Hirdetés

Indul a böngészőháború?



|

Bár az Opera 9 csak nemrég látott napvilágot, már készül a 10-es változat, melyet a Microsft Internet Explorer 7 ellenfelének szán a norvég fejlesztő cég. Vajon a FireFox bírni fogja a tempót?

Hirdetés

Érdemes a böngészők piacán folyó harcra figyelni egy picit, hiszen nem mindegy, melyik cég termékét használják a legtöbben. Az Internet Explorer egyértelműen vezet -- még mindig --, habár a korábban tökéletesnek hitt a Mozilla FireFox rendületlenül tör előre. Mostantól azonban érdemes lesz nagyobb figyelmet fordítani piac harmadik, egyben igen jelentős szereplőjére, az Operára. Szinte történelmi pillanatnak számít, hogy egy böngésző két verziója ilyen gyorsan követi egymást.

A gyors verzióváltás felvet néhány kérdést, amelyek megválaszolása talán érdekes lehet. Kérdés, hogy az új 10-es változat képes lesz-e annyi újítást felvonultatni, mint a jelenleg nagy népszerűségnek örvendő 9-es változat -- mint például a BitTorrent kliens, áttekinthetőbb kezelőfelület, widgetek stb -- vagy csak egy nagyobb hibajavítás lesz, néhány apró újítással. Talán inkább arról van szó, hogy muszáj válaszolni a Microsoft féle Internet Explorer 7 megjelenésére, mely úgy tűnik, képes lesz továbbvinni az IE 6 sikerét -- annak ellenére, hogy a konkurencia részesedése jelentősen megnőtt, az IE 6 biztonsága pedig még nem tökéletes. Ugyanakkor be kell látnunk, jelenleg az Opera az egyetlen böngésző, amely szinte minden létező platformot kiaknáz, kezdve a PC-től a mobilon (Opera Mini) át, egészen a Nintendo DS-ig -- és ez az ami az Operát az élre repítheti. Nincs annál jobb, amikor platformtól függetlenül ugyanazt a programot használhatjuk. Ezáltal nem csak leegyszerűsödik a tanulási folyamat, de hatékonyabbá válhat a munka, vagy éppen a szórakozás. Az Operának bőven van még mit keresnie a böngészők között piacán, és ha a mostanihoz hasonló ütemben fejlődik szoftverük, bizony okozhatnak még meglepetéseket.

A harc jelenlegi második helyezettje, a Mozilla FireFox egyelőre nem kecsegtet sok újdonsággal, bár idén ősszel érkezik a 2.0 változat, amely néhány új, főleg kereséssel kapcsolatos fejlesztésen esett át, és beleintegrálták a JavaScript 1.7 verzióját, valamint a microösszefoglalót. Természetesen a bővímények készítőinek számára is tartogat majd néhány újdonságot a 2.0-ás verzió, csak győzzük kivárni. A FireFoxra is ráférna már néhány olyan újítás, amiből az egyszerű felhasználók is profitálhatnak, olyanok, akik tényleg csak böngészni és letölteni szeretnének -- persze számukra az Explorer megfelelő lehet. A FireFox további menetéléséhez olyan nagyszerű újdonságokra lenne szükség, mint az Opera 9 esetében.

Vajon mivel lehet megfogni a felhasználókat? Egyszerű, jól kezelhető felülettel, vagy inkább a gyorsasággal, netán kis mérettel és testreszabhatósággal?

Bizonyára az Internet Explorer Explorer elterjedésében nagy szerepet játszott, hogy a Windows 95 OSR2-től fogva a rendszer része volt, és sokan megszokták. Mellette szól még az is, hogy gyorsan indul -- ami nem csoda, mert a Windows indításakor betöltődnek az Explorer komponensek --, nem szükséges telepíteni, hiszen a rendszer feltelepítésével az IE automatikusan feltelepül. A nagy internetláz kezdetekor ez elég volt, hogy záros határidőn belül maguk mögé utasítsák a Netscapet, és kielégítsék a felhasználók vágyai. Ugyanakkor a FireFoxra az imént leírtak egyike sem igaz -- bár indulása rengeteget gyorsult az új verziók megjelenésével --, de biztonságával és rengeteg kiegészítőjével előkelő helyet vívott ki magának. A rengeteg letölthető bővítmény, a nagy böngészőfelület megtett a hatását, és ebből látszik, hogy a felhasználók számára nem csak egy szimpla böngésző kell, hanem egy olyan program, amelynek képességei megmozgatják a felhasználók fantáziáját.

Hamarosan kiderül, érdemes-e váltanunk, vagy egyáltalán hoz-e újítást valamelyik böngésző, de az előzetes béta és RC változatokból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

A böngészők háborúja ősszel kezdődik, addigis próbáljunk megismerkedni mindegyikkel, hátha kiderül valamelyikről, hogy jobb, mint amelyiken épp ezen sorokat olvassuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.