Hirdetés

Így védekezz a windowsos sérülékenységek ellen



|

Egyetlen apró trükkel drámaian növelhető a számítógépek biztonsága.

Hirdetés

Az informatika iránt komolyabban érdeklődők jól tudják, hogy a Windows ugyan sebezhető és támadható, azonban néhány trükkel és általános ismeret birtokban igenis biztonságosan üzemeltethetőek a számítógépek, Windows 10 alatt már fizetős antivírust sincs túl sok értelme telepíteni. Van viszont egy amolyan kakukktojásnak nevezhető tipp, amit még a számítógépük biztonságára nagyon ügyelők sem hajlandóak betartani: a hétköznapok során rendszergazdai helyett használjuk normál jogú felhasználói fiókkal a számítógépet!


Hirdetés


Ez mindenképp remek tanácsnak tűnik, hiszen a korlátozott fiók kevesek számára okoz érdemi bosszúságot a PC hétköznapi használata során, cserébe viszont a sokkal szűkebb felhasználói jogkör ellenállóbbá teheti az operációs rendszert a különféle kártevőkkel és támadásokkal szemben. Eddig nem volt teljesen világos, hogy ténylegesen mennyit számít a tipp, azonban az Avecto nevű biztonsági cég most konkrét és meglepő adatokat közölt a témában.



A vállalat innen letölthető Microsoft Vulnerabilities Report 2016 beszámolója alapján a Microsoft által tavaly a Windowsban javított sérülékenységek 36 százaléka volt kritikus besorolású, ezek 94 százalékát pedig csak akkor lehetett ténylegesen kihasználni, amennyiben a felhasználó rendszergazdai felhasználói fiókkal használta a PC-t. Az Internet Explorer és a Microsoft Edge esetén ennél is drámaibb a helyzet: normál jogú fiókkal a böngészők egyetlen kritikus sebezhetőségét sem lehetett kiaknázni. Nagyon konkrétan a Windows 10 esetében az összes ismert sebezhetőség 93 százaléka effektíve hatástalanítható volt pusztán azzal, hogy rendszergazdai helyett normál jogú fiókkal használták a számítógépet.


A Windows 8.1 és korábbi rendszerek esetében a Vezérlőpultban, míg a Windows 10-nél a Gépház alkalmazásban hozhatóak létre normál felhasználói jogú fiókok.


(Forrás: Ghacks | Nyitókép: Bahador)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.