Hirdetés

Így szabjuk igazán testre a Firefoxot

|

A Configuration Mania bővítmény alaposan kibővíti a lehetőségeinket.

Hirdetés

Hazánkban piaci részesedés tekintetében a Mozilla Firefox éveken keresztül az első számú böngésző volt, noha mostanra a Google Chrome átvette tőle a stafétabotot. A Gemius Ranking szerint április első hetében a Chrome piaci részesedése Magyarországon 35,2 százalék volt, míg Firefoxot a netezők 27,7 százaléka használt. A róka ettől függetlenül továbbra is rendelkezik egy tagadhatatlan előnnyel a Google böngészőjéhez képest, ez pedig a szinte tökéletes testre szabhatóság lehetősége.
 

Hirdetés


A Firefox beállítások menüjében rengeteg opció található, azonban a kicsit tapasztaltabbak valószínűleg találkoztak már az „about:config” speciális lappal, amelyen kereshető módon a böngésző szinte összes beállítása megtalálható. Ömlesztett formában több száz név / érték formátumú beállításról beszélünk, ezeket mind átnézni és megérteni rengeteg időbe kerülhet. Általában még a profik is csak akkor tévednek ide, ha specifikusan keresnek valamit.


Configuration Mania

A nap hőse ennek fényében a Firefox hivatalos bővítménytárából letölthető Configuration Mania beépülő, ugyanis ebben könnyen átlátható és értelmezhető formában megtalálható az összes olyan fontos beállítás, amelyet valamilyen megfontolásból egyáltalán érdemes lehet megváltoztatni. Így is nagyon sok konfigurációs lehetőségről beszélünk, ezért a bővítmény tervezője kategóriákba rendezte az opciókat. Felül a fő kategóriák láthatóak – mint például böngésző, biztonság, kezelőfelület –, ezeken belül pedig az oldalsávban alkategóriákba vannak tovább szortírozva a lehetőségeink.
 


A bővítmény egyetlen nagy hátránya, hogy nincsen hozzá magyar lokalizáció, így a megértéséhez kell némi angoltudás, vagy egy szótár és rengeteg türelem. Említésre méltó még az ablak alján lévő „Reset” gomb is, ezzel félrekonfigurálás esetén visszaállíthatjuk a Firefox alapértelmezett beállításait. Sajnos arra nincs lehetőség, hogy a saját módosításainkat exportáljuk mondjuk egy fájlba. Ezek importálási lehetősége jól jönne a számítógép újratelepítse után, nem kellene megint vesződni a Firefox újrakonfigurálásával.
 


A Configuration Mania használatának további előnye, hogy képes kiváltani több másik beépülőt, ilyen például a HTTP User Agent string változtató (különféle előbeállítások is elérhetőek a bővítményben). A Configuration Maniával még az Adobe Flash bővítmény sandboxolása is kikapcsolható: biztonsági szempontból ezt nem ajánlott megtenni, viszont egyeseknél elég komoly teljesítménybeli és stabilitási gondokat okoz a Flash homokozója.


Az ingyenes Configuration Mania beépülőre minden olyan haladó Firefox-felhasználónak érdemes vetnie egy pillantást, aki szeretné igazán a keze alá idomítani a Mozilla böngészőjét.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.