Hirdetés

Így add a telefonod az ismerősök kezébe

|

Az érzékeny témájú képeket és appokat nem kell mindenkinek látnia.

Hirdetés

Mit tegyünk egy androidos okostelefonnal, ha biztonságban szeretnénk tudni rajta az adatokat? Magától értetődő, hogy biztosítsuk be egy erős jelszóval vagy ujjlenyomattal, és titkosítsuk is az eszközt. Ha azonban odaadjuk a barátainknak vagy az ismerőseinknek néhány fotó miatt, akkor a galériától függően jöhet az aggódás, vajon elkezdenek-e jobbra-balra lapozgatni. Mit lehet tenni ez ellen? Mutatjuk. 

Hirdetés

 

A fotók védelme

Akármilyen helyzetről is van szó, elkerülhetetlen, hogy aki a kezébe kap egy telefont egy fotó miatt, az utána lapozgatni szeretne. Mivel a galériában érzékeny témájú képek is szerepelhetnek, ezért az ilyen esetekre jó segítség lehet a Focus nevű alkalmazás. 

 

Csak a kiválasztott képeket lehet nézni

 

Ebben kiválaszthatjuk azokat a képeket a Galérián keresztül, amelyeket meg szeretnénk mutatni. Miután az app számára megosztottuk ezeket, az app zárolja a készüléket, és csak a kiválasztott képeket engedni nézegetni. A képernyőt elhagyva meg kell adni a feloldáshoz szükséges kódot. Az extrák között egy olyan funkció is van, ami sípol, ha valaki el akarja hagyni az appot. 

 

Minden más fájl

Természetesen a képek mellett a videókat és a dokumentumokat is meg lehet védeni a kíváncsi szemektől. Erre a feladatra enyhébb és szigorúbb módszereket is választhatunk. Ha nincs szükség komolyabb titkosításra vagy szuperbiztos védelemre, akkor elegendő lesz egy jobb fájlkezelő, amivel meg kell keresni a kérdéses mappát. Ebben kell létrehozni egy új fájlt, [.nomedia] névvel. Ilyenkor egy olyan üres fájlt helyezünk el a könyvtárban, aminek hála az Android a fájlok indexelésekor kihagyja a mappát, és nem jeleníti meg sem az appokban, sem a keresésekkor. Manuálisan, fájlkezelőn keresztül persze hozzáférhető marad minden. A fájlok zárolását hirdető appokkal néha jobb vigyázni, hiszen a tartalmak rossz esetben megsérülhetnek és elérhetetlenné is válhatnak - sok program pedig eleve csak az előbb említett üres fájlt hozza létre. 

 

Hasznos trükk

 

Az appok védelme

Ha nem szeretnénk, hogy egy kölcsönadott telefonon bárki a Facebook appot vagy más hasonlót nézegessen, akkor be kell vetni egy segédprogramot, ami képes korlátozni ezek használatát. Erre a célra beválhat mondjuk a Smart App Locker, amellyel kiválaszthatóak az érzékeny alkalmazások, és kóddal védhetőek. 

 

Ha az appok is számítanak

 

Ezzel a néhány trükkel már nyugodtan lehet odaadni az ismerősöknek az androidos készüléket, hogy megnézzenek rajta néhány képet vagy fájlt. 

Nektek volt már gondotok hasonló helyzetek miatt?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.