Hirdetés

Így varázsold modernné a Wikipedia felületét



|

A Google Chrome böngészője alatt csodát tesz a Wikiwand.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy a Wikipedia az egyik legjobb és legátfogóbb tudástár, amit valaha összeállítottak. Az is vitathatatlan, hogy a szakértők gyakran találnak komoly hiányosságokat, ferdítéseket, illetve tréfagyárosokat - de kiindulásnak nem létezik jobb hely a Wikipediánál, ha egy témában valamit meg akarunk tudni. 

Hirdetés

A Wikipedia negatívumai közé tartozik, hogy meglehetősen elavult és túlzottan egyszerű a felülete. Miközben egy okostelefonon még rendben van a kinézet, egy PC-n böngészve igazán korszerűtlen és csúnya, túlzsúfolt. Mit lehet ez ellen tenni? A Google Chrome böngészőjéhez létezik egy nagyon jó kiegészítő, amelynek hála teljes vizuális ráncfelvarrásban részesíthetjük az oldalt. Persze ez sem hibátlan, de legalább automatikusan dolgozik. 

 

Wikiwand

A Wikiwand a Chrome Internetes áruházán keresztül telepíthető. Ezután nem sok dolgunk van, csupán el kell döntenünk, hogy mit szeretnénk megnézni a Wikipedián. Ha beírjuk a Windows 10 wiki szavakat a keresőbe, és rányomunk a megfelelő találatra, akkor a Wikiwand automatikusan átirányít minket a saját oldalára, ami a találati listában megjelent cikk felturbózott kiadása. 

 

Sokkal szebb

 

A bal oldalon egy navigációs sávot találunk, ami megfelel a régi tartalomjegyzéknek, de sokkal szebb, átláthatóbb és használhatóbb kiadásban. A Wikiwand a nyitóképre is nagy hangsúlyt fektet, és sok esetben teljes háttérképet is használ, amit jól mutat például a Microsoft oldala. 

 

Előnézet is van

Szintén nagy plusz, hogy a szövegen belüli hivatkozásoknál előnézetet is biztosít a Wikiwand. Ilyenkor elegendő bármelyik link fölé vinni a kurzort, és egy felugró ablakban gyors összefoglaló jelenik meg a kék szövegről, amelyre így nem muszáj rákattintani. 

A Wikiwand ezen felül galériát is készít az egy oldalon belül megtalálható képekről. Ennek a megtekintéséhez elegendő bármelyik fotóra rányomni, majd egyből a galériában találjuk magunkat. Természetesen az elérhető nyelvek között is lehet váltani, illetve szükség esetén még a szöveg mérete és a betűtípus is átállítható. 

 

Ilyen az előnézeti ablak

 

A szolgáltatás egyetlen hátránya az, hogy igazából nem egy témát húz rá a Wikipediára, hanem a saját, külső oldalára irányít át minket. Ha ez valakit nem zavar, akkor egy próba után könnyedén hozzánőhet a kiegészítő, ugyanis tényleg sokkal stílusosabb és szebb a felülete. A jobb alsó sarokban található gombbal mindenesetre bármikor vissza lehet kapcsolni az eredeti oldalra. 

 

Nektek hány beépülő van telepítve a Chrome-ban?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.