben válasszuk a Futtatás parancsot, írjuk be, hogy msconfig, majd nyomjuk meg az OK gombot. Itt jelöljük be a Szelektív indítást, utána lépjünk az Automatikus indítás fülre, ahol már végig is nézhetjük az automatikusan induló programok listáját. (Érdemes például az MSN-t és a Skype-ot kivenni a listából.) Ezután indítsuk újra a gépet és voilá! Máris gyorsabban hozzájutunk a rendszerünkhöz.

 

Emellett érdemes azt is megnézni, hogy minden hardverünkhöz friss-e a driver, más néven az illesztőprogram. Először is, az Eszközkezelőben ellenőrizzük, hogy minden hardver működik-e (Számítógép ikonon jobbklikk -> Tulajdonságok -> Eszközkezelő). Ha minden rendben dolgozik, akkor nézzünk fel az internetre és ellenőrizzük végig, hogy elérhető-e a hardverünkhöz a legújabb driver. Ezt megnézhetjük a Windows Update-en is, de akár úgy is, hogy feljegyezzük a hardverünk nevét, majd a gyártójának meglátogatjuk a weboldalát, ahol teljesen biztos, hogy letölthetők a legújabb illesztőprogramok a hardverünkhöz. Mihelyst ezt is frissítettük, biztosra vehetjük, hogy megtettünk a hardvereinkért mindent, amit e téren csak lehet.

 

A későbbiekben még visszatérünk a témára, ugyanis vannak olyan programok is, amelyeket direkt azoknak írtak, akik minél hamarabb szeretnének netezni (ilyen például a Presto), a haladó felhasználóknak pedig még jó néhány lehetőség is a rendelkezésükre áll, illetve, mint említettem, szeretnénk azt is megnézni, hogy a Linuxot alkalmazók hogyan gyorsíthatnak a rendszerükön.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.